click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς να μπλοκάρεις τις spam κλήσεις σε iOS και Android Pin Tweet Share

Πώς να μπλοκάρεις τις spam κλήσεις σε iOS και Android

23/12/2020
Όλοι έχουμε δεχθεί ανεπιθύμητες κλήσεις από έναν αριθμό που δεν αναγνωρίζουμε.

Θα σου έχει τύχει, να ξυπνήσεις ένα πρωί και να βρεις 10 αναπάντητες κλήσεις από “Σικάγο” και να αναρωτιέσαι αν είναι μια ξεχασμένη θεία ή απλά spam calls. Και ενώ προσέχεις με ποιους μοιράζεσαι τον προσωπικό σου αριθμό, ο αριθμός των robocalls και των spammers αυξάνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα να νοσταλγείς την εποχή που δεν χτυπούσε το τηλέφωνο.

Υπάρχει πάντα η προσωρινή λύση της απόρριψης και διαγραφής του ενοχλητικού αριθμού. Ωστόσο μπορείς να προχωρήσεις σε μια μόνιμη αντιμετώπιση με μπλοκάρισμα των ενοχλητικών κλήσεων στη συσκευή σου iPhone ή Android, μια και καλή.
 

«Φραγή» στις ανεπιθύμητες κλήσεις

iPhone
→ Πώς θα μπλοκάρεις έναν αριθμό;

1. Άνοιξε την εφαρμογή Τηλέφωνο
2. Πάτησε Κλήσεις > Πρόσφατα > Πληροφορίες > Αποκλεισμός αυτού του καλούντος > Αποκλεισμός επαφής

→ Πώς θα μπλοκάρεις όλους τους άγνωστους αριθμούς;

Με το iOS 13 και νεότερες εκδόσεις μπορείς να πάρεις ένα πιο δραστικό, αλλά αποτελεσματικό μέτρο: Σίγαση αγνώστων καλούντων (Silence Unknown Callers).

Με αυτή τη ρύθμιση το κινητό σου «αγνοεί» όλες τις κλήσεις που δέχεσαι από άγνωστους αριθμούς με τους οποίους δεν είχες καμία αλληλεπίδραση. Αν έχεις ανταλλάξει μηνύματα με έναν αριθμό ή κάποιος σου τον έχει κοινοποιήσει σε ένα e-mail, τότε η τηλεφωνική κλήση κλήση θα επιτραπεί.

Για να το ενεργοποιήσεις:

1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις > Τηλέφωνο
2. Βρες τη Σίγαση αγνώστων καλούντων
3. Ενεργοποίησέ την “On”

Έτσι, οι άγνωστοι αριθμοί μπαίνουν σε σίγαση και εμφανίζονται στη λίστα των πρόσφατων κλήσεων ενώ σε περίπτωση επείγουσας κλήσης, η ρύθμιση απενεργοποιείται για 24 ώρες.

Android
→ Πώς θα μπλοκάρεις έναν αριθμό;

Στο Android οι ρυθμίσεις διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο. Την πιο συχνή ρύθμιση θα την βρεις ανοίγοντας την εφαρμογή Τηλέφωνο και πατώντας το Περισσότερα. Στη συνέχεια πάτησε το Ιστορικό κλήσεων, επέλεξε την κλήση από τον αριθμό που θέλεις να αποκλείσεις και πάτησε Αποκλεισμός/αναφορά ως ανεπιθύμητου.

→ Πώς θα μπλοκάρεις όλους τους άγνωστους αριθμούς;

Ορισμένες συσκευές Android σου δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αποκλείσεις όλους τους άγνωστους καλούντες, ώστε το κινητό σου να αγνοεί αυτόματα τις άγνωστες κλήσεις και να παραμένει σιωπηλό.

Για να το ενεργοποιήσεις:

1. Άνοιξε το Τηλέφωνο για να βρεις στο μενού τις ρυθμίσεις
2. Πάτησε Αποκλεισμό επαφών
3. Ενεργοποίησε τον Αποκλεισμό αγνώστων καλούντων

Τα καλύτερα apps που σε προστατεύουν από τις spam κλήσεις

→ Should I Answer? για Android και iOS
Όταν δεν ξέρεις αν πρέπει να απαντήσεις μια κλήση, στο απαντάει η εφαρμογή. Το Should I Answer φιλτράρει με εξαιρετικό τρόπο τους αριθμούς και μπλοκάρει αυτούς που φαίνονται «επικίνδυνοι», ανάλογα με το επίπεδο προστασίας που επιλέγεις.

→ True Caller για Android και iOS
To Truecaller αναγνωρίζει real time την κλήση και σε ενημερώνει αν πρόκειται για spam, αρκεί η συσκευή να είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο.

→ Hiya για Android
Η spam-blocking εφαρμογή εντοπίζει τις ρομποτικές κλήσεις συγκρίνοντας τον αριθμό με περίπου ένα εκατομμύριο αριθμούς που έχει στη βάση δεδομένων της. Επίσης, ανιχνεύει κακόβουλο λογισμικό και σε μηνύματα sms.

→ Σταμάτα Να Με Καλείς για Android
Η εφαρμογή αυτή είναι στα Ελληνικά και μπορείς να δημιουργήσεις «μαύρη λίστα» για να μπλοκάρεις μόνιμα έναν αριθμό που επιμένει ή να απαγορεύσεις τις κλήσεις με απόκρυψη αριθμού.

→ Robo Shield Spam Call Blocker για iOS
Σε αυτό το app θα βρεις μια σειρά λειτουργιών ασφαλείας του κινητού που προσφέρει και αναγνώριση scam κλήσεων και δημιουργία block λιστών για να τις αποφεύγεις μελλοντικά.

→ RoboKiller για iOS
Η εφαρμογή αυτή ξεχωρίζει γιατί εκτός αποκλεισμό των ανεπιθύμητων κλήσεων κάνει κάτι επιπλέον. Επιστρέφει την ανεπιθύμητη κλήση σε έναν αυτόματο τηλεφωνητή, για να μιλήσουν μεταξύ τους και καταγράφει την επικοινωνία!

Μπορεί λοιπόν τα robocalls και οι spammers να μη γνωρίζουν ώρες κοινής ησυχίας, να καλούν από το εξωτερικό με υψηλές χρεώσεις, να μας ενημερώνουν για «μοναδικές ευκαιρίες» και «ελκυστικές προσφορές», αλλά τώρα ξέρεις πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με ορισμένες ρυθμίσεις και εφαρμογές στο κινητό σου.

Τέλος, υπάρχει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπου μπορείς να απευθυνθείς ως συνδρομητής για μη ζητηθείσες τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να προχωρήσει η Αρχή σε αντίστοιχο τηλεφωνικό έλεγχο.