click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Tech Throwback: Τα πιο δημοφιλή gadgets των 90’s Pin Tweet Share

Tech Throwback: Τα πιο δημοφιλή gadgets των 90’s

09/05/2022

Οι ανακαλύψεις και τα τεχνολογικά προϊόντα που εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1990 ήταν καθοριστικά για την πρόοδο της τεχνολογικής καινοτομίας που μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα. Τα smartphone, οι ψηφιακή κονσόλες, οι στοχευμένες αναζητήσεις στο διαδίκτυο, ο ίδιος ο Παγκόσμιος Ιστός, ακόμη και εφαρμογές όπως το Netflix και το Spotify είναι όλα βασισμένα στις ιδέες που προέκυψαν τη δεκαετία του 1990. 

 

Nokia 1011 

Αν και τα κινητά τηλέφωνα εμφανίστηκαν στην αγορά τη δεκαετία του 1980, η Nokia παρουσίασε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο το 1994, το Nokia 1011. Η συσκευή άλλαξε τον τρόπο χρήσης των κινητών τηλεφώνων, αποτελώντας το πρώτο τηλέφωνο GSM (“Global System for Mobiles”) μαζικής παραγωγής. Αυτό δήλωνε και την εκκίνηση στη δημιουργία του τύπου κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών για την αποστολή και λήψη τηλεφωνικών κλήσεων. Πριν από το Nokia 1011, τα κινητά τηλέφωνα ήταν μεγαλύτερα και πιο δύσχρηστα, και το να το κουβαλάς μαζί σου συνεχώς ήταν ναι μεν μια καινοτομία αλλά δεν ήταν και απόλυτα ευχάριστο. Η μνήμη του κινητού τότε χωρούσε μόλις 99 αριθμούς τηλεφώνου και ήταν σε θέση να στέλνει και να λαμβάνει γραπτά μηνύματα SMS.

 

Sony PlayStation

Το Δεκέμβριο του 1994, η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο PlayStation στην Ιαπωνία. Το Playstation, το οποίο πουλήθηκε για 37.000 γιεν (περίπου 387 δολάρια), εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα και θεωρήθηκε το πιο σημαντικό προϊόν της Sony μετά το Walkman. Το 1995 κυκλοφόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο και έγινε ανάρπαστο, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών μπορούσαν να ανταγωνιστούν την αυξανόμενη δημοτικότητα των παιχνιδιών υπολογιστή. Μέχρι τότε οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών θεωρούνταν ότι προορίζονταν κυρίως για παιδιά, αλλά με το PlayStation, άνοιξε μια εντελώς νέα αγορά για παιχνίδια που γρήγορα θα αγαπούσαν και οι ενήλικες. Λόγω της μορφής CD-ROM, τα παιχνίδια θα μπορούσαν να είναι πιο ρεαλιστικά και σε βάθος. Είχε τεράστια επιτυχία και πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.

 

Nintendo 64

Το Nintendo 64 παρουσιάστηκε στην αγορά το 1996 ως η πρώτη οικιακή κονσόλα που διέθετε αναλογικό stick ως κύριο ελεγκτή. Η κονσόλα ήταν μια καινοτόμα ανακάλυψη στη βιομηχανία παιχνιδιών, καθώς λόγω του αναλογικό μοχλού ως κύριο χειριστήριο, επέτρεπε στους χρήστες να στοχεύουν με ακρίβεια και έλεγχο όπως ποτέ πριν, προσφέροντας έτσι την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού. 

Το περιοδικό Time το ονόμασε Μηχανή της Χρονιάς το 1996 και το 2015 το IGN Entertainment  το ονόμασε την ένατη καλύτερη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών. Το Nintendo 64 σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2002 μετά την κυκλοφορία του διαδόχου του, το GameCube, το 2001. Το Nintendo 64 έγινε αποδεκτό από τους κριτικούς και παραμένει μια από τις πιο αναγνωρισμένες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

 

DVD

 

Το DVD αναπτύχθηκε το 1995 και κυκλοφόρησε ευρέως στην αγορά το 1996. Ως συντομογραφία του “digital video disc”, “ψηφιακός δίσκος βίντεο” δηλαδή, ήρθε για να αντικαταστήσει τις μέχρι τότε βιντεοκασέτες.

Επιπλέον, η πρώτη συσκευή αναπαραγωγής DVD στον κόσμο, η Toshiba SD-3000, έγινε αμέσως δημοφιλής. Καμία εταιρεία ή άτομο δεν μπορεί να πιστωθεί για την εφεύρεση του DVD, πολλές εταιρείες τεχνολογίας δημιούργησαν παραλλαγές και η καθεμία κατέληξε σε συμφωνία σε μια μορφή. 

Η ακεραιότητα και η καθαρότερη εικόνα από τις ταινίες σε DVD τις έκαναν πολύ ανώτερες από τον προκάτοχό τους, την κασέτα VHS. Το γεγονός αυτό έκανε γρήγορα τα DVD και να καταλάβουν εντελώς την αγορά και η κασέτα VHS σταμάτησε να παράγεται.

MP3

Το 1991 μια νέα μορφή κωδικοποίησης ψηφιακού ήχου αναπτύχθηκε και ονομάστηκε MP3. Η τεχνολογία αυτή ανακαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Fraunhofer Society στη Γερμανία, με την υποστήριξη άλλων ψηφιακών επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Συγκεκριμένα ο Γερμανός μηχανικός Karlheinz Brandenburg, μέρος αυτής της ομάδας στο Ινστιτούτο Fraunhofer, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς του θεωρείται ο «πατέρας του MP3». Το τραγούδι που επιλέχθηκε να κωδικοποιήσει το πρώτο MP3 ήταν το “Tom’s Diner” της Suzanne Vega. Μετά από κάποιες αποτυχίες, η ομάδα κατάφερε να αναπαράξει ένα αρχείο ήχου επιτυχώς, το 1992.

Ο Brandenburg είπε αργότερα σε συνέντευξή του στο NPR, ότι η ιδέα δεν υιοθετήθηκε τη μουσική βιομηχανία στην αρχή, επειδή πολλοί θεώρησαν ότι ήταν πολύ περίπλοκη. Σύντομα όμως, τα MP3 διαδόθηκαν και εγιναν ευρέως αποδεκτά. Το MP3 ήταν η πρώτη συσκευή που πωλήθηκε για να προσεγγίσει ποτέ τη μουσική με αυτόν τον τρόπο, και έφερε μια μουσική επανάσταση, ανοίγοντας το δρόμο για την κυκλοφορία του iPod κάποια χρόνια αργότερα.