click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
9 παλιά gadgets που έχουν μεγάλη αξία μέχρι σήμερα Pin Tweet Share

9 παλιά gadgets που έχουν μεγάλη αξία μέχρι σήμερα

17/09/2019
Αν αναλογιστεί κανείς το πόσο συχνά αντικαθιστούμε το κινητό μας για ένα πιο καινούργιο μοντέλο θα συνειδητοποιήσει πόσο μικρό είναι το προσδόκιμο ζωής όχι μόνο του smartphone μας αλλά γενικώς των gadget που χρησιμοποιούμε.

Τις παλιές μας συσκευές είτε τις μεταπουλάμε, είτε τις χαρίζουμε, είτε τις ανακυκλώνουμε. Είναι όμως και κάποιες που καταλήγουν σε μια κούτα στην αποθήκη μας και δεν θυμόμαστε καν την ύπαρξή τους. 

Το ήξερες όμως πως πλέον οι παλιές αυτές συσκευές πωλούνται στο eBay και μάλιστα οι πιο παλιές και δυσεύρετες αγγίζουν και εξωφρενικά υψηλές τιμές;

Ακολουθούν μερικές από αυτές που αν όντως έχεις στην αποθήκη σου είσαι πολύ τυχερός.

1. Apple I

Οι Steve Jobs και Steve Wozniak έφτιαξαν μόνο 200 από τα πρώτα Apple computers το 1976 και τα περισσότερα πουλήθηκαν στην περιφέρεια του San Francisco Bay, στην τιμή των 666,66 δολαρίων. Μέσα σε δύο χρόνια αντικαταστάθηκε από το Apple II και τα πρώτα Apple εξαφανίστηκαν πολύ σύντομα. Όσα υπάρχουν μέχρι και σήμερα πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές ιδίως αν είναι λειτουργικά. Τον Οκτώβρη του 2014 ο Henry Ford πλήρωσε το αστρονομικό ποσό των 900.000 δολαρίων για να αποκτήσει ένα από αυτά ενώ τον επόμενο κιόλας μήνα πουλήθηκε ένα ακόμη σε δημοπρασία στην τιμή των 356.000 δολαρίων! 
 

2. Original 128k Macintosh

Το 1984 η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της Macintosh. Τότε η τιμή πώλησής του ήταν 2.495 δολάρια (σε σημερινές αναλογίες 5.000 δολάρια). Σήμερα για να αποκτήσει κανείς ένα λειτουργικό Macintosh θα του κοστίσει περίπου 1.000 δολάρια. Τα πρώτα Macs μάλιστα έχουν σκαλισμένα στο κουτί τους την υπογραφή της αρχικής ομάδας της Apple.

3. iPod Classic

Το iPod Classic η συσκευή που οδήγησε στην επανάσταση της ψηφιακής μουσικής, αλλά μέσα σε περίπου δέκα χρόνια, το αρχικό iPod αντικαταστάθηκε από τα μοντέλα με οθόνη αφής που βασίζονται στο iPhone. Παρόλα αυτά η ζήτηση του στο eBay παραμένει υψηλή καθώς το μοντέλο των 160GB κυμαίνεται από 300 έως 400 δολάρια, όση δηλαδή ήταν η τιμή τους όταν ήταν ολοκαίνουργια. 

4. Atari VCS

Πριν ονομαστεί Atari 2600, λεγόταν Atari VCS, ή video computer system. Τα μοντέλα του 1980 και 1982 πωλούνται στο eBay περίπου στα 100 δολάρια. Αν μάλιστα συνοδεύονται και από παιχνίδια η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Το Air Raid που είναι το πιο ακριβό, έχει συμβεί να πωληθεί για πάνω από 30.000 δολάρια. 

5. APF Imagination Machine

Αυτή η video game κονσόλα μπορεί να μην ήταν τόσο γνωστή όσο το Atari ή το Commodore 64, αλλά πολλοί το προτίμησαν για τα καινοτόμα για την εποχή features του. Δεν τα βρίσκεις συχνά σε δημοπρασίες στο eBay μα όταν πωλούνται πιάνουν αρκετά υψηλές τιμές. Το 2013 μια δημοπρασία έφτασε στα 999 δολάρια, 300 δηλαδή περισσότερα από την αρχική τιμή πώλησής του το 1979!

6. Sony TPS-L2 Walkman

Αν έχεις γεννηθεί τη δεκαετία του ’80 το Sony Walkman σίγουρα ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Ήταν το πρώτο gadget της εποχής του που σου επέτρεπε να ακούς παντού την αγαπημένη σου μουσική χρησιμοποιώντας φυσικά κασέτες. Τα Sony TPS-L2 Walkman μοντέλα πωλούνται στο eBay γύρω στα 350$ με κάποια που είναι άρτια διατηρημένα και λειτουργικά να φτάνουν μέχρι και τα 700$.

7. Hewlett Packard HP-01 Watch

Αυτό το ρολόι – κομπιουτεράκι ήταν ακριβό για την εποχή του. Κυκλοφόρησε το 1997 με την τιμή του να κυμαίνεται από 450 έως και τα 850 δολάρια ανάλογα με το αν επέλεγες την ατσάλινη ή τη χρυσή έκδοσή του. Ήταν η πρώτη φορά που ένα κομπιουτεράκι μπορούσε να φορεθεί στον καρπό και συνοδευόταν και από ένα ειδικό στυλό μιας και τα κουμπιά του ήταν τόσο μικρά.

Σήμερα ένα τέτοιο gadget θα μπορούσε να έχει την ίδια τιμή με ένα κουτί δημητριακών μα αυτό δεν πτοεί καθόλου τους συλλέκτες! Η μέση τιμή πώλησής του στο eBay κυμαίνεται από 1.000$ έως και 4.000$ με ένα το οποίο βρισκόταν σε άριστη κατάσταση να πωλείται το 2014 στην τιμή των 14.000 δολαρίων!

8. Original Mario Kart 64 Cartridge

Στην αγορά των μεταχειρισμένων βιντεοπαιχνιδιών κάποια παιχνίδια είναι λογικό να έχουν πολύ υψηλότερες τιμές από άλλα. Ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια είναι το Mario Kart αλλά θα πρέπει να είναι η έκδοση για το Nintendo 64. Αν το παιχνίδι είναι χρησιμοποιημένο μπορεί να πουληθεί στην τιμή των 75 δολαρίων ενώ αν βρίσκεται στο κουτί του και δεν έχει καν ανοιχτεί μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 δολάρια.

9. Τηλέφωνα βακελίτη

Μπορεί να υπάρχει ακόμη ξεχασμένο ένα τέτοιο τηλέφωνο στο σπίτι της γιαγιάς σου. Για την ακρίβεια αν ζητήσεις από έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να σου περιγράψει ένα τηλέφωνο σίγουρα θα σου μιλήσει γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως και συλλέκτες που είναι διατεθιμένοι να το αγοράσουν. Η τιμή ενός χρησιμοποιημένου μοντέλου στο eBay ξεκινά από 30$ ενώ τα μοντέλα που είναι καλοδιατηρημένα μπορούν να ξεπεράσουν τα 125$.