click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Χρειάζεσαι όντως επισκευή laptop; Όλα τα σημάδια και πώς να τα αντιμετωπίσεις Pin Tweet Share

Χρειάζεσαι όντως επισκευή laptop; Όλα τα σημάδια και πώς να τα αντιμετωπίσεις

13/09/2021
Το laptop σου δείχνει error μηνύματα, φορτώνει τα προγράμματα αργά ή κλείνει ξαφνικά; Αυτά μπορεί να συμβαίνουν για πολλούς παροδικούς λόγους, όμως κάποιοι είναι πιο σοβαροί και ενδέχεται να δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα.
 
Οι πιο συχνές αιτίες που δείχνουν ότι θέλει το λαπτοπ επισκευή είναι οι εξής:
 
  • Δεν φορτίζει η μπαταρία
  • Το laptop κλείνει αναπάντεχα 
  • Τα προγράμματα τρέχουν πολύ αργά
  • Υπερθερμαίνεται το laptop 
  • Το πληκτρολόγιο δεν ανταποκρίνεται
  • Το laptop έχει δεχτεί επίθεση από ιό ή κακόβουλο λογισμικό

 
Τι μπορείτε να κάνεις σε κάθε περίπτωση;

1. Δεν φορτίζει η μπαταρία

Αν η μπαταρία του laptop σου ξεφορτίζει γρήγορα ή δεν φορτίζει πλήρως, τότε μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση. Η ζωή της διαρκεί συνήθως 2-4 χρόνια, ανάλογα πάντα με το πώς τη χρησιμοποιείς. Στην περίπτωση που έχει φτάσει στα «τελευταία» της, το laptop σου μπορεί να σε προειδοποιήσει με ένα κόκκινο X στο εικονίδιο της μπαταρίας ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα third-party πρόγραμμα για να δεις την χωρητικότητα της.

Φορτιστής & βύσμα τροφοδοσίας

Μπορεί όμως οι δυσλειτουργίες να οφείλονται και στον φορτιστή ή στην είσοδο τροφοδοσίας ρεύματος. Το καλό είναι πως ο φορτιστής είναι εύκολο να αντικατασταθεί ενώ η επισκευή σε βύσμα τροφοδοσίας μπορεί να γίνει άμεσα.

2. Το laptop κλείνει αναπάντεχα 

Αν το λάπτοπ κλείνει τη στιγμή που κάνεις μια εργασία, μπορεί να φταίει η μπαταρία γι’ αυτό καλό είναι να το κλείσεις και να το αφήσεις εκτός φόρτισης. Μπορεί επίσης να έχει πρόβλημα η οθόνη, οπότε μπορείς να το κάνεις ένα restart. Αν δεν φταίει ούτε η οθόνη ούτε η μπαταρία, μπορεί να υπάρχει πιο σύνθετο πρόβλημα στον σκληρό δίσκο. Σε αυτή την περίπτωση, πριν απευθυνθείς για διάγνωση laptop σε ειδικούς, καλό είναι να κάνεις backup όλα σου τα αρχεία. 

3. Τα  προγράμματα τρέχουν πολύ αργά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φρόντισες το λειτουργικό σύστημα του laptop σου; Για να αργούν τόσο τα προγράμματα, μάλλον πέρασε πολύς καιρός. To λογισμικό θέλει φροντίδα και εκτός από το να απευθυνθείς σε ειδικούς για την βελτίωση του laptop, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας όλα τα updates λογισμικού και του browser που χρειάζονται, διαγραφή προσωρινών αρχείων και βελτιστοποίηση σκληρού δίσκου.

4. Υπερθερμαίνεται το laptop 

Όλα τα laptop ζεσταίνονται μερικές φορές και γι’ αυτό συνιστάται να μη τα χρησιμοποιούμε στην «αγκαλιά» μας. Αν το έχεις σε μια σκληρή και λεία επιφάνεια και εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται, καλό είναι να το κλείσεις για λίγο ώστε να ξεκουραστεί. Άφησε το για 10 λεπτά, αν είναι εφικτό άνοιξε την μπαταρία και δες τη θερμοκρασία της, σκέψου να επενδύσεις σε μία βάση cooler και μη το χρησιμοποιείς ποτέ σε μαξιλάρια ή σεντόνια που εμποδίζουν τις εξόδους του αέρα. Αν τίποτα από όλα αυτά, δεν βελτιώνει τη θερμοκρασία του, το πιο πιθανό είναι να χρειάζεσαι καθαρισμό laptop

5. Το πληκτρολόγιο δεν ανταποκρίνεται

Εσύ δίνεις εντολές, αλλά το keyboard δεν θέλει να συνεργαστεί. Το πρώτο που πρέπει να ελέγξεις είναι μήπως συμβαίνει μόνο στους αριθμός επειδή ενεργοποίησες κατά λάθος το «num lock». Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως οφείλεται σε σκόνη και βρωμιά. Ένα σετ καθαρισμού laptop σε βοηθά να αποφεύγεις τέτοιου είδους «άβολες» στιγμές. Αν υπάρχει κάποια φανερή φθορά, τότε ίσως χρειάζεται αντικατάσταση πληκτρολογίου laptop που είναι κάτι αρκετά σύνηθες, αν σκεφτούμε την καθημερινή επαφή που έχουμε με το keyboard. 

6. Το laptop έχει δεχτεί επίθεση από ιό ή κακόβουλο λογισμικό
 

Αν ο υπολογιστής κινείται ασυνήθιστα αργά, σε ανακατευθύνει σε διευθύνσεις, πετάει pop-up παράθυρα, μπορεί να έχεις «επίθεση» από ιό ή malware. Αναζήτησε στο antivirus τις κινήσεις που έγιναν στον υπολογιστή σου για να διαπιστώσεις κακόβουλο λογισμικό, κάνε σάρωση συστήματος (που μπορεί να πάρει ώρες) και μετά restart για να δεις πως λειτουργεί. Έτσι, θα ενημερωθείς αν κάποια ύποπτη κίνηση έχει συμβεί ή έχουν εντοπιστεί κακόβουλα αρχεία. Κάνε back up τα δεδομένα σου και δημιουργία επαναφοράς αντιγράφου, για να έχεις ένα σημείο επαναφοράς αν ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
 
Αν εντοπίσεις ιό, τότε καλό είναι να απευθυνθείς στους ειδικούς για αφαίρεση ιών από laptop.

Τα laptop μπορεί να έχουν αρκετά trouble shooting εργαλεία, αλλά παραμένουν εκτεθειμένα σε τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, όπως τα καταστήματα iRepair παραμένουν πάντα δίπλα σου, σε 45 σημεία, για να τα φροντίζουν!