click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς το Face ID του iPhone σου θα σε αναγνωρίζει ενώ φοράς μάσκα; Pin Tweet Share

Πώς το Face ID του iPhone σου θα σε αναγνωρίζει ενώ φοράς μάσκα;

04/09/2020

Το Face ID του iPhone σου λειτουργεί λίγο-πολύ σαν καθρέφτης. Χάρη στο True Depth σύστημά του δημιουργεί τον ψηφιακό χάρτη του προσώπου μας για να τον συγκρίνει με άλλα πρόσωπα και να μας αναγνωρίζει ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους. 

Τι συμβαίνει όμως σε αυτό το φοβερό εργαλείο, όταν φοράμε προστατευτική μάσκα

Προστατευτική μάσκα VS Face ID

Φορώντας μάσκα καθημερινά προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Καθώς η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη, αποτελεί και ένα νέο δεδομένο για τα συστήματα τεχνολογίας. Έτσι, φαίνεται να δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες στους χρήστες των iPhone που προτιμούν να ξεκλειδώνουν το κινητό τους με τη λειτουργία του Face ID και θέλουν να περιορίσουν την επαφή με το κινητό τους. 

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό απασχόλησε πολλούς Apple fans, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν διάφορα tutorials στα social media προτείνοντας μεθόδους ξεκλειδώματος με εφαρμογή μάσκας. 

Μόλις πρόσφατα όμως, ασχολήθηκε για πρώτη φορά μια ερευνητική ομάδα με σκοπό να προσαρμόσει τη λειτουργία του Face ID στα νέα δεδομένα της εποχής. Η εταιρία ασφαλείας Xuanwu Lab βρήκε τη λύση στις ρυθμίσεις του iPhone και μας έδειξε πώς ένας χρήστης μπορεί ενδεχομένως να  αναγνωριστεί από το κινητό του φορώντας μάσκα. 

Πώς θα μπορείς να ρυθμίσεις το Face ID σου;

Η βασική ιδέα ή ουσιαστικά «κόλπο» είναι να αποθηκεύσεις ξανά το πρόσωπό σου στο  Face ID, αλλά αυτή τη φορά φορώντας τη μάσκα στο μισό του προσώπου σου

Όλες οι ρυθμίσεις βήμα προς βήμα. 

  • Επιλέγεις τις Ρυθμίσεις > Face ID & κωδικός > Επαναφορά Face ID > Διαμόρφωση Face ID
  • Δίπλωσε τη μάσκα στο μισό και κάλυψε μόνο το μισό σου πρόσωπο.
  • Κατάγραψε το πρόσωπο σου και από τις 2 μεριές με την ίδια διαδικασία. 
  • Aν δεν μπορείς να μετακινήσεις το κεφάλι σου, πατήστε Επιλογές Προσβασιμότητας 
  • Αν η καταγραφή δεν είναι επιτυχής, αποκάλυψε το πρόσωπο σου και ξανά προσπάθησε να κάνεις καταγραφή.
  • Αν η καταγραφή ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί Η καταγραφή ήταν επιτυχής.
  • Δοκίμασε τώρα να ξεκλειδώσεις τη συσκευή με το πρόσωπό σου καλυμμένο με μάσκα.

Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις την ρύθμιση επιπρόσθετης εμφάνισης!

  • Πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Face ID & Κωδικός > Διαμόρφωση εναλλακτικής εμφάνισης (αν δοκίμασες ήδη την 1η ρύθμιση, θα χρειαστεί να την επαναλάβεις πριν προχωρήσεις στην εναλλακτική εμφάνιση)
  • Δίπλωσε τη μάσκα στο μισό και κάλυψε μόνο το μισό σου πρόσωπο.
  • Κατάγραψε το πρόσωπο σου και από τις 2 μεριές.
  • Δοκίμασε τώρα να ξεκλειδώσεις τη συσκευή με το πρόσωπό σου καλυμμένο με τη μάσκα.

 

Τα αποτελέσματα επιτυχίας είναι 50-50.

Οι παραπάνω μέθοδοι έχουν λειτουργήσει 100% για κάποιους χρήστες. Ωστόσο, ορισμένοι δεν έχουν καταφέρει να προσαρμόσουν το Face ID της συσκευής τους στα νέα δεδομένα. Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη διαδικασία όπως ο τύπος μάσκας που φοράς, η γωνία λήψης που κρατάς το κινητό αλλά και το πόσες φορές επανέλαβες τη διαδικασία.

Αν το επιχειρήσεις 2-3 φορές, ενισχύεις κατά πολύ τις πιθανότητες να σε αναγνωρίσει φορώντας μάσκα. Αν απ’ την άλλη έχεις αμφιβολίες μήπως αποδυναμώσεις την ασφάλεια πρόσβασης στο κινητό σου και δεν θέλεις να κάνεις «πειραματισμούς» με το Face ID σου, κάνε απλά υπομονή! 

Σύντομα όλες αυτές οι λειτουργίες θα γίνουν πολύ πιο εύκολες. Η Apple και άλλες εταιρίες κάνουν ήδη ενέργειες για να εντάξουν features που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της COVID-19 εποχής. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι το νέο update iOS 13.5 της Apple που υπόσχεται ακριβώς αυτό: Face ID αναγνώριση με μάσκα. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του developer portal της Apple, σύντομα όμως θα είναι εύκολη η πρόσβαση για όλους και έτσι το κινητό σου θα σταματήσει να κάνει σαν να μη σε ξέρει!