click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Android ή iOS: ποιο λειτουργικό σύστημα είναι καλύτερο για σένα; Pin Tweet Share

Android ή iOS: ποιο λειτουργικό σύστημα είναι καλύτερο για σένα;

03/03/2022

Όταν μιλάμε για smartphone το δίλημμα είναι γνωστό. Android ή iOS; Ίσως μια καλύτερη ερώτηση θα ήταν “Ποιο λειτουργικό σύστημα είναι καλύτερο για εμένα;” 

Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι εξαιρετικά. Έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν θα βρεθείς στη θέση που θα πρέπει να διαλέξεις καινούριο κινητό.  

 

Εφαρμογές

Παρά το γεγονός ότι στο Google Play store θα βρεις πολλές περισσότερες εφαρμογές συγκριτικά με το Apple App store, οι αριθμοί δεν είναι απαραιτήτως το καλύτερο μέτρο σύγκρισης. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε μόνο λίγες εφαρμογές και οι πιο δημοφιλείς είναι διαθέσιμες και στις δύο πλατφόρμες. Ευτυχώς, και τα δύο λειτουργικά συστήματα λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις όσον αφορά τις κακόβουλες εφαρμογές και το λογισμικό υποκλοπής, καθιστώντας τις εφαρμογές πιο ασφαλείς στη λήψη από ποτέ.

Το Play Store εξακολουθεί να έχει υψηλότερο ποσοστό δωρεάν εφαρμογών από το App Store. Αλλά τα καλύτερα παιχνίδια για κινητά εξακολουθούν να προσγειώνονται πρώτα στο iOS και δεν έρχονται πάντα στο Android, ακόμα κι αν το Android έχει πολλά υπέροχα παιχνίδια. Αν λοιπον για σένα η ποιότητα ξεπερνά την ποσότητα καλύτερα να προτιμήσεις το iOS. Αν πάλι θέλεις να έχεις πολύ μεγάλη γκάμα επιλογής καλύτερα να διαλέξεις Android.

 

Χάρτες

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια τόσο σε Android όσο και σε iOS: Μπορείς να κατεβάσεις χάρτες για χρήση εκτός σύνδεσης, να λάβεις ακριβείς εκτιμήσεις με βάση τις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας και να βρεις οδηγίες στροφή προς στροφή για οδήγηση ή περπάτημα. Η Apple μάλιστα προσέθεσε οδηγίες ποδηλασίας και περισσότερες βελτιώσεις στο iOS 14. Θα βρεις επίσης ενσωμάτωση δημόσιας συγκοινωνίας και κρατήσεων. 

Παρόλο που το Apple Maps είναι σχετικά νεότερο σύστημα πλοήγησης σε σχέση με το καθιερωμένο Google Maps, η Apple έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια και οι Χάρτες της Apple είναι τώρα στο σημείο όπου είναι σοβαρός ανταγωνιστής. Αυτήν τη στιγμή όμως, οι χάρτες Google εξακολουθούν να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων κριτικών και επιχειρήσεων, αν και το προβάδισμά τους έχει περιοριστεί αρκετά.

 

Μπαταρία

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιλογής smartphone είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αν και είναι δύσκολο να συγκριθούν οι δύο πλατφόρμες, το iOS είναι βελτιστοποιημένο για να αποσπά το μέγιστο από την μπαταρία ανά βαθμολογία mAh, αλλά μπορείς να αγοράσεις μια συσκευή Android με πολύ μεγαλύτερη μπαταρία που θα ξεπεράσει εύκολα το iPhone.

Τόσο το Android όσο και το iOS σου επιτρέπουν να βλέπεις τη χρήση της μπαταρίας σας με μια ματιά, κατανεμημένη ανά εφαρμογή, αλλά μόνο το Android δείχνει μια εκτίμηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας που σας απομένει. Και οι δύο προσφέρουν λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας περιορίζοντας την απόδοση, τη συνδεσιμότητα και άλλες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ακριβώς λειτουργεί είναι γενικά πιο προσαρμόσιμος στο Android.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχει ξεκάθαρο μέτρο σύγκρισης, αλλά συγκρίνοντας τηλέφωνα Android παρόμοιας τιμής με iPhone, μπορείς να βρεις ένα τηλέφωνο με μεγαλύτερη μπαταρία, αν αυτό είναι σημαντικό για σένα, και τείνουν να περιλαμβάνουν γρήγορους φορτιστές στη συσκευασία.

 

Προσαρμοσιμότητα

Η προσαρμοσιμότητα ήταν πάντα ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Android, καθώς είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσεις ενα τηλέφωνό Android. Μπορείς να ρυθμίσεις τη διάταξη που θέλεις στην αρχική οθόνη και να προσθέσεις γραφικά στοιχεία και συντομεύσεις.

Το iOS 14 εισήγαγε πολύ περισσότερη υποστήριξη για γραφικά στοιχεία στην αρχική οθόνη του iOS. Πλέον μπορείς να εκμεταλλευτείς τις εφαρμογές προσαρμογής widget για να αλλάξεις δραματικά την εμφάνιση συσκευών με iOS. Εάν παρόλα αυτά θες ένα τηλέφωνο που να προσφέρει πραγματικά μοναδική, εξατομικευμένη εμφάνιση για την αρχική σας οθόνη, τότε το Android είναι η ιδανική πλατφόρμα.

 

Προσβασιμότητα

Και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν μια καλή γκάμα λειτουργιών προσβασιμότητας. Το iOS είναι απλούστερο και πιο εύκολο στη χρήση με ορισμένους σημαντικούς τρόπους. Είναι ομοιόμορφο σε όλες τις συσκευές iOS, ενώ το Android είναι ελαφρώς διαφορετικό σε συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών. Επίσης ότι το iOS είναι πιο βελτιωμένο από τα περισσότερα τηλέφωνα Android, αν και το stock Android της Google είναι εξίσου κομψό και προσβάσιμο.

 

Υπηρεσίες Cloud

Η Apple υστερεί όσον αφορά την αποθήκευση στο cloud και τα αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας. Η Google προσφέρει δωρεάν 15 GB και υποστηρίζει πολλαπλές πλατφόρμες. Σε αντίθεση με το iCloud που προσφέρει δωρεάν μόνο 5 GB, και εφόσον χρειάζεσαι παραπάνω αποθηκευτικό χώρο έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις. Η αποθήκευση cloud του Android είναι πιο εύχρηστη και πιο αποτελεσματική από το iCloud. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Google Drive σε iPhone, ενώ το iCloud είναι μόνο iOS. 
 

Voice assistance

Μπορείτε να κάνετε πολλά παρόμοια πράγματα με τη Siri της Apple όπως και με το Google Assistant, αλλά το Siri μοιάζει περισσότερο με έναν απλό βοηθό για τον ορισμό συναντήσεων ημερολογίου, την αναζήτηση στο διαδίκτυο ή την πραγματοποίηση κλήσεων. Ο Βοηθός Google έχει ένα επιπλέον επίπεδο. Μπορεί να προσφέρει προληπτικά χρήσιμες προτάσεις και έχει μια πιο συνομιλητική πλευρά που προσφέρει διασκεδαστικά παιχνίδια και πληροφορίες με βάση τα συμφραζόμενα με βάση αυτό που κάνετε. Είναι δηλαδή, πιο έξυπνο και πιο ευέλικτο από τη Siri.

Η προσθήκη των συντομεύσεων Siri στο iOS 12, που σου επιτρέπει να ρυθμίζεις φωνητικές εντολές για να ενεργοποιείς ομάδες αυτοματοποιημένων εργασιών, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η Siri αρχίζει επίσης να κάνει περισσότερες προτάσεις με βάση τη χρήση του iPhone σας. Προς το παρόν, ωστόσο, ο Βοηθός Google μπορεί να κάνει περισσότερα και φαίνεται να βελτιώνεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, προσφέροντας πράγματα όπως έλεγχος κλήσεων και τη δυνατότητα να κάνει κρατήσεις για σενα.

 

Ασφάλεια

Οι γρήγορες ενημερώσεις είναι πλέον πιο σημαντικές από ποτέ, επειδή οι παραβιάσεις ασφαλείας γίνονται πιο σοβαρές. Το Android τείνει να υστερεί στον κόσμο των ενημερώσεων. Αυτή η έλλειψη ταχύτητας ενημέρωσης τείνει να σημαίνει ότι το Android είναι λιγότερο ασφαλές σε πιθανές απειλές. Επειδή εκατομμύρια τηλέφωνα Android εξακολουθούν να εκτελούν παλαιότερο λογισμικό, μπορεί να είναι ευάλωτα σε σοβαρές εισβολές.

Η Apple εργάζεται συνεχώς για τη βελτιωμένη ασφάλεια των καταναλωτών, κυρίως με το Touch ID και το FaceID στο iPhone X και μεταγενέστερα. Η αυστηρή επίβλεψη που έχει η Apple στις εφαρμογές και η δυνατότητα να προωθήσει τις ενημερώσεις σε περισσότερες συσκευές πιο γρήγορα της δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι του Android. Η εταιρεία κρυπτογραφεί επίσης δεδομένα στο iMessage και στις άλλες εφαρμογές της.

Η Apple δίνει προτεραιότητα στο απόρρητο των χρηστών, ώστε να αισθάνεσαι ασφαλής γνωρίζοντας ότι τα προσωπικά σου δεδομένα δεν αποθηκεύονται ή διαβάζονται από την Apple. Είναι όλα κρυπτογραφημένα, τη στιγμή που το Android κρυπτογραφεί ορισμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα το απόρρητό σου να προστατεύεται λιγότερο. Η Google εκμεταλλεύεται δεδομένα για πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την πώληση καλύτερων διαφημίσεων και την εμπορία προϊόντων.