click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
5 tips για να χρησιμοποιείς το κινητό σου με το ένα χέρι Pin Tweet Share

5 tips για να χρησιμοποιείς το κινητό σου με το ένα χέρι

23/10/2020
Όταν μιλάμε για οθόνη κινητού, φανταζόμαστε μια συσκευή περίπου 6 ιντσών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τα smartphones έχουν αποκτήσει ένα «παρατσούκλι» και αποκαλούνται phablet (phone+tablet) αφού μερικές οθόνες πλησιάζουν έως και τις 7 ίντσες. Έτσι είναι δύσκολο να τα χειριστείς με το ένα χέρι.

Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείς, αλλά υπάρχει πρόβλεψη και γι’ αυτό. Τα smartphone διαθέτουν κάποιες ενσωματωμένες λειτουργίες που σε βοηθούν να τα χρησιμοποιείς πιο εύκολα με το ένα χέρι, παρά το μέγεθός τους. 

1. Ενεργοποίησε τις λειτουργίες “Reachability” ή “One Handed”

Με αυτές τις λειτουργίες μειώνεται η διεπαφή του χρήστη για να αποκτά πιο εύκολη πρόσβαση στις εφαρμογές που βρίσκονται πολύ μακριά από τον αντίχειρά του. Στην έκδοση του iPhone η λειτουργία ονομάζεται “Reachability mode” (εύκολη πρόσβαση). 

Πώς θα την ενεργοποιήσεις;

iPhone με home button

Πάτησε διπλό κλικ πάνω στο Home Button και θα μεταφέρεις την οθόνη κάτω για εύκολη πρόσβαση.

iPhone X και επόμενα μοντέλα

1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις (Settings) από την κεντρική οθόνη 
2. Πάτησε στο Γενικά (General)
3. Πάτησε Προσβασιμότητα (Accessibility)
5. Ενεργοποιήστε το Reachability γυρνώντας το διακόπτη στη θέση On.
Έτσι όταν πατάς την γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης, θα έχεις εύκολη πρόσβαση στις υπόλοιπες λειτουργίες.

Στα Android ακολουθείται διαφορετική διαδικασία. Κάποιοι κατασκευαστές όπως η Samsung έχουν το “One handed mode”. Μπορείς να το ρυθμίσεις από: Settings > Advanced Features > One-Handed Mode> Use One-handed mode που σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τη συντόμευση που θα χρησιμοποιείς είτε σύροντας στο κάτω μέρος της οθόνης είτε με διπλό κλικ στο κεντρικό κουμπί
Εναλλακτικά, υπάρχουν apps που μπορούν να  βοηθήσουν όπως το Reachability Cursor για να έχεις ένα κέρσορα και να φτάνεις τα απομακρυσμένα εικονίδια στην οθόνη σου.

2. Διαμόρφωσε την αρχική οθόνη

Μπορείς να δημιουργήσεις μια «προσβάσιμη γωνιά» στις εφαρμογές σου. Το Android επιτρέπει να διατάξεις ελεύθερα τις εφαρμογές σου, απλά πατώντας συνεχόμενα τα εικονίδια και να τις μετακινήσεις στο κάτω μέρος δεξιά ή αριστερά αφήνοντας ακόμα και κενό σε διάφορα σημεία της οθόνης. 

Το iOS είναι λίγο πιο περιοριστικό, αφού χρειάζεται να οργανώνεις τις εφαρμογές σου σε ένα πλέγμα. Όμως υπάρχουν apps όπως το Yidget – Transparent widget που δημιουργεί αόρατα εικονίδια και καλύπτει τον κενό χώρο, για να τακτοποιήσεις όλα τα εικονίδια σου όπως σε εξυπηρετεί.

3. Μίκρυνε το πληκτρολόγιο

 Στο Android η ρύθμιση διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του κινητού. Σε κάποια πατάς παρατεταμένα το κόμμα (,) > Mode στα δεξιά και προσαρμόζεις τις διαστάσεις, σε άλλα πατάς το σύμβολο Τ με τα βελάκια > Γραμμές εργαλείων> Modes και διαλέγεις το μέγεθος που σε βολεύει. 

 Στο iOS, υπάρχουν δύο τρόποι: 1. Settings > General > Keyboard 2. Κρατάς πατημένο το εικονίδιο της υδρογείου ή το emoji και προσαρμόζεις το πληκτρολόγιο σε την one-handed λειτουργία αριστερά ή δεξιά. 

4. Γνώρισε καλύτερα τα apps σου

Αφού κατεβάσεις μια εφαρμογή, τσέκαρε αν υπάρχει ενσωματωμένη ρύθμιση για χρήση με το ένα χέρι. Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις στοχευμένα εφαρμογές όπως το Opera Touch, ένα πρόγραμμα περιήγησης Opera που έχει δημιουργηθεί με αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

5.  Αξιοποίησε ένα αξεσουάρ στήριξης 

Ενδεχομένως να μη το είχες σκεφτεί, αλλά ένα αξεσουάρ όπως μια βάση στήριξης γραφείου, ενισχύει την one-handed χρήση του κινητού σου. Ειδικά αν τακτοποιείς εκκρεμότητες σε κινητό, laptop ή desktop υπολογιστή ταυτόχρονα. Μια ρυθμιζόμενη βάσης στήριξης όπως η Baseus Literary Youth θα κρατά σταθερά το smartphone σου στο ύψος που σε βολεύει και θα σε διευκολύνει ενώ στέλνεις  e-mail με το ένα χέρι και μιλάς με το άλλο στο τηλέφωνο.

 
Την Baseus Literary Youth βάση γραφείου (12.99 €
την βρίσκεις στα καταστήματα iRepair.