click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς ήταν η Google, η Amazon και η Apple 20 χρόνια πριν Pin Tweet Share

Πώς ήταν η Google, η Amazon και η Apple 20 χρόνια πριν

23/12/2019
Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια. Η τεχνολογία εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και κάποιες tech εταιρίες δεν αρκέστηκαν απλά στο να αναβαθμίσουν μόνο μερικά features τους.

Η Google, η Amazon και η Apple είναι πλέον τόσο μεγάλες εταιρίες,  που πραγματικά μπορούν να κυβερνήσουν τον κόσμο. Το Android της Google και το iOS της Apple, αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν όλα τα κινητά του κόσμου, ενώ η Amazon είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης και παράλληλα τρέχει μια εξαιρετικά κερδοφόρα υπηρεσία cloud computing.

Πίσω στο 1999 όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η Apple είχε επαναφέρει μόλις τον ιδρυτή της στη διοίκηση με την ελπίδα να ξαναγίνει κερδοφόρα, ενώ οι άλλες δύο κάνανε μόλις τα πρώτα τους βήματα προς την επιτυχία.

Η Google βρισκόταν στο ξεκίνημά της

Το 1999 μπορούσες να μπεις στο Google.com και να ψάξεις κάτι στο internet. Αυτό σαφώς συμβαίνει μέχρι και σήμερα, αλλά τότε η εμφάνιση και οι λειτουργίες της μηχανής αναζήτησης ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ιδρυτές της Larry Page και Sergey Brin είχαν αγοράσει το domain name της, μέχρι την άνοιξη εκείνης της χρονιάς είχαν μόλις 8 υπαλλήλους και η εταιρία λειτουργούσε σε ένα garage στο Menlo Park της Καλιφόρνια. Το Μάρτιο του 1999, καθώς η εταιρία μεγάλωνε, μετακόμισαν τα γραφεία τους στο Palo Alto και στη συνέχεια στο Mountain View όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα. 

Χρειάστηκαν λιγότερα από 10 χρόνια για να μετατραπεί από μια μηχανή αναζήτησης με 8 υπαλλήλους στον κολοσσό που γνωρίζουμε σήμερα με το Gmail το YouTube και το Android μεταξύ των προϊόντων της.

Μετά από δυσκολίες η Apple άρχισε να ανακάμπτει

Ενώ η Google και η Amazon ήταν start ups, τη δεκαετία του 90, η Apple βρισκόταν ήδη στην αγορά με τα Macintosh για πάνω από 20 χρόνια. Μέχρι το τέλος όμως της χιλιετίας δεν ήταν και ο καλύτερος παίχτης της αγοράς.

Τα Windows έκαναν την άφιξή τους εκείνη τη δεκαετία, καταλαμβάνοντας όλο το μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς ενώ τα εγχειρήματα της Apple για την κυκλοφορία νέων προϊόντων απέτυχαν παταγωδώς.  

Μετά από 12 χρόνια μακριά από την εταιρία, το 1997, ο Steve Jobs επανήλθε ως CEO της Apple. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την ανάκαμψή της καθώς κυκλοφόρησε άμεσα το πρώτο iMac ενώ το 1999 βγήκαν και 5 νέες χρωματικές εκδοχές του.

Το πιο όμως αξιοσημείωτο γεγονός εκείνης της χρονιάς ήταν η κυκλοφορία του iBook laptop, «προγόνου» του σημερινού MacBook. Το επαναστατικό χαρακτηριστικό του iBook ήταν πως για πρώτη φορά δημιουργήθηκε υπολογιστής που συνδεόταν ασύρματα στο διαδίκτυο. 

Ναι, η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο λάπτοπ με wi fi από το 1999. Στο διάστημα 1999 – 2007 εισήγαγε στην αγορά προϊόντα σε όλους γνωστά όπως τα iTunes, το Safari, το iPod, το MacBook και το iPhone.

Η Amazon είχε μόλις κάνει την εμφάνισή της

Τη δεκαετία του 90 έκανε την εμφάνισή της η Amazon, η οποία ιδρύθηκε από τον Jeff Bezos και ξεκίνησε ως online βιβλιοπωλείο. Η επιτυχία ήταν τόσο ραγδαία που το 1997 εισήχθηκε στο χρηματιστήριο

Το 1999 οι δύο μεγάλες καινοτομίες της Amazon για τους καταναλωτές ήταν το concept της αγοράς με ένα κλικ και η δημιουργία του ιστότοπου που περιείχε τρίτους λιανέμπορες. Ακόμη δημιούργησε το zShops, σήμερα γνωστό ως Marketplace, όπου οι καταναλωτές μπορούν να πωλούν τα πράγματά τους online.

Με όλα αυτά, το 1999 ήταν γεμάτο επιτυχίες για την Amazon και ο Bezos ανακηρύχτηκε Person of the Year από την TIME. Σήμερα ο Jeff Bezos είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.