click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Android κινητά: Γιατί πολλά websites δεν θα λειτουργούν από το 2021; Pin Tweet Share

Android κινητά: Γιατί πολλά websites δεν θα λειτουργούν από το 2021;

17/11/2020
Μπορεί να μην είναι up to date, αλλά είναι σίγουρα χιλιάδες τα smartphones εκεί έξω που χρησιμοποιούν το Android 7.1 του 2016 ή προγενέστερο λογισμικό.

Σε λίγους μήνες, από το 2021, αυτά τα κινητά θα αρχίσουν να εμφανίζουν “error” όταν προσπαθούν να συνδεθούν με κάποιες ιστοσελίδες που το Android λογισμικό δεν θα μπορεί πια να υποστηρίξει.

Γιατί θα συμβεί αυτό; 

Γιατί το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου σήμερα χρησιμοποιεί HTTPS για την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών, χάρη στην ώθηση της Google. Έτσι, για να φορτώσει μια συσκευή μια ιστοσελίδα, πρέπει να έχει εγκατεστημένα τα πιστοποιητικά ασφαλείας, τα οποία εξασφαλίζει μέσω κάποιων αρχών.

Η Let’s Encrypt είναι μία από τις κορυφαίες αρχές έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλείας (CA) και είναι δωρεάν. Παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στο 30% των domains παγκοσμίως, που σημαίνει 225 εκατομμύρια σελίδες.

Όταν ιδρύθηκε η Let’s Encrypt, ζήτησε να συμπεριληφθεί το root certificate της σε σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και τα λειτουργικά συστήματα. Αυτό το κατάφερε αφού διασταυρώθηκε με το “DST Root X3” της IdenTrust που επεκτείνονταν ήδη σε Windows, Mac, Android και iOS. Αυτή η συνεργασία όμως λήγει στις 1 Σεπτεμβρίου και δεν έχει σκοπό να ανανεώσει τη συμφωνία πολλαπλής υπογραφής γιατί πλέον θα προωθήσει το δικό της root certificate: “ISRG Root X1”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι browsers και τα λειτουργικά συστήματα που δεν έχουν ενημερωθεί από το 2016 και δεν έχουν το “ISRG Root X1”, δεν θα λειτουργούν πλέον τα sites και τις υπηρεσίες που θα διαθέτουν τα πιστοποιητικά της. Αυτό θα συμβεί και στις Android συσκευές, που δεν έχουν αναβαθμιστεί από 2016 και προγενέστερα.

Τι μπορούν να κάνουν τα sites;

Το τέλος της συμφωνίας είναι επίσημα τον Σεπτέμβριο, αλλά η Let’s Encrypt θα σταματήσει τη συνεργασία από τις 11 Ιανουαρίου 2021. Η επιλογή θα εξακολουθεί να υπάρχει για ιστοσελίδες και υπηρεσίες, για να συνεχίσουν να δημιουργούν πιστοποιητικά που έχουν υπογραφεί, αλλά μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες Android;

Οι αλλαγές αυτές είναι ίσως ένα «καμπανάκι» για αναβάθμιση ή αντικατάσταση του παλιάς Android συσκευής. Εναλλακτική λύση είναι η χρήση του Firefox browser που έχει τα δικά του πιστοποιητικά και ISRG root. Δυστυχώς, αυτό αφορά μόνο το πρόγραμμα περιήγησης και δεν μπορεί να εμποδίσει το σπάσιμο εφαρμογών και άλλων λειτουργιών.