click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
5+1 αγαπημένες εφαρμογές της Generation Z Pin Tweet Share

5+1 αγαπημένες εφαρμογές της Generation Z

02/12/2021

Αν οι εφαρμογές που ανοίγεις πιο συχνά στο κινητό σου είναι το Facebook και το Twitter, τότε μάλλον είσαι γεννημένος πριν το 1995. Με λίγα λόγια δεν ανήκεις στην τελευταία γενιά, την Generation Z (1995-2010). Χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι ότι είναι “digital natives”, έχουν γεννηθεί δηλαδή κατά τη διάρκεια που το διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες είχαν πλέον εδραιωθεί στις ζωές μας και μεγαλώνουν έχοντας τα ως δεδομένα. Οι νέοι αυτής της γενιάς χαρακτηρίζονται επίσης και από μεγάλη κινητικότητα, αυξημένη ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αυτά αποτυπώνονται και στις αγαπημένες τους εφαρμογές, που ενώ φαίνονται περίπλοκες και χρονοβόρες, στα χέρια των νέων γίνονται «παιχνιδάκι». 

 

“Generation Z expects Wi-Fi and 4G as basic needs, the same as an expectation of running water and electricity for older generations.”- Anonymous

 

Tik Tok

Το Tik Tok είναι η πλέον αγαπημένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την νέων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα αναζήτησης στη Google από τότε που εμφανίστηκε, παραγκωνίζοντας έτσι άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, ενώ πάνω από τα 2/3 των χρηστών του είναι ηλικίας 13-24.  Στο Tik Tok οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μικρά βιντεάκια, διάρκειας ενός λεπτού, να τα επεξεργαστούν προσθέτοντας μουσική ή φιλτραρισμένη φωνή και να τα μοιραστούν online. Επίσης μπορούν να βρουν χρήσιμο περιεχομένου για πολλές και διαφορετικές κατηγορίες ενδιαφέροντος, από γρήγορες συνταγές μαγειρικής μέχρι συμβουλές διακόσμησης σπιτιού. Το Tik Tok είναι διαδεδομένο ως το app που ο κάθε χρήστης μπορεί να γίνει viral ανά πάσα στιγμή κάνοντας κάτι πολύ απλό αλλά πρωτότυπο.

 

 

Instagram 

Το Instagram είναι ευρέως διαδεδομένο στις περισσότερες ηλικίες, κατά συνέπεια και η τελευταία γενιά να το έχει υιοθετήσει ήδη! Βασιζόμενο κατεξοχήν στην εικόνα, το Instagram είναι η πλατφόρμα μπορεί κανείς να μοιραστεί ξεχωριστές στιγμές από την καθημερινότητά του είτε με τη μορφή ανάρτησης στο προφίλ του είτε με τη μορφή ιστορίας που μένει για 24 ώρες. Επιπλέον έχει χαρακτηριστικά που το κάνει να ξεχωρίζουν τις ιστορίες από άλλες εφαρμογές, όπως φίλτρα, δημοσκοπήσεις, χρήση hashtag και άλλα. Εκτός από προσωπική χρήση, οι νέοι το χρησιμοποιούν και για να παρακολουθούν την καθημερινότητα των διάσημων καθώς και για να παίρνουν ιδέες και ενημερώνονται για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Snapchat

Όπως και το TikTok, το Snapchat είναι ευρέως γνωστό στην Generation Z και βασίζεται στην επιθυμία των χρηστών να βλέπουν συνεχώς νέο περιεχόμενο. Σε αντίθεση με το Instagram, στο Snapchat οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο με τους φίλους τους για 3 με 10 δευτερόλεπτα, χωρίς αυτά να μπορούν να αποθηκευτούν από τον παραλήπτη, ή να αναρτήσουν stories διάρκειας 24 ωρών. Επίσης οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στο περιεχόμενο που μοιράζονται και να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτήν την εφαρμογή από άλλα chatting apps είναι ότι τα μηνύματα έχουν μικρή διάρκεια ζωής, καθώς μετά από λίγη ώρα «αυτοκαταστρέφονται». Το Snapchat προφέρει και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που δεν έχουν άλλα apps κάνοντας έτσι την εμπειρία χρήσης του μοναδική και μετατρέποντάς το σε ένα από τα απαραίτητα applications που κατεβάζουν οι νέοι στα κινητά τους. 

 

 

Twitch

Το Twitch είναι ακόμα μια εφαρμογή που κυριαρχεί στην Generation Z. Αφορά μια εφαρμογή live streaming  που επικεντρώνεται σε video game live streaming  και περιλαμβάνει αναμετάδοση αγώνων. Μεταδίδει ακόμα μεγάλη γκάμα δημιουργικού περιεχομένου από μαγειρική, μουσική μέχρι και “in real life” streams. Η εφαρμογή επιτρέπει στους gamers να παρακολουθήσουν διάφορα παιχνίδια μέχρι να βρουν αυτό που τελικά τους αρέσει και να προχωρήσουν στην αγορά του, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν μεταξύ τους. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με streamers με παρόμοιο τρόπο όπως στο YouTube και αυτό χτίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών με το app καθώς αισθάνονται ότι παίρνουν συμβουλές ή μαθαίνουν κάτι από ένα φίλο και όχι από κάποια άγνωστη φιγούρα με παρουσία online. Δεδομένου ότι οι νέοι της τελευταίας γενιάς ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο για το gaming από αυτούς της προηγούμενης, το Twitch  είναι το αγαπημένο mobile app αυτού του κοινού.

 

Unfold

Το Unfold απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θέλουν να δημιουργούν όμορφο περιεχόμενο για τους λογαριασμούς τους στις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι δηλαδή ένα εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο για stories, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία έτοιμων templates. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε νέους content creators που θέλουν να αναβαθμίσουν τα Instagram stories τους και όχι μόνο. Έτσι έχει μετατραπεί στο αγαπημένο εργαλείο όσων ακολουθούν μια πιο influencer based χρήση του Instagram, συμπεριλαμβανομένων διάσημων όπως η Selena Gomez, και μεγάλων brands όπως Tommy Hilfiger.

 

Vimeo

Ακόμα μια εφαρμογή που προσκαλεί τους χρήστες της να μοιραστούν βίντεο μεταξύ τους ή να κάνουν live streaming έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αγαπημένων εφαρμογών της Gen Z. To Vimeo παρόλο που είναι σχετικά νέα ανακάλυψη, έχει ήδη εγκατασταθεί στα κινητά πολλών νέων. Η εφαρμογή αυτή προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα να  παρακολουθήσουν βίντεο σε ανάλυση 1080p HD χωρίς να ενοχλούνται από διαφημίσεις, να επεξεργαστούν και να ανεβάσουν εύκολα και γρήγορα τα δικά τους βίντεο αλλά και να ανακαλύψουν το περιεχόμενο άλλων δημιουργών με βάση τα ενδιαφέροντά τους. 

 

Συνολικά οι νέοι της Generation Z δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά που αναζητούν στις εφαρμογές διαφέρουν κατά πολύ με αυτά που αναζητούσαν οι προηγούμενες γενιές. Με το TikTok και το Snapchat να είναι τα κορυφαία social media apps, οι νέοι δείχνουν να έχουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους κάθε μορφή εικόνας και μεσαίου μεγέθους βίντεο. Επίσης φαίνεται να εκτιμούν τις εφαρμογές που προσελκύουν την αίσθηση της κοινότητας και την επιθυμία τους να συνδεθούν μεταξύ τους αλλά με τους πιο δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους έκφρασης.