click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Μπορεί ένας διαγωνισμός να είναι «απάτη»; Να πώς θα το καταλάβεις. Pin Tweet Share

Μπορεί ένας διαγωνισμός να είναι «απάτη»; Να πώς θα το καταλάβεις.

26/11/2020

Οι διαγωνισμοί πρωταγωνιστούν στα social media. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να καταλάβεις αν είναι πραγματικοί, αφού τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει «εύφορο έδαφος» για διαγωνιστικές απάτες.

Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, πριν δηλώσεις συμμετοχή. Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει με 10 διαφορετικούς τρόπους να αξιολογείς τους λογαριασμούς και να αποφεύγεις τους ψεύτικους διαγωνισμούς.

Τι ακριβώς κάνουν οι ψεύτικοι λογαριασμοί;

Πλαστοπροσωπούν μια εταιρία ή ένα πρόσωπο με σκοπό την εξαπάτηση των χρηστών, για να αποσπάσουν προσωπικά τους στοιχεία ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Συνήθως καλούν τους χρήστες να ακολουθήσουν τον ψεύτικο λογαριασμό με αφορμή έναν διαγωνισμό. Στη συνέχεια στέλνουν κακόβουλα μηνύματα, όπου τους παραπέμπουν σε έναν σύνδεσμο – link – και τους ζητάνε να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Δες εδώ ένα παράδειγμα μηνυμάτων από τον ψεύτικο λογαριασμό που μιμήθηκε τον διαγωνισμό της iRepair.

Πώς λοιπόν θα διακρίνεις τους ψεύτικους διαγωνισμούς;

#1 Ο διαγωνισμός διεξάγεται από ένα διάσημο πρόσωπο, αλλά δεν έχει επαληθευτεί; Αναζήτησε το μπλέ ✓δίπλα στην επωνυμία, για να βεβαιωθείς ότι προέρχεται από αξιόπιστο λογαριασμό. Αν είναι brand αναζήτησε το προφίλ τους και διασταύρωσε στοιχεία και επικοινώνησε μαζί τους.
 

#2 Υπάρχουν ορθογραφικά ή μεταφραστικά λάθη στη δημοσίευση; Τα επαγγελματικά προφίλ προσέχουν ιδιαίτερα το περιεχόμενο τους. Επομένως, αν δεις λάθη στο κείμενο, θολές εικόνες ή γλώσσα που θυμίζει την αυτόματη μετάφραση της Google όπως “Η κλήρωση έγινε στις 20 Νοέμβριος 2017”, ίσως διεκδικείς ένα ψεύτικο δώρο.

#3 Ο λογαριασμός μόλις δημιουργήθηκε; Αν βλέπεις ένα δελεαστικό δώρο και κάνεις κλικ στον διοργανωτή, αλλά δεν υπάρχουν άλλες δημοσιεύσεις, παρά μόνο ο διαγωνισμός ή έχει πολύ λίγους followers, τότε έχεις σοβαρές ενδείξεις ότι είναι ψεύτικος.
 

#4 Βλέπεις φωτογραφίες που φαίνονται κλεμμένες; Ένας επώνυμος λογαριασμός δεν θα χρησιμοποιούσε υλικό χωρίς άδεια. Δοκίμασε τη φωτογραφία στην αναζήτηση εικόνων της Google για να δεις αν έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν ή προέρχεται από βιβλιοθήκη εικόνων.

#5 Το giveaway σου ζητά πάρα πολλά βήματα, για να πάρεις μέρος; Οι διαγωνισμοί βασίζονται στον κανόνα της απλοποίησης της εμπειρίας του χρήστη (“The effortless user experience”). Αν λοιπόν, ο διαγωνισμός ζητά να πάρεις μέρος σε μια απαιτητική δραστηριότητα ή να μπεις σε διευθύνσεις URL ή άλλες ιστοσελίδες που το όνομα της εταιρίας δεν υπάρχει μέσα στο domain, τότε δεν αποσκοπεί στην αλληλεπίδραση.
 

#6 Ο διοργανωτής δεν απαντά στα μηνύματα; Αν έχεις κάποιες απορίες, και δεν παίρνεις απάντηση ή σου απαντά με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα bot, τότε καλύτερα να αγνοήσεις και εσύ τον διαγωνισμό.

#7 Το έπαθλο είναι υπερβολικά καλό, για να είναι αληθινό; Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες δεν κληρώνουν π.χ. ένα ολοκαίνουργιο αμάξι μέσω των social media. Να είσαι υποψιασμένος αν δεις ένα πολύ καλό δώρο, κυρίως αν αφορά μεταφορά χρημάτων.

#8 Το giveaway θα ολοκληρωθεί υπό προϋποθέσεις; Αν δεις διαγωνισμό με λεζάντα “Δώρο όταν φτάσουμε στους 10 χιλιάδες followers” ή “Το έπαθλο αυξάνεται για κάθε 100 ακολούθους”, τότε ο λογαριασμός δεν έχει σκοπό να κληρώσει κανένα δώρο αλλά να αυξήσει γρήγορα τους ακόλουθους του.

#9 Υπάρχουν πολλά bots στα σχόλια; Όταν ετοιμάζεσαι να δηλώσεις συμμετοχή για ένα δώρο, τσέκαρε και ποιος άλλος συμμετέχει. Αν παρατηρήσεις ψεύτικους λογαριασμούς και πολλά επαναλαμβανόμενα σχόλια από τους ίδιους χρήστες με συνδέσμους, τότε τσέκαρε καλύτερα και τον διαγωνισμό.

#10 To giveaway δεν αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα; Τα brands επικοινωνούν τους διαγωνισμούς τους στο website, σε email newsletters, σε blogs κτλ. Αν λοιπόν, δεν βρεις καμία αναφορά στα υπόλοιπα κανάλια της εταιρείας, τότε το πιο πιθανό είναι να μην είναι αληθινό.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε, είναι να ψάχνεις τα παραπλανητικά στοιχεία που συνήθως παραπέμπουν σε ψεύτικο διαγωνισμό, να είσαι υποψιασμένος όπου ζητούν ως αντάλλαγμα τα στοιχεια σου και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Αν εντοπίσεις παράνομη δραστηριότητα, προστάτεψε τα προσωπικά σου στοιχεία.

Δες εδώ επιπλέον πληροφορίες που δίνει το Instagram για να μην ξεγελαστείς εύκολα από ψεύτικους διαγωνισμούς.