click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τι είναι το Powerbank και γιατί το χρειάζομαι; Pin Tweet Share

Τι είναι το Powerbank και γιατί το χρειάζομαι;

22/11/2019
Το power bank είναι ένας φορητός φορτιστής σχεδιασμένος να μας επιτρέπει να επαναφορτίζουμε τα gadget μας όσο είμαστε εν κινήσει και μακριά από πρίζες. Τα μεγέθη των power bank ποικίλουν από πολύ λεπτά σε μέγεθος τσέπης μέχρι και αρκετά μεγάλα με υψηλότερη χωρητικότητα για να προσφέρουν περισσότερες φορτίσεις. Χρησιμοποιούνται για να φορτίζουν smartphones, tablets, φορητά ηχεία, κάμερες ακόμη και laptop.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία: τα smartphone πλέον έχουν μεγάλες οθόνες με έντονα χρώματα, γρήγορο δίκτυο 4G ή ακόμη και 5G και εφαρμογές όπως το Instagram, το Facebook και το Google Maps. Όλα αυτά όμως για να λειτουργήσουν απαιτούν και πολύ μεγάλη κατανάλωση μπαταρίας. Σίγουρα λοιπόν σε όλους μας έχει τύχει να ξεμείνουμε από μπαταρία την ώρα που την είχαμε πιο πολύ ανάγκη. 

Να λοιπόν γιατί ένα powerbank θα σου φανεί χρήσιμο. Αν ταξιδεύεις ή απλά είσαι όλη μέρα εκτός σπιτιού και δεν έχεις την ευκαιρία να φορτίσεις το κινητό σου, απλά θα το συνδέεις στο power bank και θα έχεις ξανά γεμάτη μπαταρία.

Πώς να φορτίσεις ένα power bank

Τα περισσότερα power bank έχουν θύρα και καλώδιο USB για να τα φορτίζεις στην πρίζα ή στον υπολογιστή σου. Κάποια μάλιστα πωλούνται και με αντάπτορα για να τα φορτίζεις απευθείας στην πρίζα.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη power bank;

  • Για κινητά και tablet
  • Power bank που φορτίζουν με ηλιακή ενέργεια
  • Power bank σε μορφή θήκης κινητού
  • Για laptop
Τα power bank βγαίνουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη για να εξυπηρετούν όλες τις πιθανές ανάγκες. Υπάρχουν power bank κατάλληλα να φορτίσουν σχεδόν όλες τις συσκευές. Οι περισσότεροι όμως τα χρησιμοποιούν για να φορτίσουν το κινήτο, το tablet ή το laptop τους.

Καθημερινά κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα μοντέλα power bank, κάποια μάλιστα επαναφορτίζονται με την ηλιακή ενέργεια ενώ άλλα είναι σε μορφή θήκης για το κινητό που είναι και φορτιστής παράλληλα.

Πόση ώρα χρειάζεται για να φορτίσει ένα power bank;

Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της μπαταρίας του. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να φορτίσει. Για παράδειγμα, ένα μικρό power bank με χωρητικότητα 1500mAh θα έχει τον ίδιο χρόνο φόρτισης με ένα απλό smartphone. Ένα μεγάλο όμως power bank που έχει αρκετή χωρητικότητα για να φορτίσει ένα laptop θα χρειαστεί 4 φορές περισσότερο χρόνο. Γενικώς η φόρτιση μέσω πρίζας είναι πιο σύντομη από τη φόρτιση μέσω υπολογιστή.

Πόσες φορές μπορώ να φορτίσω τη συσκευή μου με ένα power bank;

Αυτό εξαρτάται από τη χωρητικότητα της συσκευής που θες να φορτίσεις αλλά και από τη χωρητικότητα του power bank. Η χωρητικότητα ενός power bank μετριέται με τη μονάδα μέτρησης mAh (milli Ampere ανά ώρα). Γενικώς όσο περισσότερα mAh έχει ένα power bank τόσο περισσότερες φορτίσεις θα παρέχει για τη συσκευή σου. Αν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα power bank, καλό είναι να δεις πόσα mAh έχει η συσκευή σου και να αγοράσεις ένα με ίσα ή ακόμη καλύτερα με περισσότερα mAh.

Παρακάτω θα δεις έναν μίνι οδηγό που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσες φορτίσεις αντιστοιχούν σε κάθε χωρητικότητα mAh.

Τι είδους μπαταρίες χρησιμοποιούνται για τα power bank;

Τα power bank στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μπαταρίες Lithium-Polymer (Li-Po) ή Lithium-Ion (Li-Ion). Δεν είναι όμως όλες οι μπαταρίες ίδιες:

Οι μπαταρίες Lithium-Ion έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας και είναι οικονομικότερες στην κατασκευή τους, όμως η απόδοσή τους στο πέρασμα του χρόνου μειώνεται έντονα. 

Οι μπαταρίες Lithium-Polymer δεν έχουν την ίδια «φθορά» στο πέρασμα του χρόνου επομένως είναι μια καλύτερη επιλογή. Βέβαια το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλότερο οπότε θα τις βρεις και σε υψηλότερες τιμές στην αγορά.

Που θα βρω το power bank που χρειάζομαι;

Στα καταστήματα iRepair θα ανακαλύψεις μεγάλη ποικιλία power bank για να διαλέξεις αυτό με τις προδιαγραφές που σου ταιριάζει. 

 
FoneFX Power Bank, 2600 mAh, 1 θύρα USB
FoneFX Power Bank, 10000 mAh, 3 θύρες USB
Guardian X3 Power Bank, 7500 mAh, 2 θύρες USB
Puridea Power Bank ταχείας φόρτισης, 20000 mAh, 3 θύρες USB