click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο υπολογιστής σου και πώς να την ελέγξεις Pin Tweet Share

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο υπολογιστής σου και πώς να την ελέγξεις

13/01/2021

Ο desktop υπολογιστής -όπως και το laptop σου- είναι ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά έχει και μια «ευαίσθητη» πλευρά. Δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η σωστή θερμοκρασία επεξεργαστή (CPU) και κάρτας γραφικών (GPU) είναι μια βασική προϋπόθεση για να λειτουργεί καλά. Γι’ αυτόν τον σκοπό υπάρχει η θερμική πάστα και το ανεμιστηράκι που προστατεύουν το σύστημα.

Αν όμως η συσκευή σου ζεσταίνεται πολύ ή κλείνει χωρίς προειδοποίηση, τότε καλό είναι να αρχίσεις να ελέγχεις τακτικά τη θερμοκρασία της.

Αρχικά, ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία ενός υπολογιστής;

→ Ασφαλείς θερμοκρασίες της CPU
Για την CPU το ποσοστό εξαρτάται από το μοντέλο του επεξεργαστή και το όριο ασφαλείας που ορίζει ο κατασκευαστής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας αριθμός ιδανικός για όλες τις συσκευές. Ωστόσο, κατά μέσο θεωρείται ότι εάν η θερμοκρασία επεξεργαστή υπερβαίνει τους 90°C, τότε πιθανόν ο σύστημα του υπολογιστή να υπερθερμαίνεται.

Για να βρεις τις προδιαγραφές για το μοντέλο του επεξεργαστή σου: αν είναι Intel πάτησε εδώ, ψάξε το μοντέλο και θα βρες τη θερμοκρασία με ένδειξη T-junction ή Τ-case. Αν είναι AMD πάτησε εδώ, αναζήτησε το μοντέλο και θα βρες τη θερμοκρασία με ένδειξη Max Temps.

→ Ασφαλείς θερμοκρασίες της GPU

Ένα αποδεκτό όριο για την κάρτα γραφικών της συσκευής μας είναι οι 85°C, το οποίο όμως εξαρτάται πάντα και από την χρήση της π.χ. σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε το PC για gaming, μπορεί να υπερβεί το όριο.

Πώς θα ελέγξεις τη θερμοκρασία που έχει τώρα ο υπολογιστής σου;

Το πρώτο μέρος στο οποίο μπορείς να ελέγξεις τη θερμοκρασία του υπολογιστή (ή του laptop σου) είναι το BIOS.

Για να μπεις στο BIOS θα πρέπει να βρεις πρώτα το πλήκτρο του υπολογιστή σου που το ενεργοποιεί. Μπορεί να είναι το F1, F8, F10, ESC ή delete ανάλογα με τη συσκευή. Στη συνέχεια, πατάς αυτό το πλήκτρο αμέσως ΜΟΛΙΣ ανοίξει ο υπολογιστής και ΠΡΙΝ αρχίσει η έναρξη. Έτσι θα ανοίξεις το BIOS και ανάλογα με την έκδοση που έχεις θα βρεις την πληροφορία στην αντίστοιχη καρτέλα π.χ. Power, PC Health Status, Power Management ή κάτι παρόμοιο.

Φυσικά, οι θερμοκρασίες  εμφανίζονται χωρίς να τρέχει το λειτουργικό σύστημα, επομένως είναι χαμηλότερες. Για να έχεις πιο έγκυρες πηγές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ορισμένα δωρεάν προγράμματα.

Παρακολούθηση θερμοκρασίας στα Windows

Ένα πρόγραμμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι το CoreTemp. Μόλις προχωρήσεις σε εγκατάσταση, θα σου εμφανιστούν στη μπάρα εργαλείων των Windows, νέα εικονίδια που θα δείχνουν τη θερμοκρασία που έχει κάθε επεξεργαστής, μαζί με πληροφορίες για την ταχύτητά του.

Παρακολούθηση θερμοκρασίας σε macOS

Σε παλαιότερες συσκευές, μια καλή επιλογή είναι το Fanny που παρέχει γενικές πληροφορίες για επεξεργαστή, ανεμιστηράκι, σκληρό δίσκο, μνήμη RAM και μπαταρία. Αν το iMac σου κυκλοφόρησε πρόσφατα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή Temp Monitor που σε προειδοποιεί αν κάποιος επεξεργαστής υπερθερμανθεί και διαθέτει και δυνατότητα ελέγχου του ανεμιστήρα για να δροσίσει το Mac όταν συμβεί αυτό. Για νεότερες αναβαθμίσεις, μία έμπιστη εφαρμογή επί πληρωμή είναι το iStat Menus.

Τι συμβαίνει όταν υπερθερμαίνεται ο Η/Υ;

Όταν ο υπολογιστής ξεπερνάει τη μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μειώνει την απόδοσή του ή μπορεί να σβήσει για να προστατευτεί. Ωστόσο αυτό δεν τον προφυλάσσει ολοκληρωτικά. Αν η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι μόνιμα πάνω από το προβλεπόμενο όριο, ενδεχομένως να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου και σε βάθος χρόνου να προκαλέσει βλάβη στη μητρική κάρτα.

Γιατί υπερθερμαίνεται ο υπολογιστής;
 

  • Σύστημα εξαερισμού: Αν έχεις να καθαρίσεις τη συσκευή 2-3 χρόνια, δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά. Έχεις τον βασικό ένοχο: σκόνη. Έχεις και την βασική λύση: ο Η/Υ ή το laptop σου χρειάζονται καθαρισμό.
  • Θερμοαγώγιμη πάστα: Ίσως την έχεις ξανακούσει. Πρόκειται για μια μια ουσία που εφαρμόζεται μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας θερμότητας και σφραγίζει τα κενά αέρα για να μην ανταλλάσουν θερμότητα. Με τη φθορά του χρόνου όμως, χαλάει και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Γι’ αυτό θέλει ανανέωση -τουλάχιστον- κάθε 4 χρόνια.
  • Βλάβη υπολογιστή: Ίσως έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας ή η κάρτα γραφικών, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία της συσκευής και χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση.

Αν ο υπολογιστής σου επιμένει σε υψηλές θερμοκρασίες, ήρθε η στιγμή να του δώσεις σημασία. Είναι ο δικός του τρόπος να σε προειδοποιήσει και όσο πιο νωρίς τον προστατέψεις, τόσο καλύτερη απόδοση θα κερδίσεις για χρόνια.

Στα iRepair αναλαμβάνουμε καθαρισμό σε υπολογιστή και laptop, με καινούργια θερμική πάστα ή  ανεμιστηράκι ενώ αντικαθιστούμε την κάρτα γραφικών σε laptop, αν το πρόβλημα οφείλεται εκεί.

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις στον υπολογιστή του την προσοχή που χρειάζεται, πριν σε εγκαταλείψει;