click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Οι refurbished συσκευές φέρνουν κέρδος για την τσέπη και τον πλανήτη μας Pin Tweet Share

Οι refurbished συσκευές φέρνουν κέρδος για την τσέπη και τον πλανήτη μας

10/02/2023

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste), τα απόβλητα δηλαδή που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είναι αρκετά επικίνδυνα τόσο για τον πλανήτη μας, όσο και για την υγείας μας.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά διαπίστωσε ότι τα smartphones είναι οι πιο επιβλαβείς από όλες τις συσκευές στον κλάδο της τεχνολογίας, με το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών τους να προέρχεται από το στάδιο της παραγωγής. Αυτό διότι τα εξαρτήματα που απαιτούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για την παραγωγή είναι το τσιπ και η μητρική πλακέτα, καθώς αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα που εξορύσσονται με υψηλό κόστος. Έχουν επίσης μικρή διάρκεια ζωής, κάτι που σύμφωνα με την ομάδα σημαίνει ότι υπάρχει «εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων».

Το 85% των επιπτώσεων των εκπομπών των κινητών τηλεφώνων προέρχεται από την παραγωγή τους. Μάλιστα, τα smartphones θα έχουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κλάδο της τεχνολογίας μέχρι το 2040.

Παράλληλα, το μέσο εκτιμώμενο αποτύπωμα άνθρακα ενός φορητού υπολογιστή είναι περίπου 422,5 κιλά, το οποίο περιλαμβάνει τις εκπομπές άνθρακα κατά την παραγωγή, τη μεταφορά και τα πρώτα 4 χρόνια χρήσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις εκπομπές CO2 ανάλογα με τον κατασκευαστή, το μέγεθος του φορητού υπολογιστή και τη συχνότητα χρήσης του.

Συνεπώς, η ανακύκλωσή τους είναι είναι πολλή σημαντική τόσο για την ανάκτηση των υλικών από τα οποία αποτελούνται οι συσκευές, όσο και για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών που ενδεχομένως εμπεριέχονται σε πολλές από αυτές. 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα στο χώρο της τεχνολογίας;

  • Απενεργοποίησε τον υπολογιστή και τις οθόνες όταν δεν τα χρησιμοποιείς

  • Διατήρησε τη συσκευή σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

  • Ανακύκλωσε τη συσκευή σου 

  • Επίλεξε τη νέα σου συσκευή από ανακυκλώσιμα μέρη

Με την ανακύκλωση του κινητού τηλεφώνου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υλικών του θα επαναχρησιμοποιηθεί. Τα ανακυκλωμένα μέρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε νέες ηλεκτρονικές συσκευές, είτε στην κατασκευή αντικειμένων όπως κοσμήματα, νομίσματα και μετάλλια.

Ανακυκλώνοντας το κινητό τηλέφωνο αντί να μείνει ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι ή ακόμα χειρότερα να καταλήξει στα απορρίμματα, συμβάλλεις σε μια κυκλική οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Αυτό μειώνει την ανάγκη για εξόρυξη και κατασκευή νέων υλικών. Επιπλέον, επιλέγοντας μια refurbished συσκευή, εξοικονομείς έως και -50% σε σύγκριση με μια νέα.

Η Second Go, μια νέα «Green» επιλογή, δίνει δεύτερη “ζωή” σε συσκευές iPhone και laptop, μειώνοντας το περιβαντολλογικό αποτύπωμα στον πλανήτη μας. Με τη συνεργασία της iRepair και ακολουθώντας αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας και ελέγχο 28 σημείων, οι συσκευές είναι 100% λειτουργικές διαθέτουν εγγύηση 1 χρόνου. Επίσης, επιλέγοντας μια refurbished συσκευή, εξοικονομείς έως και -50% σε σύγκριση με μια νέα, βοηθώντας στη μείωση της περιβαντολλογικής ρύπανσης.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα προϊόν, τόσο καλύτερη είναι η βιωσιμότητά του. Εάν θέλεις να αποκτήσεις μια refurbished συσκευή και να συμβάλλεις στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλητων, θα τις βρεις σε όλα τα καταστήματα iRepair και σε καταστήματα iRepair εντός των Public.