click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Σταμάτησε ξαφνικά το κινητό σου να φορτίζει; Να τι μπορείς να κάνεις! Pin Tweet Share

Σταμάτησε ξαφνικά το κινητό σου να φορτίζει; Να τι μπορείς να κάνεις!

26/02/2019

Σταμάτησε ξαφνικά να φορτίζει το κινητό σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Σου έχει συμβεί ποτέ να γυρνάς σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσεις πως το κινητό σου δεν φορτίζει; 

Εκείνη τη δύσκολη ώρα είναι που συνειδητοποιείς πως δεν σου έχει απομένει και πολύ μπαταρία και πως δεν σε βγάζει ούτε μέχρι το πρωί για να χτυπήσει το ξυπνητήρι σου να πας για δουλειά. Τότε είναι που αρχίζεις και ιδρώνεις… 

Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βγεις από αυτή τη δύσκολη θέση άμεσα.

Παρακάτω θα βρεις κάποιους απλούς λόγους που το κινητό σου δεν φορτίζει και πώς να αντιμετωπίσεις τον καθένα.

Γιατί το κινητό μου δεν φορτίζει;

1. Δεν έχεις ρεύμα 

Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι βεβαιώσου πως το πολύμπριζο που χρησιμοποιείς είναι ενεργοποιημένο. Μπορεί να σου ακούγεται χαζό αλλά πολλοί την έχουν πατήσει νομίζοντας πως χάλασε το κινητό τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε η πρίζα που το δοκίμαζαν.

2. Υπάρχει πρόβλημα με το φορτιστή σου

Μπορεί να έχει πρόβλημα είτε ο αντάπτορας είτε το καλώδιο με τη θύρα USB (που είναι και το συχνότερο πρόβλημα για να πούμε την αλήθεια). Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο καθώς από τη συχνή μεταφορά του συγκεκριμένου εξαρτήματος είναι αναμενόμενο να φθείρεται.

Βάλε και όλες τις φορές που χρησιμοποιείς το κινητό όσο το φορτίζεις και κακομεταχειρίζεσαι το καλώδιο σου… Δεν θέλει και πολύ για να σε αφήσει ο φορτιστής σου… σύξυλο! 

3. Υπάρχει πρόβλημα με τη θύρα φόρτισης

Το κινητό σου συνήθως το βάζεις στην τσέπη σου ή χύμα σε μια τσάντα. Το χεις δίπλα στο πιάτο σου όσο τρως και γενικώς το παίρνεις παντού μαζί σου. Μήπως λοιπόν είναι πιθανό να έχει μαζέψει χνούδια, σκόνη, ψίχουλα ή κάθε άλλου είδους βρωμιά η θύρα φόρτισης της συσκευής σου;

Κάτι τέτοιες συνήθειες είναι που μπορεί να εμποδίσουν τη φόρτιση της συσκευής σου γι’ αυτό άρχισε να την προσέχεις περισσότερο.

4. Έβρεξες το κινητό σου

Μπορεί να το είχες ξεχάσει μέσα στο μαγιό όταν βούτηξες στη θάλασσα, να το παίρνεις πάντα μαζί σου στο μπάνιο ή απλά να το βγάζεις άφοβα για να στείλεις μήνυμα όσο περπατάς στη βροχή.

Με όποιο τρόπο και να το έβρεξες έχε κατά νου πως το κινητό σου είναι πολύ εύκολο να βραχυκυκλώσει και να σταματήσει να φορτίζει.

5. Υπάρχει πρόβλημα με το λογισμικό

Το λογισμικό του κινητού είναι αυτό που στην ουσία καθορίζει πότε η συσκευή χρειάζεται φόρτιση και διαχειρίζεται τη «ζωή» της μπαταρίας σου.

Εάν έχεις καιρό να ανανεώσεις το λογισμικό σου ή η εγκατάσταση ενός καινούργιου λογισμικού δεν έγινε σωστά, υπάρχει περίπτωση το κινητό σου να μην φορτίζει ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια άλλη προφανής βλάβη.

6. Υπερθέρμανση

Το ποσοστό της μπαταρίας σου έχει κολλήσει στο 80%;

Σύμφωνα με την Apple, αν η μπαταρία υπερθερμανθεί, το λογισμικό σου μπορεί να μπλοκάρει τη φόρτιση για να μην υπερβαίνει το 80%, μέχρι η συσκευή σου να επανέλθει σε κανονική θερμοκρασία.

Πώς να φτιάξω το κινητό μου όταν δεν φορτίζει; 

1. Κάνε επανεκκίνηση στο κινητό σου

Αν δεν ξέρεις πώς να κάνεις επανεκκίνηση, μπορείς να μπεις στον ειδικό οδηγό του iPhone (iPhone restart guide) και να βρεις λεπτομερείς οδηγίες.

2. Δοκίμασε διαφορετικές πηγές ενέργειας

Αν η επανεκκίνηση δεν βοήθησε, προσπάθησε να φορτίσεις το κινητό σου με διαφορετικούς φορτιστές για να δεις αν απλά ο δικός σου είναι ελαττωματικός.

Επίσης δοκίμασε να το φορτίσεις σε πρίζα και αν δεν ανταποκρίνεται δοκίμασε να το συνδέσεις με έναν υπολογιστή (όσο αυτός είναι ενεργοποιημένος). Αν από τον υπολογιστή φορτίζει κανονικά σημαίνει πως έχει χαλάσει απλά ο αντάπτορας σου.

3. Έλεγξε τη θύρα φόρτισης για βλάβες ή βρωμιά

Αν απέκλεισες το πρόβλημα των φορτιστών είναι ώρα να εξετάσεις τη θύρα USB. Ρίξε μια ματιά στη θύρα (ιδανικά με ένα φακό) για σκόνη, χνούδια και γενικώς βρωμιά.

Αν έχει σφηνωθεί κάτι στην υποδοχή φόρτισης προσπάθησε να το απομακρύνεις φυσώντας τη θύρα. Μην επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση να την καθαρίσεις με οδοντογλυφίδα ή μπατονέτα γιατί μπορεί να της κάνεις χειρότερη ζημιά.

Αν δεν μπορείς να καθαρίσεις τη θύρα καλύτερα άφησε τη συσκευή σου στα χέρια ενός ειδικού για να στην καθαρίσει ή να στην αντικαταστήσει με ασφάλεια.

 

4. Δοκίμασε το DFU Mode

Αν είσαι 100% σίγουρος πως το πρόβλημα βρίσκεται στο λογισμικό μπορείς να κάνεις ένα restore στο iPhone σου με το DFU mode (Device Firmware Update).

Παρόλο που υπάρχουν πολλές αναλυτικότατες οδηγίες για να χρησιμοποιήσεις το DFU mode καλό θα ήταν να το δοκιμάσεις μόνο αν είσαι πολύ εξοικειωμένος με αυτές τις διαδικασίες καθώς μπορεί να σου πάρει πολύ ώρα και υπάρχει περίπτωση να κολλήσει το κινητό σου μέσα στο mode αυτό.

Αν προτιμάς να αποφύγεις όλη αυτή τη διαδικασία απευθύνσου σε κάποιον ειδικό που θα μπορεί να το κάνει σίγουρα.

5. Πήγαινε τη συσκευή σου σε έναν ειδικό

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν φτιάξει το πρόβλημα τότε το πιθανότερο είναι να έχει πρόβλημα η μπαταρία σου. Μπορεί να έχει πάρει υγρασία ή απλά να έχει παλιώσει και να χρειάζεται αντικατάσταση.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την πας σε έναν ειδικό να στην αντικαταστήσει. Είναι πολύ απλή και σύντομη διαδικασία οπότε αν απευθυνθείς σε κάποιο έμπειρο άτομο το πιο πιθανό είναι να στην αλλάξει μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Γιατί το κινητό μου δεν φορτίζει ενώ μόλις του έβαλα καινούργια μπαταρία;

Αν άλλαξες τη μπαταρία μόνος σου ή στην άλλαξε κάποιος όχι και τόσο έμπειρος είναι πιθανό να μην έχει τοποθετηθεί σωστά.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί να σου εμφανιστεί μήνυμα στο κινητό «iPhone is unable to determine battery health» και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πας σε έναν έμπειρο τεχνικό.

Αν η μπαταρία σου αλλάχτηκε από έναν έμπειρο τεχνικό σημαίνει πως δεν ήταν αυτή η αιτία που δεν φόρτιζε το κινητό σου. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει βλάβη στη μητρική πλακέτα.

Σε αυτήν την περίπτωση για να μην ρισκάρεις να υποστεί το κινητό σου τα χειρότερα, πρέπει να το πας άμεσα σε έναν τεχνικό για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σε βοηθήσει με τη ζημιά.

Πώς θα σε βοηθήσουμε στα iRepair

Εάν δοκίμασες όλα αυτά τα κόλπα και δεν έπιασαν ή αν απλά βαριέσαι να προσπαθήσεις και θες την πιο γρήγορη δυνατή λύση μπορείς πάντα να επισκεφτείς ένα κατάστημα iRepair. Οι τεχνικοί μας έχουν αντιμετωπίσει αμέτρητες φορές τέτοια θέματα οπότε σίγουρα θα σε βοηθήσουν άμεσα με το πρόβλημα σου.

 

Τι ακριβώς κάνουμε για να εντοπίσουμε και να επιδιορθώσουμε το πρόβλημα;

Καταρχάς δοκιμάζουμε ό,τι ακριβώς και εσύ στο σπίτι. Κάνουμε όλα τα παραπάνω βήματα για να αποκλείσουμε όλες τις απλές λύσεις.

Το πιστεύεις ή όχι πολλοί πελάτες μας μπορεί πάνω στον πανικό τους να μην έλεγξαν αν ο φορτιστής τους λειτουργεί σωστά. Δεν είναι σπάνιο ένας τεχνικός μας να χρησιμοποιεί καινούργιο καλώδιο φόρτισης και το κινητό να αρχίσει να φορτίζει και πάλι κανονικά. «Μα το έκανα και μόνος μου αυτό» έχουμε ακούσει πολλές φορές «έκανα ακριβώς αυτό που μόλις έκανες και δεν έπιασε!».

Μην νιώθεις άσχημα αν το έχεις πάθει και εσύ. Συμβαίνει πολύ συχνά να έχεις ένα χαλασμένο φορτιστή και να μη το έχεις καταλάβει.

Αφού αποκλείσουμε το σενάριο του χαλασμένου φορτιστή το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα η υποδοχή φόρτισης ή η μπαταρία σου. Όποιο από τα δύο και να είναι μην αγχώνεσαι γιατί θα στο επισκευάσουμε άμεσα!

Σε περίπτωση όμως που δεν είναι τίποτα από αυτά τότε καταλήγουμε σε βλάβη στη μητρική πλακέτα. Αυτή είναι μια περίπλοκη βλάβη που απαιτεί ακόμη πιο περίπλοκη επισκευή. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να σε απασχολεί καθώς μπορούμε να επισκευάσουμε και την μητρική πλακέτα!