click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Tech Throwback: Tα πιο δημοφιλή gadgets των 80’s Pin Tweet Share

Tech Throwback: Tα πιο δημοφιλή gadgets των 80’s

29/04/2022

Η δεκαετία του 80 ήταν δεκαετία καθοριστική για πολλά από τα τεχνολογικά προϊόντα που ξέρουμε και χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Κατα τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, εφευρέθηκαν gadgets που όχι μόνο έκαναν τη ζωή πιο βολική, αλλά άλλαξαν και ολόκληρη την κουλτούρα του κόσμου, διαμορφώνοντας ένα καινούριο τρόπο καθημερινότητας. 
 

Η κάμερα μιας χρήσης

Η κάμερα μιας χρήσης εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1986 από τη Fujifilm. Με την ονομασία Utsurun-Desu, η φωτογραφική μηχανή έφερε την επανάσταση, με εταιρείες φωτογραφίας όπως η Kodak, η Canon και η Nikon να κατέκλυσαν γρήγορα την αγορά με τα δικά τους μοντέλα, με την Kodak να κυκλοφορεί την κάμερα μιας χρήσης 24 λήψεων που ονομαζόταν “The Fling” το 1987.

Οι κάμερες μιας χρήσης ήταν εύχρηστες, φθηνές και εύκολα διαθέσιμες. Αν και δεν κατέλαβαν την αγορά της φωτογραφίας, κυριάρχησαν στην τουριστική βιομηχανία. Λόγω κόστους και μεγέθους, ήταν ιδανικές για ταξίδια, αλλά και εύκολες στο ντύσιμο με πλαστικές θήκες για υποβρύχιες λήψεις.

Η άνοδος της ψηφιακής φωτογραφίας σήμανε το τέλος στις μέρες δόξας των φωτογραφικών μηχανών μιας χρήσης. Με τις εικόνες αποθηκευμένες στη μνήμη, αντί για μόνιμη λήψη σε φιλμ, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές εισήγαγαν τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης στον κόσμο της κάμερας. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, έχει έρθει ξανά στην επιφάνεια η φιλοσοφία της μοναδικής φωτογραφίας με τη μορφή της polaroid instant φωτογραφικής μηχανής.

 

Nintendo Game Boy

Πολλοί πιστεύουν ότι το Game Boy εφευρέθηκε τη δεκαετία του 90, αλλά στη πραγματικότητα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1989 στην Ιαπωνία και ακολούθησε η Βόρεια Αμερική τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Αν και τα φορητά βιντεοπαιχνίδια υπήρχαν εδώ και χρόνια, η Nintendo άλλαξε το τοπίο των βιντεοπαιχνιδιών για πάντα με το Nintendo Entertainment System. Παρά το γεγονός ότι η οθόνη δεν ήταν έγχρωμη αλλά ασπρόμαυρη, τα παιδιά της εποχής δεν φαίνονταν να ενοχλούνταν και το game boy δεν άργησε να επικρατήσει ως το αγαπημένο τους gadget. Το κύριο χαρακτηριστικό του Game Boy ήταν το οικείο χειριστήριο της Nintendo που ήταν ενσωματωμένο ακριβώς πάνω σε αυτό. Παιχνίδια όπως το Tetris και το Super Mario Land βοήθησαν σημαντικά στην εκτόξευση του Game Boy, και έτσι δεν άργησε να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του θα έβγαινε στην αγορά.

 

Compact Discs

Το 1980, οι εταιρείες ηλεκτρονικών Philips και Sony άρχισαν να εργάζονται στη δημιουργία CD για το κοινό. Κατέληξαν σε έναν λεπτό, γυαλιστερό και κυκλικό δίσκο αποθήκευσης, ο οποίος θα μπορούσε να χωρέσει περίπου 80 λεπτά μουσικής και θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα CD player για να παίξει μουσική δυνατά. Τα CD διατέθηκαν στο κοινό το 1982 και γρήγορα έγιναν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης μουσικής. 

Πριν από τα CD, η μουσική αποθηκευόταν και παιζόταν σε δίσκους βινυλίου και κασέτες. Οι δίσκοι βινυλίου ήταν πολύ μεγαλύτεροι από τα CD και πολύ πιο ευαίσθητοι, μπορούσαν να σπάσουν εύκολα. Οι κασέτες χρησιμοποιούσαν μαγνητική ταινία και η μουσική έπαιζε από αριστερά προς τα δεξιά. Μόλις τελειώσει η μία πλευρά, η κασέτα έπρεπε να αναποδογυρίσει για περισσότερα τραγούδια από την άλλη πλευρά. Παρόλο που οι κασέτες ήταν μικρές, τα CD έγιναν σύντομα πιο δημοφιλή επειδή είχαν τη δυνατότητα μετάβασης απευθείας στο τραγούδι της επιλογής του καθενός. Η δημοφιλια των CD ήταν αναμενόμενη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2007, περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια CD είχαν αγοραστεί και πουληθεί σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια χρονική περίοδο, το 1982, η Sony κυκλοφόρησε την πρώτη εμπορική συσκευή αναπαραγωγής δίσκων, το CDP-101. Οι συσκευές αναπαραγωγής CD θεωρούνταν προϊόντα για τους λίγους καθώς ήταν ακριβά, αλλά καθώς σιγά-σιγά έγιναν πιο διαδεδομένα, οι τιμές έπεσαν και οι συσκευές αυτές μπήκαν στα περισσότερα σπίτια.

 

Walkman

Μπορεί σήμερα το να παίρνεις την αγαπημένη σου μουσική και εκτός σπιτιού και να την ακούς παντού να το θεωρείς δεδομένο, αλλά ίσως να μη μπορούσες να το κάνεις αν δεν είχε ανακαλυφθεί το Walkman. Το Walkman αποτέλεσε μεγάλη ανακάλυψη για την εμπειρία ακρόασης μουσικής, καθώς μέχρι τότε υπήρχαν μόνο φορητά ραδιόφωνα.

Ποια ήταν η αφορμή της ανακάλυψής του όμως; Ο τότε πρόεδρος της Sony ήθελε να μπορεί να ακούει τη μουσική του ενώ ταξιδεύει. Είχε μόνο ένα μεγάλο κασετόφωνο TC-D5 για να πάρει μαζί του. Ζήτησε να δημιουργηθεί μια μικρότερη συσκευή που θα χρησιμοποιείται κυρίως για αναπαραγωγή. Η πρώτη εκδοχή που κατέληξαν ονομαζόταν «Pressman» και αποτέλεσε την πρώτη εκδοχή αυτού που θα γινόταν το πρώτο Walkman. Τον Ιούνιο του 1980, η συσκευή αυτή θα κυκλοφορούσε στην Αμερική, αλλά χρειαζόταν ένα νέο όνομα. Έτσι χρησιμοποιήθηκε το αρχικό “Pressman” αλλάζοντας το ρήμα σε “Walk” για να περιγράψεται η χρήση του. Αποτέλεσμα ήταν η εξατομικευμένη μουσική on the go να αγαπηθεί από πολύ κόσμο και η Sony να πουλήσει 50.000 μονάδες προιοντος τους πρώτους 2 μήνες της κυκλοφορίας του.

 

Apple MacIntosh

Ήταν το 1981 όταν η IBM παρουσίασε τον προσωπικό υπολογιστή. Ο προσωπικός υπολογιστής IBM 5150 διέθετε επεξεργαστή Intel 8088 και λειτουργούσε στην έκδοση 1.0 του λειτουργικού συστήματος PC-DOS. Το 5150 θα ήταν η βάση για την εξέλιξη των μελλοντικών υπολογιστών. 

Στη συνέχεια, το 1984, η Apple έφερε επανάσταση στη βιομηχανία της τεχνολογίας με την κυκλοφορία του Macintosh, ενός από τους πρώτους εμπορικά επιτυχημένους προσωπικούς υπολογιστές στον κόσμο. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα της Apple εκείνη την εποχή, o Macintosh ήταν τελικά ένας υπολογιστής που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο μέσος άνθρωπος. Ο υπολογιστής έγινε συμβολικός στην ιστορία ως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που διέθετε περιβάλλον χρήστη βασισμένο σε γραφικά. Καθώς η Apple συνέχιζε να αναπτύσσει νέα προϊόντα, οι τιμές άρχισαν να γίνονται όλο και πιο προσιτές.