click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς να κάνεις σωστό backup στα αρχεία σου Pin Tweet Share

Πώς να κάνεις σωστό backup στα αρχεία σου

03/04/2021
Έχεις κάνει backup τα αρχεία σου;

Για να μην ακούσεις αυτή την ερώτηση όταν θα είναι αργά (αν και ποτέ δεν είναι αργά για ανάκτηση δεδομένων), καλό είναι να κρατήσεις αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σου, για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Η στιγμή που το κινητό χαλάει, ένα bug προγράμματος σου διαγράφει δεδομένα ή κάποιο κακόβουλο λογισμικό βάζει στο μάτι τη συσκευή σου, θα σε βρει προετοιμασμένο με ένα backup.

Ξεκίνα με τους κωδικούς

Τα προγράμματα θα μπορέσεις να τα αντικαταστήσεις. Τους κωδικούς σου θα μπορείς να τους βρεις; Ιδού το ερώτημα. Για να μη τους χάσεις ποτέ ακολούθησε την πιο εύκολη μέθοδο: συγχρονισμό στον web browser. Με αυτή τη ρύθμιση, οι κωδικοί σου, οι ιστοσελίδες και οι αναζητήσεις σου, θα αποθηκεύονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές που συνδέεσαι. Για συγχρονισμό σε Chrome δες εδώ, για το Firefox Sync εδώ ενώ υπάρχουν και εφαρμογές όπως το Bitwarden για Windows, MacOS και Linux σε desktop που υποστηρίζει 8 διαφορετικούς browser και φυσικά App store και Google Play.

Cloud storage υπηρεσίες
Εκτός από αντίγραφα ασφαλείας σε Windows και Mac υπάρχουν φυσικά και οι υπηρεσίες cloud που σου επιτρέπουν να αποθηκεύσεις τα πιο σημαντικά αρχεία σου και να έχεις πρόσβαση από κάθε συσκευή. Οι πιο γνωστές είναι το Dropbox, Google Drive, iCloud, OneDrive της Microsoft, Amazon Photos. Υπάρχουν ωστόσο και μερικές όχι τόσο γνωστές, αλλά με γενναιόδωρα πακέτα όπως το Sync με 5 GB δωρεάν, το Icedrive με 10 GB δωρεάν και το Pcloud με 10 GB δωρεάν.

Τρόποι για να κάνεις backup σε Android
Όλες οι Android συσκευές έχουν μία backup υπηρεσία. Για να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί θα πας στο Ρυθμίσεις ➜ Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και θα ελέγξεις αν οι ενότητες των αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και η αυτόματη επαναφορά είναι ενεργοποιημένες. Επίσης, το Google Photos δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύεις αυτόματα όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βγάζεις.

Backup των SMS και αρχείων κλήσεων
Υπάρχουν και αυτοί που κρατούν ακόμα ζωντανά τα μηνύματα sms και πολλές φορές θέλουν να καταγράψουν την επικοινωνία τους. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ένα δωρεάν app το SMS Backup & Restore που εγγυημένα κάνει πολύ καλό backup στο Android, τα SMS και το αρχείο κλήσεων.

Backup των εφαρμογών
Το App Backup Restore Transfer είναι δωρεάν και είναι ιδανικό για να κάνεις backup του υλικού των εφαρμογών στο κινητό σου. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να κάνεις αυτόματο backup στις προηγούμενες εκδόσεις των εφαρμογών που υπήρχαν στο κινητό σου πριν την αναβάθμισή τους. Έτσι αν ένα update εμφανίζει προβλήματα, μπορείς εύκολα να αποκτήσεις πρόσβαση στην προηγούμενη κατάσταση της εφαρμογής.

Backup του Android σε MacOS
Για να μεταφέρεις τα δεδομένα σου από Android σε Windows χρειάζεσαι ένα USB. Για το MacOS χρειάζεσαι και το Android File Transfer με πλήρεις οδηγίες μέσα.

Τρόποι για να κάνεις backup σε iPhone
Υπάρχουν 3 τρόποι για να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας σε iPhone: απευθείας από την Apple, μέσω iTunes και iCloud ή μέσω εφαρμογής. Το iCloud και iTunes αποθηκεύουν το ίδιο περιεχόμενο, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο λήψης τους και τη διαθέσιμη χωρητικότητά τους.

Για δημιουργία εφεδρικού αντιγράφου σε iCloud πηγαίνεις Ρυθμίσεις > [το όνομά σας] > iCloud > Εφεδρικό αντίγραφο iCloud > Αντίγραφο τώρα. Για δημιουργία εφεδρικού αντιγράφου σε iTunes συνδέεις το iPhone με τον υπολογιστή που το συγχρονίζεις και στο PC κάνεις κλικ στα Συσκευή (κοντά στην πάνω αριστερή πλευρά του παραθύρου iTunes) > Σύνοψη > Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας τώρα.

Μία τρίτη μέθοδος είναι φυσικά με τη συμμετοχή μιας εφαρμογής. Μία δωρεάν εφαρμογή που προτείνουμε είναι το CopyTrans το οποίο έχει ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό σε αντίθεση με το iTunes: σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις το αντίγραφο ασφαλείας που θέλεις, χωρίς να επιβαρύνει το partition του συστήματος. Για την εγκατάστασή της πρώτα κατεβάζεις το Control Center εδώ και αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία, κλείνεις τα προγράμματα της Apple, συνδέεις το κινητό και ξεκινάς το backup. Τόσο απλά! Γιατί λοιπόν να το αφήσεις για αύριο, αφού μπορείς να το κάνεις σήμερα;

Εδώ θα βρεις και έναν ακόμη πιο αναλυτικό οδηγό για να μεταφέρεις φωτογραφίες από κινητό σε υπολογιστή.