click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Αυτές είναι οι ιστοσελίδες που άλλαξαν τον κόσμο,  και ακόμα υπάρχουν Pin Tweet Share

Αυτές είναι οι ιστοσελίδες που άλλαξαν τον κόσμο, και ακόμα υπάρχουν

27/10/2020
Πατάς www. στον browser και σου εμφανίζονται οι 10 προηγούμενες σελίδες που επισκέφτηκες. 10 από τις 2 δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Σου φαίνονται πολλές ή λίγες; 

Αν σκεφτείς πως το internet – αυτή τη στιγμή που διαβάζεις το άρθρο – είναι 11.555 ημερών, μάλλον είναι ένα τίμιος αριθμός. Εδώ θα βρεις πόσων ημερών ήταν το διαδίκτυο όταν γεννήθηκες και παρακάτω ποιες ήταν οι ιστοσελίδες που άλλαξαν τον κόσμο που ζεις από τότε!

Η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου είναι ακόμα online

Είναι αυτό που φαντάζεσαι. Πράσινος κώδικας σε μαύρη οθόνη. Δημοσιεύτηκε το 1991, από κάποιον Τιμ Μπέρνερ στο CERN με σκοπό να ενημερώνει τον κόσμο για  αυτό που ο ίδιος είχε ονομάσει World Wide Web. Σήμερα αποτελεί ιστορικό αρχείο και μπορείς να την επισκεφτείς εδώ με ένα κλικ. 

IMDb (1993): Όταν βλέπαμε ταινίες σε βιντεοκασέτες

Το IMDb ξεκίνησε σαν μία software λίστα ταινιών για ένα μικρό γκρουπ του Usenet, όπου κάποιοι σινεφίλ συζητούσαν για ταινίες και μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο το 1993. Δεν ήρθε μόνο, έφερε μαζί του μια τεράστια αλλαγή. Μπορούσες πλέον να δεις το ιστορικό του «τάδε» ηθοποιού που έπαιζε στην «τάδε» Χολιγουντιανή ταινία. Το 1998 θα αγοραστεί από την Amazon για να πουλάει και βιντεοκασέτες, κάτι που δεν έγινε ποτέ. 

Amazon (1994): To online βιβλιοπωλείο 

Ο Τζεφ Μπέζος το 1994 την είχε οραματιστεί σαν “Cadabra”. Τελικά ονομάστηκε Amazon και πουλούσε βιβλία. Σήμερα, πουλάει -σχεδόν- τα πάντα και εκτός από το πρώτο site ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν και το πρώτο που εστίασε σε κριτικές χρηστών, μεταβιβάζοντας την κληρονομιά στο κατοπινό TripAdvisor.

Yahoo! (1994): Ο προκάτοχος της Google
 

Τα παιδιά των early 90s σίγουρα αναγνωρίζουν τη φωτογραφία, τότε που το διαδίκτυο σήμαινε Yahoo!. Η απόλυτη μηχανή αναζήτησης όταν η Google δεν ήταν ούτε όνειρο. Δημιουργήθηκε από δύο τελειόφοιτους του Στανφορντ (Jerry Yang και David Filo) και δημοσιεύτηκε το 1994. Βέβαια έμεινε για λίγο στην κορυφή, αφού ακολούθησαν τα αυτόματα ευρετήρια του AltaVista (1995) και το Google (1998), αφήνοντας στο Yahoo! τα chat rooms και τα e-mails.

Ebay (1995) : Ένα χόμπι που έγινε το μεγαλύτερο marketplace

Έναν χρόνο μετά ήρθε το Ebay. Ξεκίνησε από τον ιδρυτή-προγραμματιστή Pierre Omidyar σαν χόμπι με την ονομασία AuctionWeb και σήμερα έχει πάνω από 15.000 υπαλλήλους και είναι το μεγαλύτερο marketplace στον κόσμο. Βασίζεται στις ηλεκτρονικές κοινότητες που σημαίνει ότι ο καθένας πουλάει το προϊόν του. Το πρώτο προϊόν που καταχωρήθηκε ήταν ένα σπασμένο laser. Πλέον, έχει πουληθεί μέχρι και yacht. Εδώ θα ρίξεις μια ματιά στα πιο περίεργα αντικείμενα που πουλιούνται αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, να πούμε ότι το Ebay έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και η NASA; Να το πούμε. 

Netflix (1997): To online βίντεο κλαμπ
 

Και όμως. Το Netflix δεν εμφανίστηκε τα τελευταία 7 χρόνια, όπως νόμιζες. Και όμως, είναι 23 χρονών. Ξεκίνησε το 1997 προσφέροντας διαδικτυακή ενοικίαση ταινιών DVD και Blu-Ray που ταχυδρομούνταν σπίτι και πολύ αργότερα live streaming. Απλώς έγινε γνωστή όταν μπήκε στη βιομηχανία παραγωγής το 2013 με το “House of cards”. Σήμερα έχει απ’ τα μεγαλύτερα στούντιο στον κόσμο και 193.000.000 subscribers. 

Google (1998): Η αναζήτηση απέκτησε ζήτηση

Για την Google ξέρεις πολλά, όπως μάλλον και εκείνη για σένα. Αυτά που δεν ξέρεις είναι ότι ξεκίνησε ως project έρευνας διδακτορικού στο Στανφορντ, ότι το πρώτο της γραφείο ήταν ένα γκαράζ και ότι η λειτουργία της βασίζεται στον αλγόριθμο PageRank. Τι τον ξεχωρίζει; Ότι «σερβίρει» σωστά αποτελέσματα. Στο χάος της πληροφορίας που υπήρχε μέχρι το 1998, ήρθε ο Πέιτζ και ο Μπριν και δημιούργησαν ένα σύστημα που φιλτράρει τη σημαντικότητα της σελίδας, για να απαντήσει στην αναζήτηση με ακρίβεια. Το πρώτο της doodle θα βρεις εδώ.

Blogger (1999):  Η αρχή του content και του storytelling

Σήμερα, όταν θέλεις να μοιραστείς, ανοίγεις τα social media. Πριν 21 χρόνια όμως, μέχρι να εμφανιστεί το Blogger το 1999, δεν μπορούσες να τα διηγηθείς πουθενά, εκτός από τους στενούς φίλους σου. Με τη νέα πλατφόρμα δεν χρειαζόταν να είσαι προγραμματιστής. Με απλά βήματα για αρχάριους, έφτιαχνες το blog έγραφες την προσωπική σου άποψη και ιστορία. Το Blogger εξαγοράστηκε από την Google το 2003 και υπάρχει ακόμα για τους οπαδούς της old school επικοινωνίας.