click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Smartphone tips για εντυπωσιακές νυχτερινές φωτογραφίες Pin Tweet Share

Smartphone tips για εντυπωσιακές νυχτερινές φωτογραφίες

14/12/2022

Τα περισσότερα κινητά σήμερα, διαθέτουν λειτουργίες νυχτερινής φωτογραφίας που τους επιτρέπουν να τραβούν φωτεινές και καθαρές φωτογραφίες ακόμα και στη μέση της νύχτας.

Για αυτό το είδος νυχτερινής φωτογραφίας, στο παρελθόν χρειαζόσουν μια DSLR σε τρίποδο και ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Αλλά σήμερα, τα περισσότερα κινητα τηλέφωνα μπορούν να τραβήξουν υπέροχες φωτογραφίες τη νύχτα χωρίς καθόλου επιπλέον εξοπλισμό.

Boat on a river at night

Ωστόσο, για μια ωραια νυχτερινή λήψη, δεν αρκεί μόνο να πατήσεις ένα κουμπί. Ακολουθούν συμβουλές για το πώς να τραβήξεις υπέροχες εικόνες τη νύχτα στο κινητό σου.

1. Ενεργοποίησε τη νυχτερινή λειτουργία

Εάν το κινητό σου διαθέτει νυχτερινή λειτουργία, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι είναι πραγματικά ενεργοποιημένη πριν ξεκινήσεις τη λήψη. Σε κινητά τηλέφωνα όπως η σειρά iPhone 14, η νυχτερινή λειτουργία θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν η κάμερα ανιχνεύσει ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση χαμηλού φωτισμού. Σε ορισμένα κινητά Android μπορεί να βρεις μια συγκεκριμένη λειτουργία λήψης, που ονομάζεται απλά Night ή Night Sight, και είναι απαραίτητη για να τραβήξεις τις καλύτερες εικόνες σε χαμηλό φωτισμό.

Διαφορετικά κινητά μπορεί να έχουν διαφορετικές επιλογές, οπότε αν δεν είσαι βέβαιος/-η πώς να χρησιμοποιήσεις τη δική σου, τότε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για το μοντέλο και τη “νυχτερινή λειτουργία” θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου.

Example shot of building columns covered in festive lights

2. Ψάξε για το φως

Σίγουρα, τα νέα iPhone και τα πρόσφατα τηλέφωνα Galaxy μπορούν να τραβήξουν εκπληκτικές εικόνες σε χαμηλό φωτισμό, θα πρέπει να έχεις λίγο φως στη λήψη για να δημιουργήσεις μια εντυπωσιακη εικόνα. Δοκίμασε να βρεις πηγές φωτός όπως λάμπες στους δρόμους, βιτρίνες καταστημάτων και ίσως ακόμη και κάποιο εορταστικό φωτισμό.

3. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή

Μια ξεχωριστή φωτογραφία πόλης και δρόμου συχνά περιλαμβάνει ένα άτομο ως θέμα στη λήψη σου και η νύχτα μπορεί να είναι μια καταπληκτική στιγμή για να τραβήξετε αυτές τις λήψεις. Όταν το φως είναι περιορισμένο, ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό το άτομο είναι ακριβώς εκεί που θέλετε να είναι και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λίγη υπομονή.

Two examples of night mode photos, taken on dark city streets

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι τραβάτε μια φωτογραφία σε έναν δρόμο που φωτίζεται από λαμπτήρες δρόμου. Κάθε λάμπα ρίχνει μια λίμνη φωτός, και καθώς κάποιος περπατά μέσα από αυτό, ανάβουν προσωρινά πριν γίνουν ξανά ουσιαστικά αόρατοι στο σκοτάδι. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμβουλή μου είναι να έχετε έτοιμη τη λήψη σας, με το δάχτυλό σας να αιωρείται πάνω από αυτό το κουμπί κλείστρου. Μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά αναμονής, αλλά τελικά κάποιος θα περπατήσει ακριβώς μέσα από αυτή τη λίμνη φωτός και μπορείτε να τραβήξετε τη φωτογραφία σας. Η υπομονή μπορεί πραγματικά να αποδώσει.

4. Μείνε σταθερός/-η

Παρόλο που οι νυχτερινές λειτουργίες στα τηλέφωνα δεν απαιτούν τρίποδο με τον ίδιο τρόπο που απαιτείται μεγάλη έκθεση σε μια DSLR, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα εάν κρατήσεις το τηλέφωνο όσο πιο ακίνητο γίνεται ενώ τραβάς τη φωτογραφία. Μπορείς να ψάξεις τριγύρω για ένα χαμηλό τοίχο ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να στερεώσεις το τηλέφωνό σου για να σε βοηθήσει στη λήψη σου.

Εάν δεν υπάρχει τίποτα κοντά, μπορείς να κρατήσεις σταθερά του κινητό σου και με τα δύο χέρια, κρατώντας το αρκετά κοντά στο στήθος σου και τυλίγοντας τους αγκώνες προς το στομάχι σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις μέρος της φυσικής ταλάντωσης στα χέρια σου.

long exposure photo of a car with light streaks

5. Επεξεργάσου τις λήψεις σου

Όπως με κάθε καλή φωτογραφία, η λήψη μιας εικόνας είναι μόνο η μισή ιστορία. Ο τρόπος που την επεξεργάζεσαι μπορεί να τη μεταμορφώσει σε πραγματικό έργο τέχνης. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων, όπως το Snapseed της Google που παρέχει πολλές δυνατότητες και είναι εντελώς δωρεάν σε iOS και Android.

Αφιέρωσε χρόνο στην εικόνα που θέλεις να αποτυπώσεις, τη δυνατότητα της κάμερας του κινητού σου και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Σίγουρα οι επόμενες λήψεις σου θα είναι από τις αγαπημένες σου!