click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Το Νόκια 3310 έγινε 20 χρονών  και θυμόμαστε τους λόγους που ακόμα μας συγκινεί Pin Tweet Share

Το Νόκια 3310 έγινε 20 χρονών και θυμόμαστε τους λόγους που ακόμα μας συγκινεί

02/09/2020

Το καλύτερο όλων, το μοναδικό, το αγαπημένο Nokia 3310 έγινε 20 χρονών. Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία το 2000 και έκτοτε η τεχνολογία να έχει προχωρήσει με γαλαξιακές ταχύτητες, αλλά ακόμα και σήμερα καταφέρνει και μας συγκινεί!
 

 
Εικονομηνύματα, ringtones pop τραγουδιών με νόημα, το θρυλικό «φιδάκι II» ήταν μερικές απ’ τις εφαρμογές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Σήμερα είναι μια καλή στιγμή, να θυμηθούμε και όλα τα χαρακτηριστικά που του έδωσαν δικαιωματικά τον τίτλο «status symbol» μιας ολόκληρης εποχής. 

Τι πρόσφερε το Nokia 3310 στον χρήστη;

•    Οθόνη: ανάλυση 84 x 48 μονόχρωμη
•    Δίκτυο: 2G 
•    Κάμερα: Όχι
•    GPS: Όχι
•    USB: Όχι
•    Bluetooth: Όχι
•    WiFi: Όχι

Πρακτικά όχι πολλά. Παρόλα αυτά, πραγματοποίησε μία απ’ τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες, με 126 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως -20 φορές περισσότερες από την πρώτη γενιά κινητών iPhone- και πέρασε απ’ τα χέρια περίπου του 70% των Ελλήνων. Γιατί το Nokia 3310 δεν χρειαζόταν Wifi, είχε άλλα χαρακτηριστικά που σε έκαναν να το λατρέψεις.

Τι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από το Nokia 3310;

Την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητά του.

Θα βγει ποτέ πιο ανθεκτικό κινητό από το Nokia 3310; Αυτή θα μπορούσε να είναι ερώτηση και απ’ το μέλλον. Φήμες λένε, πως αν έπεφτε στο πάτωμα, ίσως έσπαγε το πάτωμα. Ήταν τόσο ανθεκτική και στιβαρή συσκευή που -θεωρητικά-  ήταν αδύνατο να φθαρεί, ακόμα και σε πτώση απ’ τον 1ο  όροφο.

Τα δυναμικά κουμπιά του.

Κάθε φορά που πατούσες ένα κουμπί, έπαιρνες μια φοβερή ικανοποίηση. Με ξεχωριστά κουμπιά σε απόσταση, γινόταν το ωραίο το «click», το σωστό, το έντονο, που σου έδινε ένα επιπλέον κίνητρο να στείλεις sms.

Τα 3 sms μαζί.

Ήταν τεράστια πρωτοπορία η δυνατότητα που σου έδινε να στείλεις 3 sms μαζί χωρίς να εμφανίζεται *λείπει κείμενο* στο τελικό. Δηλαδή, μπορούσες να φτάσεις τους 459 χαρακτήρες σε μια αποστολή. Απίστευτο.

Τη «μαγική» μπαταρία του.

Η μπαταρία του δεν τελείωνε ποτέ. Ποτέ όμως. Μπορεί να ήταν 100% στις 8 το πρωί, θα ήταν 99% στις 8 το βράδυ. Άντεχε περίπου 6-7 ημέρες με εντατική χρήση και ίσως εβδομάδες με «χαλαρή». Συγκεκριμένα, 245 ώρες αν το άφηνες απλά στο συρτάρι.

Τις εκατοντάδες προσόψεις του.

Έκανε έναν «πρόλογο» για τις σημερινές θήκες – κι ας μη χρειαζόταν ποτέ θήκη- φέρνοντας στη ζωή μας τις προσόψεις. Εκατοντάδες καλύμματα σε κάθε χρώμα και σχέδιο. Οι καλύτερες όμως ήταν αυτές που είχαν τα πρόσωπα διασήμων. 

Τα DIY ringtones του.

Μας έκανε δημιουργικούς. Είχε DIY εφαρμογή για να φτιάξεις το δικό σου ringtone: το tone composer. Φυσικά,  η μελωδία σου θα ήταν πολύ καλύτερη από τους 35 προγραμματισμένους ήχους που είχε ήδη εγκατεστημένους. Εναλλακτικά, μπορούσες να κατεβάσεις ένα ringtone, το οποίο για την εποχή ήταν επίσης συγκλονιστική καινοτομία. 

Τη λίστα επαφών του.

Μας έκανε επιλεκτικούς. Μπορούσες να αποθηκεύσεις μόνο 250 επαφές. Οπότε αν είχες περισσότερους γνωστούς, καλό θα ήταν να έχεις και μια ατζέντα. 

Τις gaming εφαρμογές του.

Είχε απ’ τα καλύτερα προεγκατεστημένα παιχνίδια: το μέτριο Pairs II, το τίμιο Space Impact, το σύνθετο Bantum και φυσικά, το θρυλικό Snake II που παίζαμε με μανία, περίπου μια 10ετία πριν εμφανιστεί το iOS App Store και τα apps. 

Τη σεισμική δόνησή του.

Σε κάθε δόνηση, νόμιζες ότι συμβαίνει ένας μίνι σεισμός. Φήμες λένε επίσης, πως αν το είχες ξεχάσει στο σαλόνι και σε έπαιρναν τηλέφωνο, προχωρούσε σιγά –σιγά με την δόνηση και έφτανε στην κουζίνα. 

Τι έγινε την μετά-3310 εποχή;

Ημερολογιακά δεν υπάρχει αυτή η εποχή. Πρώτον γιατί το 3310 ζει ακόμα στην καρδιά μας και δεύτερον γιατί η Nokia έκανε μια στρατηγική κίνηση και το επανακυκλοφόρησε πριν 3 χρόνια. 
 

 
Είχε ανανεωμένη στρογγυλή μορφή, διάρκεια ζωής μπαταρίας 1 μήνα, φιδάκι, έγχρωμη οθόνη και κυκλοφόρησε σε 4 χρώματα. 

Έτσι με την επανεμφάνιση του μοντέλου σε «βελτιωμένη» εκδοχή, κάναμε ένα νοσταλγικό reboot στο κινητό που σηματοδοτούσε μια άλλη εποχή. Την εποχή της αναπάντητης και του sms. Χωρίς πρόσβαση στο internet. Χωρίς φίλτρα στις φωτογραφίες. Χωρίς scrolling στην αρχική. Χωρίς να βγαίνουμε απ’ το σπίτι με φορτιστή. 

Ωστόσο, όσο κι αν το Nokia 3310 μας κάνει νοσταλγούς, δεν μπορούμε να φανταστούμε την καθημερινότητά μας εν έτη 2020 χωρίς μουσική, 4g, φωτογραφίες, streaming και gps! 

Γι’ αυτό στα 20ά του γενέθλια, είναι ίσως η καλύτερη στιγμή να γιορτάσουμε τις αναμνήσεις που μας χαρίζει ακόμα και σήμερα και να εκτιμήσουμε το γεγονός πως ζήσαμε στην εποχή που όλα αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρχαν σε ένα κινητό, αλλά κυρίως το ότι πολλά απ’ τα σημερινά χαρακτηριστικά των smartphones δεν υπήρχαν!