click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς να καθαρίσεις τα ακουστικά σου με ασφάλεια Pin Tweet Share

Πώς να καθαρίσεις τα ακουστικά σου με ασφάλεια

11/02/2020
Τα ακουστικά, ειδικά τα νεότερα μοντέλα που δεν περιλαμβάνουν καλώδια, όπως είναι αναμενόμενο μας προσφέρουν πολλές διευκολύνσεις. Καθώς τα χρησημοποιούμε σε καθημερινή βάση είναι λογικό να αποτελούν εστίες μικροβίων.  

Καλό είναι λοιπόν να τα καθαρίζεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα γιατί μπορεί σε πολύ ακραίες περιπτώσεις να αποτελέσουν ακόμη και αιτία μόλυνσης του αυτιού.

Έχουν όντως τόσα μικρόβια τα ακουστικά μου;

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, τα ακουστικά μπορεί να έχουν έως και 6 φορές περισσότερα μικρόβια από το νεροχύτη της κουζίνας και 330 φορές περισσότερα μικρόβια από τον πάγκο μιας κουζίνας. Σύμφωνα με έρευνες τα βρώμικα ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, εξανθήματα ακόμη και μόλυνση του αυτιού.

Καθώς τα ακουστικά είναι μικρά σε μέγεθος και τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλη συχνότητα μέσα στη μέρα, τα ακουμπάμε σε ένα σωρό επιφάνειες όπως είναι το γραφείο, το αυτοκίνητο ή χύμα στην τσάντα με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν μικρόβια τα οποία μεταφέρονται στον οργανισμό μας τη στιγμή που επαναχρησιμοπούμε τα ακουστικά μας. 

Ακόμη τα αυτιά μας είναι «αυτοκαθαριζόμενα» από το κερί. Αυτό σημαίνει πως πέρα από μικρόβια στα ακουστικά μένει και το κερί που αποβάλει το αυτί μας. Επίσης η εκτεταμένη χρήση των ακουστικών εμποδίζει το κερί από το να φύγει φυσικά από το αυτί και συσσωρεύεται εκεί με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ακόμη και η ακοή μας.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να καθαρίζεις τα ακουστικά σου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και σε καμία περίπτωση να μην τα μοιράζεσαι με τρίτους.

Η καλύτερη μέθοδος για να τα καθαρίζεις συστηματικά

Η Apple ευτυχώς έχει φροντίσει να δώσει οδηγίες γι’ αυτούς που επιθυμούν να καθαρίσουν τα ακουστικά τους. Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες της χρειάζεσαι ένα μαλακό, χωρίς χνούδια και στεγνό πανί, μια μπατονέτα και λίγο απιονισμένο νερό

Βρέξε πολύ ελαφρά το πανί ώστε να είναι απλά νωπό και καθάρισε τις επιφάνειες των ακουστικών σου.  Χρησιμοποίησε τη στεγνή μπατονέτα για να καθαρίσεις τις εσοχές τους. Αφού τελειώσεις το καθάρισμα άφησέ τα να στεγνώσουν πλήρως προτού τα χρησιμοποιήσεις ή προτού τα βάλεις πίσω στη θήκη τους αν πρόκειται για AirPods. 

Αν θες να κάνεις βαθύ καθαρισμό στα ακουστικά σου:

Σύμφωνα με την Apple αν τα ακουστικά σου έχουν λερωθεί με σαπούνι, σαμπουάν, αρώματα, κρέμες, αντηλιακό ή ακόμη και βαφή μαλλιών θα πρέπει να τα καθαρίσεις με ένα νωπό πανί προσέχοντας πάντα να μην εισχωρήσει το υγρό στις εσοχές των ακουστικών – πολλά ακουστικά είναι πλέον αδιαβροχοποιημένα αλλά όχι αδιάβροχα

Ακόμη αν καθαρίζεις τη θήκη των AirPods να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς οι θύρες φόρτισης δεν είναι ούτε αδιάβροχες ούτε αδιαβροχοποιημένες.

Αν επιθυμείς μια έξτρα δόση απολύμανσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για απιονισμένο νερό οινόπνευμα, πάντα σε ποσότητα τόση όση να είναι το πανί απλά νωπό.

Κάποιοι για τον καθαρισμό χρησιμοποιούν νερό, σαπούνι και μια παλιά αλλά καθαρή οδοντόβουρτσα. Καλό είναι να μην ακολουθήσεις επακριβώς αυτή τη μέθοδο καθώς μπορεί να προκαλέσεις βραχυκύκλωμα στα ακουστικά σου. Μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις την οδοντόβουρτσα για να απομακρύνεις τι βρωμιά από τις εσοχές τους.