click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς να διαλέξεις το σωστό ποντίκι Pin Tweet Share

Πώς να διαλέξεις το σωστό ποντίκι

17/12/2019
Πολλοί παραμελούν να επιλέξουν ένα σωστό ποντίκι και απλά χρησιμοποιούν αυτό που τους δίνεται μαζί με τον υπολογιστή κατά την αγορά του. Αν όμως το ποντίκι που χρησιμοποιείς δεν είναι το κατάλληλο για σένα, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη χρήση ακόμη και αίσθηση δυσφορίας στο χέρι σου.

Ποιες είναι οι παράμετροι που πρέπει να λάβω υπόψη κατά την επιλογή ποντικιού;

Ενσύρματο vs ασύρματο ποντίκι

Αυτές είναι οι δύο βασικές κατηγορίες ποντικιών. Το ενσύρματο συνδέεται παραδοσιακά με καλώδια στον υπολογιστή ενώ το ασύρματο με Bluetooth ή με έναν αντάπτορα USB.

Πλέον τα ασύρματα ποντίκια είναι τα πιο συνηθισμένα καθώς βολεύουν περισσότερο στη μεταφορά και στη χρήση, σε ταξίδια, αλλά βοηθούν και στο να αποφύγεις όλα αυτά τα μπλεγμένα καλώδια πάνω στο γραφείο σου. Το αρνητικό τους όμως είναι πως ανά διαστήματα χρειάζονται αλλαγή στην μπαταρία τους ή επαναφόρτιση για μερική ώρα.

Ακόμη αυτοί που ασχολούνται πολύ με το gaming φοβούνται την απειροελάχιστη χρονοκαθυστέριση που έχουν καμιά φορά τα ασύρματα ποντίκια από τη στιγμή που γίνεται το κλικ μέχρι τη στιγμή που θα ανταποκριθεί ο υπολογιστής τους.

Από την άλλη, ένα ενσύρματο ποντίκι είναι πιο κατάλληλο για έναν σταθερό υπολογιστή καθώς το ποντίκι του δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη μετακίνηση. Το θετικό του ενσύρματου ποντικιού είναι πως είναι αρκετά φθηνότερο στην αγορά του και δεν χρειάζεται μπαταρίες ούτε επαναφόρτιση. Το κακό του ωστόσο είναι τα μπλεγμένα καλώδια στο γραφείο σου.

Sensitivity

Το sensitivity ενός ποντικιού αναφέρεται στο πόσο γρήγορα κινείται ο κέρσορας στην οθόνη, μετρώντας την ταχύτητα σε “dots per inch” (τελείες ανά ίντσα) ή αλλιώς dpi. Όσο πιο ψηλό είναι το dpi τόσο πιο γρήγορα κινείται ο κέρσορας που σημαίνει ότι είναι και πιο εύκολο να τον κινείς στην οθόνη σου. Η λειτουργία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους gamers καθώς η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο για αυτούς.

Μέγεθος

Το μέγεθος του ποντικιού μπορεί να επηρεάσει το πόσο βολικό το βρίσκεις στη χρήση του. Καλό είναι αν έχεις μεγάλα χεριά να προτιμήσεις ένα full-sized ποντίκι ενώ αν τα χέρια σου είναι μικρά μπορείς να επιλέξεις ακόμη και ένα σε μέγεθος ταξιδιού.

Εργονομία

Όπως είναι λογικό, το σχήμα του ποντικιού επηρεάζει τη λαβή σου και σίγουρα αυτό παίζει ρόλο στο πόσο βολικό θα είναι στη χρήση του.

Υπάρχουν τριών τύπου λαβές:
 

Palm Grip

Το χέρι τοποθετείται ολόκληρο επάνω στο ποντίκι, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος λαβής.
Το θετικό: για τους περισσότερους είναι η πιο βολική λαβή 
Το αρνητικό: μειωμένη ακρίβεια των κλικ

Claw grip

Μόνο οι άκρες των δαχτύλων και η άκρη της παλάμης ακουμπούν το ποντίκι.
Το θετικό: καλύτερη ακρίβεια των κλικ, κατάλληλη για gamers
Το αρνητικό: είναι κουραστική αν την εφαρμόζεις πολύ ώρα

Fingertip Grip

Μόνο οι άκρες των δαχτύλων ακουμπούν το ποντίκι ενώ η παλάμη ακουμπά στο mousepad.
Το θετικό: καλύτερος έλεγχος του ποντικιού
Το αρνητικό: η πιο άβολη από όλες τις λαβές    

Έξτρα κουμπιά

Τα καινούργια ποντίκια διαθέτουν επιπλέον κουμπιά για να δημιουργούν shortcuts και να κάνουν καλύτερη την εμπειρία του χρήστη. Τα κουμπιά αυτά βρίσκονται συνήθως στα πλάγια του ποντικιού. Τα πιο γνωστά είναι τα “back” και “forward” thumb clicks για όταν χρησιμοποιείς κάποιον browser και τα scroll wheels για zoom in και zoom out.