click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τρόποι εξοικονόμησης αποθηκευτικού χώρου στο iPhone σου Pin Tweet Share

Τρόποι εξοικονόμησης αποθηκευτικού χώρου στο iPhone σου

13/05/2022

Ο αποθηκευτικός χώρος του κινητού σου έχει αρχίσει να εξαντλείται; Μήπως κάθε φορά που προσπαθείς να ενημερώσεις το λειτουργικό σύστημα ή να κατεβάσει μια νέα εφαρμογή, σου έρχεται ειδοποίηση ότι δεν έχεις αρκετό χώρο; Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείς να απελευθερώσεις χρήσιμο αποθηκευτικό χώρο και το κινητό σου να «ξεφορτωθείς» τα άχρηστα αρχεία που το έχουν μπουκώσει. 

 

Βήμα 1: Έλεγξε τον συνολικό αποθηκευτικό χώρο

Για να δεις πως θα εξοικονομήσεις αποθηκευτικό χώρο από το κινητό σου πρέπει πρώτα να βρεις τι καταλαμβάνει τον περισσότερο από αυτόν. Γι αυτό ρίξτε μια ματιά στο τι «τρώει» τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σου, ώστε να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Εκεί, θα βρεις μια χρήσιμη ανάλυση των αρχείων, των μέσων και των εφαρμογών που καταναλώνουν τον χώρο σου, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να διαγράφετε αναλόγως. Προσπάθησε να διαγράψεις τουλάχιστον 2 GB αποθηκευτικού χώρου, ώστε να έχεις χώρο για να εγκαταστήσεις περισσότερες εφαρμογές και να τραβήξεις νέες φωτογραφίες.

Η Apple μπορεί επίσης να κάνει κάποιες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο απελευθέρωσης χώρου, όπως την εξέταση βίντεο που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σου.

Βήμα 2: Βεβαιώσου ότι το iPhone βελτιστοποιεί την αποθήκευση φωτογραφιών

Οι φωτογραφίες καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο όταν πρόκειται για τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σου. Ωστόσο, το μενού ρυθμίσεων του iPhone έχει μια επιλογή που επιτρέπει στη συσκευή σου να αποθηκεύει μικρότερα αρχεία φωτογραφιών τοπικά, εάν η συσκευή σου έχει χαμηλό χώρο αντί για τις αρχικές εκδόσεις. Αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο πλήρους ανάλυσης αποθηκεύονται στο iCloud και μπορείς να τα κατεβάσεις όποτε θελήσεις. Για να βεβαιωθείς ότι αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη, ξεκίνησε ανοίγοντας την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, πήγαινε στις Φωτογραφίες και βεβαιώσου ότι υπάρχει ένα μπλε τικ δίπλα στην επιλογή Βελτιστοποίηση αποθήκευσης iPhone.

 

Βήμα 3: Δημιούργησε αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεό σας

Έπειτα από την ανάλυση του αποθηκευτικού χώρου και ποια αρχεία καταλαμβάνουν, μάλλον διαπίστωσες διαπιστώσετε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του. Εάν δεν θες να τα διαγράψετε για πάντα, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεό σου σε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud, όπως το iCloud της Apple. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις αντίγραφα των αναμνήσεων σου αποθηκευμένα με ασφάλεια πριν τα διαγράψεις για τα καλά από τη συσκευή σου. Αφού διαγράψεις τα αρχεία σου, θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι οι εικόνες που διαγράψατε βρίσκονται στο φάκελο “Πρόσφατα διαγραμμένα” στην εφαρμογή Φωτογραφίες σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρο, επομένως φροντισε να τις διαγράψεις και από εκεί. 

Μπορείς επίσης να ρυθμίσες το iPhone σου έτσι ώστε να αποθηκεύει μικρότερες φωτογραφίες ενώ αποθηκεύει τις αρχικές εικόνες μεγαλύτερης ανάλυσης στο iCloud, εξοικονομώντας έτσι χώρο. Στις Ρυθμίσεις, μεταβείς στις Φωτογραφίες και βεβαιωθείς ότι υπάρχει ένα σημάδι επιλογής δίπλα στο Optimize iPhone Storage για να ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή.

 

Βήμα 4: Διέγραψε τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιείς

Εκτός από φωτογραφίες και βίντεο που μπορεί να μη χρειάζεσαι, σίγουρα υπάρχουν και εφαρμογές εγκατεστημένες στο κινητό σου που έχεις ξεχάσει την ύπαρξή τους. Ένας πολύ καλός τρόπος λοιπόν, για να καθαρίσεις το κινητό σου, είναι να απαλλαγείς από εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς πλέον. Ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις του iPhone σας, πατήστε Γενικά και μεταβείτε στην Αποθήκευση iPhone. Θα δείτε μια λίστα με τις εφαρμογές σας μαζί με τον χώρο που καταλαμβάνει κάθε εφαρμογή και την τελευταία φορά που τη χρησιμοποιήσατε. Κάντε κύλιση στη λίστα και δοκιμάστε να διαγράψετε εφαρμογές που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και πολύ καιρό.

 

Βήμα 5: Διέγραψε ότι άλλο δε χρειάζεσαι

Είχες σκεφτεί ότι μέχρι και τα μηνύματα καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στη μνήμη του κινητού σου; Δεν είναι μόνο φωτογραφίες, βίντεο και εφαρμογές που μπορεί να φράζουν τον αποθηκευτικό χώρο. Η απαλλαγή από παλιά μηνύματα κειμένου μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Μπορείς να ρυθμίσετε το κινητό σου να διαγράφει αυτόματα το ιστορικό μηνυμάτων σας ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις, επιλέγοντας Μηνύματα και πατώντας την επιλογή Διατήρηση μηνυμάτων κάτω από το Ιστορικό μηνυμάτων.

Ακόμα κάτι που ίσως δεν είχες σκεφτεί ότι μπορείς να διαγράψεις είναι η μνήμη του προγράμματος περιήγησής σας, αν και η διαγραφή εφαρμογών και πολυμέσων θα κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει στο κινητό σου μια ώθηση στην ταχύτητα κατά την περιήγηση στον Ιστό, επομένως αξίζει να το δοκιμάσεις εάν έχεις χαμηλό αποθηκευτικό χώρο και αντιμετωπίζεις χαμηλή απόδοση του προγράμματος περιήγησης.


 

Βήμα 6: Αποφόρτωσε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά

Εάν δεν θέλεις να διαγράψεις εντελώς μια εφαρμογή, μπορείς να τη μεταφορτώσεις. Η αποφόρτωσή της σου επιτρέπει να διατηρείς τα έγγραφα και τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτήν την εφαρμογή, ώστε να μπορείς να την εγκαταστήσες ξανά ανά πάσα στιγμή και να συνεχίσετε γρήγορα από εκεί που σταματησες. Αυτό γίνεται ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις, πατώντας Γενικά και επιλέγοντας Αποθήκευση iPhone. Πάτησε οποιαδήποτε εφαρμογή στη λίστα και επιλέξτε Offload App. Μπορείς επίσης να ρυθμίσεις το iPhone να το κάνει αυτόματα ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις, πατώντας την επιλογή App Store και βεβαιώνοντας ότι ο διακόπτης Offload Unused Apps είναι ενεργοποιημένος.

Βήμα 7: Αυτόματη διαγραφή παλαιών μηνυμάτων

Η απαλλαγή από παλιά μηνύματα κειμένου μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στην εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου. Μπορείς να ρυθμίσετε το iPhone σας να διαγράφει αυτόματα το ιστορικό μηνυμάτων σας ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις, επιλέγοντας Μηνύματα και πατώντας την επιλογή Διατήρηση μηνυμάτων κάτω από το Ιστορικό μηνυμάτων. Από εκεί, επιλέξτε εάν θέλετε το iPhone σας να διατηρεί τα μηνύματα κειμένου για 30 ημέρες, ένα χρόνο ή για πάντα.