click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
5 φώτο tips για όσους έχουν iPhone και ωραίο social feed Pin Tweet Share

5 φώτο tips για όσους έχουν iPhone και ωραίο social feed

12/10/2020
Με τις νέες δυνατότητες των κινητών, γινόμαστε όλοι επίδοξοι φωτογράφοι. Έρχεται το φαγητό στο τραπέζι, το στομάχι γουργουρίζει, αλλά πριν πιάσουμε το πιρούνι, πιάνουμε το κινητό να το φωτογραφίσουμε. Το κάνουμε εμείς, το κάνεις εσύ, το κάνουμε όλοι. Γιατί να μη το κάνουμε καλύτερα; 

Υπάρχουν 5 tips για να πετύχεις το «κλικ» που θα προκαλέσει “thumb-stopping” στο timeline και  θα εντυπωσιάσει στην προσωπική σου συλλογή. Ειδικά αν έχεις ένα iPhone στα χέρια σου. 

1. Άνοιξε γρήγορα την κάμερα 

Η φωτογραφία θέλει timing. Κάθεται το σπουργίτι δίπλα σου και σε κοιτάει στα μάτια. Αν δεν το απαθανατίσεις αμέσως, πέταξε το πουλάκι. Γι’ αυτό, ξεκλείδωσε το κινητό πατώντας στο εικονίδιο της κάμερας και θα ανοίξει κατευθείαν στη φωτογραφία. 

2. Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές 

Εάν πάλι έχεις λίγο χρόνο για να βγάλεις το ηλιοβασίλεμα, έχεις και πολλές δωρεάν εφαρμογές απ’ το App store. Ταχύτητα κλείστρου, ISO, ισορροπία λευκού και έκθεση θα δώσουν μεγαλύτερη ευκρίνεια στις φωτογραφίες σου, που θα μπορούσαν να «σταθούν» μέχρι και σε εξώφυλλο περιοδικού.

Οι 5 αγαπημένες μας δωρεάν εφαρμογές είναι:

  • Snapseed
  • VSCO Cam
  • Afterlight 2
  • Adobe Lightroom CC
  • RAW+

Bonus tip: Προσάρμοσε το μέγεθος της φωτογραφίας ανάλογα με την χρήση της. Αν προορίζεται για story, τράβηξέ την απευθείας απ’ την κάμερα του instagram ενώ για post κάνε οριζόντια λήψη.

3. Ο κανόνας των τρίτων

Ακόμα και αν δεν σου αρέσουν οι κανόνες, αυτός θα σε ενδιαφέρει. Είναι ένας τρόπος σύνθεσης μιας επιτυχημένης φωτογραφίας και το iPhone σου το ξέρει. Γι’ αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να εστιάσεις με το πλέγμα. Πρακτικά σημαίνει πως τα σημαντικά στοιχεία της εικόνας βρίσκονται δεξιά ή αριστερά σε μια από τις γραμμές του πλέγματος.

Το ενεργοποιείς από: Ρυθμίσεις> Κάμερα> Πλέγμα ( Settings > Photos & Camera > Grid) και χωρίς να κάνεις πολλά, έχεις μια λήψη με καλλιτεχνική αισθητική.
 

4. Burst mode για κίνηση και δράση

Θέλεις να δοκιμάσεις νέο concept: φωτογραφία στον αέρα; Και καλά κάνεις, αφού έχεις Burst mode. Πώς το χρησιμοποιείς; Για iPhone XS και πιο παλιά μοντέλα, πατάς  συνεχόμενα το κουμπί της λήψης, για iPhone 11 και τα επόμενα μοντέλα πατάς το κουμπί και σέρνεις προς τα αριστερά. Έτσι έχεις 10 λήψεις σε 1 λεπτό.

Πρότεινε στο φίλο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο του photoshooting, να κινεί την κάμερα μαζί με τη δική σου κίνηση. Αν κρατήσει σταθερό το κινητό, δεν θα πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.
 

5.  HDR για έντονους φωτισμούς

Αν θέλεις να βγάλεις φωτογραφία με έντονες εναλλαγές φωτισμού π.χ. ένα λαμπερό ηλιοβασίλεμα πίσω από ένα υποφωτισμένο βουνό, χρησιμοποιείς το HDR που εξισορροπεί τους φωτισμούς. Πρέπει να κρατάς την κάμερα πολύ σταθερά και να δοκιμάσεις διαφορετικά f/stop αρχίζοντας από τα πιο σκοτεινά (F8) προς τα πιο φωτεινά (F1.6). Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Μετά δεν θα ξέρεις ποια απ’ όλες να διαλέξεις.

Αν ο επίδοξος φωτογράφος μέσα σου ζητάει και άλλα tips, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί, αφήνουμε αυτό εδώ. Και απλά ενημερώνουμε πως αν το πατήσεις, θα βρεις έναν πλήρη οδηγό για να αξιοποιήσεις όλες τις λειτουργίες της iPhone κάμεράς σου.