click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Backup υπολογιστή: Φτιάξε εύκολα αντίγραφα ασφαλείας για να μην χάσεις ποτέ αρχεία Pin Tweet Share

Backup υπολογιστή: Φτιάξε εύκολα αντίγραφα ασφαλείας για να μην χάσεις ποτέ αρχεία

07/01/2022

Είναι γεγονός πως στις συσκευές μας πλέον έχουμε πολύτιμα αρχεία που δε θέλουμε να χάσουμε σε καμία περίπτωση, είτε αυτά είναι φωτογραφίες και βίντεο από τις ευχάριστες στιγμές μας, είτε έγγραφα και προγράμματα που χρησιμεύουν στη δουλειά μας. Παρόλο που μπορεί καθημερινά να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τα «σώσουμε» για να μη χαθούν από πιθανή βλάβη της συσκευής, σπάνια κάνουμε αυτή την σκέψη πράξη.

Αρχικά ας αναφέρουμε τους λόγους που είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά back-up. Κάθε λεπτό που χρησιμοποιείς την ηλεκτρονική σου συσκευή, ο δίσκος της φθείρεται. Ταυτόχρονα, μια αστοχία υλικού μπορεί να καταστρέψει ένα δίσκο πολύ πριν την όποια φθορά. Ακόμα και ένα ατυχές γεγονός όπως μια πτώση ή ένα κακό τροφοδοτικό μπορούν να αποβούν μοιραία για τη συσκευή σου. Καλό θα ήταν λοιπόν, να «σώζεις» τακτικά τα αρχεία σου, ειδικά αυτά που δε θέλεις με τίποτα να χάσεις!

 

Οι παρακάτω τρόποι είναι οι πιο διαδεδομένοι για να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας:

1. Εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος

Ο παραδοσιακός και πιο διαδεδομένος τρόπος να κρατάς ασφαλή τα αρχεία σου είναι να τα αντιγράψεις σε άλλο δίσκο από αυτόν του υπολογιστή, όπως για παράδειγμα σκληρός δίσκος, CD, USB flash, SSD memory card. Πρέπει να γνωρίζεις ότι οι κοινοί οπτικοί δίσκοι, τα CDs, έχουν μία μέση διάρκεια ζωής 20-30 χρόνια. Βέβαια, ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης αλλά και τις συνθήκες στις οποίες αποθηκεύονται, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να μειωθεί δραματικά. Από την άλλη, οι δίσκοι νέας τεχνολογίας solid state είναι πολύ πιο γρήγοροι και ανθεκτικοί σε σχέση με τους μηχανικούς δίσκους. Όμως υστερούν σε θέματα διατήρησης των δεδομένων. Δεν είναι δηλαδή, σε θέση για να διατηρήσουν δεδομένα για πάνω από μία δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τα γνωστά σε όλους φλασάκια USB. Μάλιστα, τα USB sticks χρησιμοποιούν κατώτερης ποιότητας μνήμες NAND, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. 


 

2. Cloud storage 

Πιο εύκολος και απλός σχετικά τρόπος για ασφαλές backup είναι οι υπηρεσίες  τύπου Dropbox, Google Drive, iCloud, OneDrive της Microsoft, μιας και παρέχουν την κατάλληλη χωρητικότητα για να αποθηκεύεις τα σημαντικά σου αρχεία και να έχεις πρόσβαση σε αυτά από κάθε συσκευή και υπολογιστή με email. Φυσικά, όταν δεν έχεις σύνδεση στο Internet ή η υπηρεσία είναι offline, τα δεδομένα σου  δεν είναι προσβάσιμα. Με αυτόν τον τρόπο αποθήκευσης δε μπορείς να αποφύγεις τις ανησυχίες που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και ασφάλειας.

 

Ιδανικά, λοιπόν, ο online αποθηκευτικός χώρος είναι εδώ για να συμπληρώνει τον ήδη υπάρχον φυσικό. Έτσι, αν χάσεις το τοπικό backup, το cloud αποτελεί την εναλλακτική. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να είναι το μοναδικό μας backup για την ασφάλεια των αρχείων σου. Συμπερασματικά, αυτά που έχεις να κάνεις είναι τα εξής:

  • Να συγκεντρώσεις τα αρχεία που πραγματικά θες να κρατήσεις και είναι σημαντικά για σένα και όχι αυτά που δε θα σου φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

  • Να φροντίσεις να τα αποθηκεύσεις σε δύο διαφορετικά μέσα αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή ατυχήματος, τα αρχεία σου θα είναι εξασφαλισμένα. 

  • Να ταξινομήσεις τα αρχεία σου με αλφαβητική σειρά και σε διαφορετικούς φακέλους, ακόμα και με χρονολογική σειρα αν αυτό σε βοηθάει για καλύτερη μελλοντική αναζήτηση.

  • Να φυλάξεις τα φυσικά αποθηκευτικά σου στο καλύτερο σημείο του γραφείου, μακριά από υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.