click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Tech Throwback: Τα πιο δημοφιλή gadgets των 00’s Pin Tweet Share

Tech Throwback: Τα πιο δημοφιλή gadgets των 00’s

21/06/2022

Η δεκαετία το 2000, ήταν μια περίοδος μεγάλης τεχνολογικής προόδου. Κατά τη διάρκεια της εξελίχθηκαν τεχνολογίες και προϊόντα που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και πήραν τη μορφή που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.

 

USB

Τα USB flash έκαναν την εμφάνισή τους το 2000, και ήταν αυτά που αντικατέστησαν τις δισκέτες που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για αποθήκευση ή μεταφορά αρχείων. Συγκεκριμένα, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο USB flash ήταν το ThumbDrive, που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Trek Technology της Σιγκαπούρης το 2000. Αργότερα το ίδιο έτος, η IBM κυκλοφόρησε με το δικό της μοντέλο, το DiskOnKey. Σήμερα, οι ανθεκτικοί αυτοί δίσκοι υποστηρίζουν έως και 256 GB, αλλά κυρίως έχουν κάνει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν την  ιδέα της προσωπικής αποθήκευσης αρχείων που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε.

 

Bluetooth

Το Bluetooth 1.0 κυκλοφόρησε αρχικά το 1999, ωστόσο μόλις το 2000 οι κατασκευαστές και οι μεγάλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να το ενσωματώνουν στα προϊόντα τους. Το Ericsson T36 ήταν ένα από τα πρώτα τηλέφωνα με δυνατότητα Bluetooth που κυκλοφόρησαν στην αγορά τον Ιούνιο του 2000. Πλέον, όλες οι συσκευές, από κινητά μέχρι τηλεοράσεις διαθέτουν συνδεσιμότητα με bluetooth, παρέχοντας τη δυνατότητα να τα συνδέσουμε μεταξύ τους. 

 

iPod

Το iPod πρωτοκυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου 2001, με 5 GB αποθηκευτικού χώρου που χωρούσε 1.000 MP3 128 kbps, μια ασπρόμαυρη οθόνη δύο ιντσών και έναν μηχανικό τροχό κύλισης που περιβάλλεται από τέσσερα κουμπιά. Οι χρήστες του μπορούσαν να έχουν αποθηκευμένα εως και 100 τραγούδια σε μορφή MP3, κρατώντας στα χέρια τους το πιο μοναδικά σχεδιασμένο MP3 player της αγοράς. Αυτό το καθιστούσε το πιο επιθυμητό gadget σε όλους τους εφήβους της εποχής, που ήθελαν να ακούν παντού την αγαπημένη τους μουσική. 

Για να καταλάβει κανείς το πόσο συνέβαλε στην εξέλιξη της Apple αυτό το προϊόν, αρκεί να σκεφτεί ότι χωρίς το iPod, η Apple δεν θα είχε το iTunes, το οποίο οδήγησε στο iTunes Store, το οποίο οδήγησε στο App Store, το σημαντικότερο στοιχείο διαφοροποίησης που κρατά το iPhone και το iPad μπροστά από το ανταγωνισμό.

 

Nintendo Wii

Τον Σεπτέμβριο του 2006, η Nintendo κυκλοφόρησε μια νέα, πρωτοποριακή κονσόλα παιχνιδιών, το Wii. Προκειμένου να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών, όπως το Playstation της Sony και το Xbox της Microsoft, το Wii έφερε μια ανατροπή στο gaming: επέτρεψε στους παίκτες να εμπλακούν σωματικά στα εικονικά τους παιχνίδια. Από το τένις μέχρι το Mario Kart, το Wii ήταν δημοφιλές ακόμη και σε ανθρώπους που δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους gamers μεχρι τότε, και πούλησαν περισσότερες από 101 εκατομμύρια μονάδες.

 

iPhone 

Στις αρχές του 2007, ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή στο Macworld στο Σαν Φρανσίσκο και αποκάλυψε ένα «επαναστατικό προϊόν», το πρώτο iPhone. Το smartphone που άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε το κοινό τα τηλέφωνα ήταν ένα προϊόν τρία σε ένα, όπως περιέγραψε ο Jobs: «ένα iPod ευρείας οθόνης με χειριστήρια αφής, ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο και μια πρωτοποριακή συσκευή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο».

Το αρχικό iPhone κυκλοφόρησε το 2007. Η συσκευή περιελάμβανε κάμερα 2 megapixel, οθόνη LCD 3,5 ιντσών 320 x 480 και πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Απέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν απλώς ένα πιο έξυπνο τηλέφωνο, ήθελαν έναν υπολογιστή στην τσέπη τους.