click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τι παθαίνει μία συσκευή αν εκτεθεί στον ήλιο για πολλή ώρα Pin Tweet Share

Τι παθαίνει μία συσκευή αν εκτεθεί στον ήλιο για πολλή ώρα

20/06/2024

Τώρα που το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, προσπαθούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο αλλά ταυτόχρονα και από την ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτή η ατμόσφαιρα μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά, και όπως χρειαζόμαστε εμείς προστασία από τον ήλιο ώστε να μην καούμε, αντίστοιχα χρειάζονται και οι συσκευές μας.  

Για να προσφέρεις αυτήν την προστασία, χρειάζεται να μην αφήνεις τη συσκευή σου να εκτίθεται για παραπάνω από μερικά λεπτά στον ήλιο. Στην περίπτωση που υπερβεί η αυξημένη θερμότητα την αντοχή του smartphone, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά. Συνήθως βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα, ωστόσο, μπορεί αυτή η προειδοποίηση να μην είναι ανατρεπτική. 

Έτσι, ο iRepair Expert σε προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία συσκευή σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. 

Η οθόνη αφής μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. 

Η εξωτερική επιφάνεια μιας συσκευής, δεδομένου πως περιέχει μέταλλο και γυαλί μπορεί να απορροφήσει θερμότητα πολύ γρήγορα και να καταλήξει να της προκαλέσει ζημιά. Για το smartphone που μένει στον ήλιο για ώρα, ακόμα και αν βγάλει προειδοποιητικό μήνυμα και το αποσύρεις από τον ήλιο, ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το απομακρύνεις από τον ήλιο αμέσως, για να αποφευχθεί μία μόνιμη ζημιά.  

Πλήρης απώλεια λειτουργίας. 

Ένα smartphone μπορεί να ξεπεράσει τους 95 βαθμούς από την έκθεση στον ήλιο και στην περίπτωση που συμβεί αυτό θα τερματίσει. Για αυτό και όλα τα smartphones διαθέτουν πια αισθητήρες που βγάζουν το προειδοποιητικό μήνυμα της υπερθέρμανσης. Με άλλα λόγια, εάν δεις το προειδοποιητικό μήνυμα, απομάκρυνε το τηλέφωνό σου από τον ήλιο πριν κλείσει. 

Απώλεια φόρτισης της μπαταρίας 

Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να σταματήσει πολύ γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Αφήνοντας το τηλέφωνο να φορτίζει στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, πχ στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή με το power bank στην παραλία, θα προκαλέσει την μείωση της ισχύος φόρτισης και αν η θερμοκρασία περάσει ένα συγκεκριμένο όριο τότε θα σταματήσει εντελώς. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να φροντίσεις να έχεις το κινητό σου φορτισμένο από πριν.  

Αλλοίωση και απώλεια δεδομένων 

Μια συσκευή που παραμένει ξεχασμένη κάτω από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά των δεδομένων του. Η απώλεια δεδομένων και η αλλοίωση της μητρικής πλακέτας και κατ’ επέκταση η καταστροφή των αρχείων, είναι πιθανό σενάριο.  

Γίνεται αργό  

Όσο η θερμοκρασία του smartphone σου ανεβαίνει, τόσο αυτό θα γίνεται πιο αργό, καθώς οι αυτοματισμοί προστασίας θα ρίξουν την απόδοση του επεξεργαστή, θα μειώσουν την φωτεινότητα της οθόνης, θα σταματήσουν να εκτελούν εφαρμογές στο παρασκήνιο κλπ.  

Μειωμένη απόδοση μπαταρίας  

Τα σύγχρονα smartphone έχουν κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Όταν αυτές οι μπαταρίες προσλάβουν υπερβολική θερμότητα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χημική σύσταση στο εσωτερικό τους.  

Επομένως η επαφή με άμεσο ηλιακό φως στη συσκευή σου, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και έκρηξη, δεδομένου πως η αντοχή της μπαταρίας μειώνεται με τα χρόνια.  

Κλείνοντας, προσπάθησε αυτό το καλοκαίρι να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη που μπορούν να οδηγήσουν στις παραπάνω επιπτώσεις . Προστατεύοντας τις συσκευές σου από τον ήλιο παρατείνεις την διάρκεια ζωής του και την ομαλή λειτουργία του.