click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς να φροντίζεις σωστά τον σκληρό δίσκο και να μην χάσεις ποτέ τα αρχεία σου Pin Tweet Share

Πώς να φροντίζεις σωστά τον σκληρό δίσκο και να μην χάσεις ποτέ τα αρχεία σου

16/03/2021
Ο σκληρός δίσκος είναι αυτό που λέμε «αναντικατάστατος». Για έναν και μόνο λόγο: περιέχει όλα μας τα αρχεία. Η διάρκεια ζωής του είναι συγκεκριμένη και μία σχετική πρόβλεψη είναι από 4 έως 6 χρόνια. Ωστόσο, μερικοί δίσκοι αποτυγχάνουν πιο γρήγορα στην απόδοσή τους, λόγω κακής χρήσης.

Μηχανικοί σκληροί δίσκοι HDD και δίσκοι νέας τεχνολογίας SSD, παρότι έχουν μεγάλες διαφορές συμφωνούν στην φροντίδα που χρειάζονται. Οφείλουμε να προσέξουμε κάποια σημεία στην καθημερινή μας επαφή, αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε ακέραιους και αυτούς και τα αρχεία μας.
 

1. Χτυπήματα – υλικες φθορές

Ο σκληρός δίσκος είναι «ευαίσθητος». Ειδικά ο HDD που αποτελείται από κινητά μηχανικά μέρη, μπορεί με ένα μόνο μικρό χτύπημα να βγει “knock out”. Η υλική ζημιά είναι η πιο επίφοβη για τους σκληρούς δίσκους και καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται, ειδικά αν ο σκληρός περιστρέφεται και ταρακουνηθεί μπορεί να εμφανίσει ανεπανόρθωτο πρόβλημα.
Καλό είναι να μην αφαιρούμε τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή αν δεν είναι ανάγκη, να μην κουνάμε το κουτί του υπολογιστή όσο είναι σε λειτουργία και να δίνουμε την ίδια προσοχή και στα laptop και σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.
 

2. Θερμοκρασία

Κάθε συσκευή γενικά, δεν τα πάει καλά με τη ζέστη και έχει τα όριά της. Έτσι και ο σκληρός δίσκος, αντέχει σε ένα εύρος θερμοκρασιών 5 έως 50°C  αλλά θέλει ιδανικά 25 – 40 °C για να λειτουργεί χωρίς να υποφέρει. Για να προφυλαχτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να «αναπνέει» και ο καλύτερος τρόπος για να του εξασφαλίσεις ένα δροσερό περιβάλλον είναι με καθαρισμό υπολογιστή, ο οποίος συνιστάται κάθε 6 μήνες.

Φυσικά, δεν αντέχει ούτε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν η συσκευή βρίσκεται για ώρα σε ψυχρό περιβάλλον -0 °C, άφησέ την να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν την ενεργοποιήσεις.
 

3. Άνοιγμα και κλείσιμο υπολογιστή

Ο σκληρός δίσκος αντιμετωπίζει «φόρτο εργασίας» την στιγμή που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται. Η έναρξη και ο τερματισμός λειτουργίας είναι η στιγμή που προσπαθεί να συντονιστεί ξανά με τα δεδομένα του. Συνεπώς, όταν ανοιγοκλείνουμε τον υπολογιστή, δίνουμε την ίδια εντολή και στον σκληρό. Γι’ αυτό μια μέση λύση είναι να μην αδρανοποιούμε τη συσκευή όταν πρόκειται να συνεχίσουμε την εργασία μας και να την απενεργοποιούμε μόλις τελειώσουμε τη δουλειά μας.

4. Τάση ρεύματος

Ένα άλλο ζήτημα που αφορά και την συσκευή και τον σκληρό δίσκο, είναι η αυξομείωση στην ένταση του ρεύματος. Ως γνωστόν το δίκτυο δεν είναι το πιο σταθερό μέρος, άλλες φορές η τάση είναι μικρή, άλλες μεγάλη, ενώ άλλες φορές συμβαίνουν διακοπές. Ένα πολύπριζο ασφαλείας που κρατά την τάση σταθερή, ένα UPS σταθεροποιητής ρεύματος ή ένα πολύπριζο με προστασία υπέρτασης είναι η λύση για να μην υποφέρει ο δίσκος μας από κυκλοθυμία.

5. Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου HDD

Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, να δώσουμε προσοχή στη φύση του σκληρού δίσκου:
Η ανασυγκρότηση δίσκου δεν εκτελείται στους SSD γιατί έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική.
Εκτελείται μόνο στους μηχανικούς δίσκους HDD.
 

Πρόκειται για τη διαδικασία όπου ένα πρόγραμμα βάζει σε τάξη τα αρχεία του σκληρού δίσκου. Μαζεύει σε σειρά και ομάδες στο ίδιο σημείο τα κομμάτια που αποτελούν κάθε αρχείο και διαγράφει κατακερματισμένα αρχεία, τα οποία έχουν παραμείνει στον σκληρό παρότι ο χρήστης τα έχει διαγράψει. Έτσι συντηρεί καλύτερα τον σκληρό δίσκο, γιατί τον βοηθά να εκτελεί πιο εύκολες και γρήγορες διαδικασίες και να μη χρειάζεται να «ψάξει» σε πολλά σημεία για να βρει τα αρχεία.

Το defragmentation ή defrag καλό είναι να γίνεται όταν ο κατακερματισμός των αρχείων φτάσει στο 10-15%. Για την ανασυγκρότηση χρειάζεται ελεύθερος χώρος στον δίσκο τουλάχιστον 15%. Πριν τη διαδικασία κλείσε τις υπόλοιπες εφαρμογές, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μη χρησιμοποιήσεις τη συσκευή και μόλις ολοκληρωθεί κάνε μία επανεκκίνηση.

Εδώ θα βρεις πώς κάνεις ανασυγκρότηση σε Windows 10

Μπορείς βέβαια να ακολουθήσεις και την “παλαιότερη” οδό με δεξί κλικ σε οποιονδήποτε τοπικό δίσκο και Εργαλεία> Βελτιστοποίηση. Επίσης, από τα Windows 7 και μετά υπάρχει ρύθμιση για να γίνεται η ανασυγκρότηση αυτόματα στο παρασκήνιο.

Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις και εφαρμογές που εκτελούν την ίδια λειτουργία. Τρεις αξιόπιστες και δωρεάν εφαρμογές είναι το Αuslogics disk defrag,  το Iobit και το myDefragmenter.

Όσον αφορά τα Mac, δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα κατακερματισμού των αρχείων και από το 2002 και το OS X 10.2 κάνουν ανασυγκρότηση αρχείων αυτόματα με ένα σύστημα HFS, ενώ πολλά απ’ τα νεότερα μοντέλα έχουν SSD και επομένως δεν συνιστάται η ανασυγκρότηση.
Όσον αφορά τα Linux, επίσης δεν κρίνεται απαραίτητο. Έχουν ένα σύστημα αρχείων EXT που τακτοποιεί τα δεδομένα αποτελεσματικά.

6. Φροντίδα σε SSD δίσκους

Για να μην «γεράσει» γρήγορα ο SSD δίσκος υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, εκτός από το Defrag που δεν συνιστάται.
 

Αρχικά, ο SSD δίσκος βασίζεται σε μνήμη flash, όχι μαγνητική εγγραφή.  Έτσι, για να γράφει γρήγορα πληροφορίες, χρειάζεται κενά κελιά μνήμης. To TRIM command όταν είναι ενεργοποιημένο προνοεί και διαγράφει τα κελιά με δεδομένα που δεν χρειάζεται για να μπορεί να κάνει νέες εγγραφές σε καθαρό περιβάλλον. Στα Windows μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα και στα Mac με εντολή τρίτων κατασκευαστών.

Επίσης, στους SSD πρέπει πάντα να υπάρχει ένα κενό μνήμης τουλάχιστον το 25% για να λειτουργούν γρήγορα και καλό είναι να αποφεύγουμε αποθήκευση αρχείων μεγάλης χωρητικότητας, καθώς είναι κατασκευασμένοι για το λειτουργικό σύστημα και day-to-day λειτουργίες, όχι σαν αποθηκευτικοί χώροι. Όταν γράφει και διαβάζει μεγάλα block δεδομένων, μειώνονται οι επιδόσεις του και φθείρεται η απόδοσή του.

Συνοψίζοντας, ο σκληρός δίσκος δεν είναι τόσο σκληρός.

Αν προσέχεις τον σκληρό δίσκο της συσκευής σου, μπορείς να παρατείνεις τη ζωή του. Πάντα όμως θα παραμένει ένα τμήμα του υπολογιστή ιδιαίτερα «ευαίσθητο» και ένα μικρό λάθος να αποβεί μοιραίο.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα έχουν και τα αρχεία σου την ίδια κατάληξη. Πλέον υπάρχουν τρόποι να «σώσεις» τα αρχεία σου από σκληρό δίσκο HHD και SSD, από USB στικάκια και κάρτες μνήμης, από Raid δίσκους/Servers, ακόμα και σε επίθεση Ransomware ιών. Αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και ειδικά διαμορφωμένοι “Clean Room” χώροι για να γίνει η επέμβαση στα μηχανικά μέρη.

Στα iRepair αναλαμβάνουμε ανάκτηση δεδομένων σκληρού δίσκου και επαναφέρουμε τα πολύτιμα αρχεία σου στη ζωή, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.