click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Έχει γεμίσει η μνήμη του iPhone σου; Πώς να ελευθερώσεις χώρο Pin Tweet Share

Έχει γεμίσει η μνήμη του iPhone σου; Πώς να ελευθερώσεις χώρο

06/06/2019

Με όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάμε καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή ξεμένουμε από μνήμη στο κινητό μας. Συνήθως μάλιστα συμβαίνει την πιο ακατάλληλη στιγμή – όπως για παράδειγμα όταν πας να βγάλεις βίντεο το παιδί σου να λέει την πρώτη του λεξούλα ή όταν το κατοικίδιο σου κάνει κάτι πάρα πολύ αστείο.

Βάλαμε λοιπόν κάτω μερικά tips για να μην την ξαναπατήσεις και δεν μπορέσεις να απαθανατίσεις την επόμενη σημαντική στιγμή σου. 

Κάνε back up στο iCloud

H διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα αν έχεις ενεργοποιήσει το backup του iCloud:

Πήγαινε στα Settings > Apple ID > iCloud και βεβαιώσου πως η επιλογή Photos είναι ενεργοποιημένη. Έπειτα μπες ξανά Settings > Photos > Cellular Data και απενεργοποίησε το Cellular Data and Unlimited Updates για να βεβαιωθείς πως η εφαρμογή δεν θα καταναλώνει τα megabytes σου ανεξέλεγκτα.

Μια καλή εφαρμογή είναι το Google Photos που ρυθμίζεται για να κάνει αυτόματα back up τις φωτογραφίες σου όταν συνδέεσαι στο WiFi και διαθέτει και τη λειτουργία Free Up Space που διαγράφει όσες φωτογραφίες έχουν περαστεί ήδη στο cloud.

Κατέβασε και εγκατέστησε την εφαρμογή και μετά πήγαινε στις ρυθμίσεις και επέλεξε το Backup & Sync. Βεβαιώσου πως γίνεται back up των media όταν συνδέεται η συσκευή σε Wi-Fi και πως σημαντικοί φάκελοι (όπως του WhatsApp ή του Snapchat) είναι ρυθμισμένοι να γίνονται και αυτοί back up αυτόματα.  

Όταν τελειώσει το back up στο Google Photos πήγαινε στις ρυθμίσεις και επέλεξε το Free up space. Ακολούθησε τα βήματα για να διαγράψεις αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο κινητό σου και θα κερδίσεις άμεσα χωρητικότητα μνήμης.

Κάνε back up στον υπολογιστή σου

Μπορεί το να περάσεις τις φωτογραφίες στον υπολογιστή να είναι πιο χρονοβόρο (μην ξεχνάς πως πρέπει να συνδέεις και να αποσυνδέεις καλώδια) σίγουρα όμως θα σε γλυτώσει από το κόστος των εφαρμογών cloud. Έτσι και αλλιώς καλό είναι να έχεις και εκεί τα αρχεία σου και να είσαι καλυμμένος για παν ενδεχόμενο.

Αν έχεις υπολογιστή Mac μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα iTunes, το iPhoto, την εφαρμογή Photos ή την εφαρμογή Image Capture.

Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις το AirDrop για να μεταφέρεις αρχεία χωρίς να χρειάζεται να συνδέσεις με καλώδιο USB το κινητό με τον υπολογιστή σου. 

Αν έχεις Windows μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα iTunes για να περάσεις τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σου. Τα βήματα διαφέρουν ανάλογα με τη έκδοση των windows που χρησιμοποιείς.

Διέγραψε παλιά έγγραφα και email

Είναι αρκετά εύκολο να βρεις και να διαγράψεις παλιά αρχεία:

Πήγαινε στα Settings > General > iPhone Storage. Εκεί θα βρεις το Auto Delete Old Content(αυτόματη διαγραφή παλιού περιεχομένου) ή μπορείς και να διαλέξεις ποια αρχεία θες να διαγράψεις.

Σβήσε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς

Καμιά φορά δεν πιάνουν πολύ χώρο μόνο οι φωτογραφίες και τα βίντεο σε ένα κινητό. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που καταλαμβάνουν μεγάλη χωρητικότητα μνήμης και οι περισσότερες από αυτές είναι συνήθως παιχνίδια. Γενικώς το καλύτερο είναι να διαγράφεις τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά και δεν χρειάζεσαι, για να μην σου δεσμεύουν χώρο χωρίς λόγο.

Πήγαινε στα Settings > General > iPhone Storage. Εκεί θα δεις τη λίστα με τις εφαρμογές σου ταξινομημένες βάσει του χώρου που καταλαμβάνουν. Όταν επιλέξεις μια εφαρμογή μπορείς και να τη διαγράψεις. Εναλλακτικά από το κεντρικό μενού του κινητού μπορείς να πατήσεις παρατεταμένα πάνω στην εφαρμογή και να τη σβήσεις πατώντας το μικρό x που θα εμφανιστεί στην πάνω γωνία της.

Κράτα τα βίντεο σου σε χαμηλότερη ανάλυση

Τα καινούργια μοντέλα κινητών μαγνητοσκοπούν πλέον βίντεο σε ανάλυση 4Κ. Αυτά τα βίντεο υψηλής ανάλυσης όμως δεσμεύουν περισσότερο χώρο στη μνήμη του κινητού σου από τα HD βίντεο. Αν λοιπόν δεν σου χρειάζεται η ανάλυση 4Κ, ρύθμισε την κάμερά σου να τραβάει βίντεο σε χαμηλότερη ανάλυση προκειμένου να εξοικονομήσεις αποθηκευτικό χώρο.

Στις μέρες μας τα νέα μοντέλα iPhone διαθέτουν από 64GB μέχρι και 512GB. Αλλά ακόμη και αυτό είναι εύκολο να εξαντληθεί αν παρασυρθείς και αρχίσεις να κατεβάζεις εφαρμογές και να βγάζεις αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο.

Ακόμη και αν δεν έχεις αντιμετωπίσει ακόμη πρόβλημα με τον αποθηκευτικό σου χώρο, το να τον διαχειρίζεσαι σωστά μπορεί να σε γλυτώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως το να κολλάει ή να μην μπορείς να απαθανατίσεις μια μοναδική στιγμή σου επειδή γέμισε η μνήμη.