click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
6 tech προϊόντα που είναι εστίες μικροβίων αλλά χρησιμοποιείς καθημερινά Pin Tweet Share

6 tech προϊόντα που είναι εστίες μικροβίων αλλά χρησιμοποιείς καθημερινά

11/04/2019

Λογικά θα έχει συμβεί και σε σένα να βγάζεις τη θήκη από το κινητό σου και να αντικρίζεις ένα θέαμα που δεν θα σε έκανε και πολύ υπερήφανο: κολλημένη σκόνη και βρωμιά, παγιδευμένες μεταξύ του κινητού και της θήκης σου. Αλήθεια όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες τη συσκευή που ακουμπάς στο πρόσωπο και στα χέρια σου κάθε μέρα;

Το 2017 μια πανεπιστημιακή έρευνα αποφάνθηκε πως τα κινητά των μαθητών καλύπτονται κατά μέσω όρο από 17.000 μικρόβια. Σίγουρα οι έφηβοι μπορεί να μην προσέχουν το κινητό τους όσο ένας ενήλικος αλλά και πάλι είναι ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων που σίγουρα δεν είναι υγιεινό να βρίσκεται κοντά σου μέρα νύχτα.

Μιας και οι μαμάδες μας δεν μας δίδαξαν ποτέ πώς να καθαρίζουμε κινητά, ακουστικά και άλλα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας, σου παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να κρατάς τις συσκευές σου καθαρές χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

1. Ακουστικά

Τα ακουστικά είναι από τα πράγματα που δεν σκέφτεσαι να καθαρίσεις μέχρι να έρθει η στιγμή που θα αντικρίσεις τις εσοχές τους μπλοκαριμένες από χνούδια και βρωμιά.

Για να καθαρίσεις τα ακουστικά σου:

Αφαίρεσε τα σιλικονένια επιθέματα (αν υπάρχουν) και βάλε τα να μουλιάσουν σε ζεστό σαπουνόνερο. Όσο η σιλικόνη μουλιάζει χρησιμοποίησε μια καθαρή οδοντόβουρτσα για να καθαρίσεις την κολλημένη βρωμιά από τα ακουστικά σου.

2. Laptops

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως το laptop σου μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια από ότι gigabytes; Το μετακινείς, πολλές φορές εκτός σπιτιού και το αγγίζεις συνέχεια, αρά μάλλον ακούγεται λογικό. 

Για να καθαρίσεις το laptop σου:

Πριν ξεκινήσεις πρέπει να το απενεργοποιήσεις και να το βγάλεις από την πρίζα για να αποκλείσεις τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Στη συνέχεια βάλε σε ένα σπρέι ίση ποσότητα νερού και ξυδιού. Ψέκασε λίγο από το μείγμα σου σε ένα βαμβακερό πανάκι σε βαθμό που να γίνει απλά νωπό και όχι να στάζει. Καθάρισε με αυτό όλες τις επιφάνειες του υπολογιστή σου (συμπεριλαμβανομένης και της οθόνης). Αν σε ανησυχεί η μυρωδιά του ξυδιού μπορείς να προσθέσεις και μια δυο σταγόνες σαπουνιού.

Το νερό κοντά σε ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προκαλέσει βλάβη, γι' αυτό και πρέπει να είσαι απόλυτα βέβαιος πως το πανί που χρησιμοποιείς είναι ελάχιστα νωπό. Ακόμη καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις μια microfiber πετσέτα για να το καθαρίσεις.

Ένα καλό κόλπο για να ξεσκονίσεις την οθόνη σου ή ακόμη και την τηλεόρασή σου είναι να χρησιμοποιήσεις φίλτρα καφέ. Τα φίλτρα είναι αποτελεσματικά γιατί απορροφούν τη σκόνη άμεσα και δεν αφήνουν χνούδια στο πέρασμά τους.

Για το πληκτρολόγιο υπάρχουν διάφορες επιλογές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπρέι συμπιεσμένου αέρα για να απομακρύνεις τη σκόνη και τα ψίχουλα που πιάνονται μεταξύ των πλήκτρων. Την ίδια δουλεία μπορείς να κάνεις και με το μικρό ρύγχος της ηλεκτρικής σου σκούπας. Αν επιθυμείς έναν πιο βαθύ καθαρισμό τότε καλύτερα να πας το laptop σου σε κάποιον ειδικό που σίγουρα θα στο κάνει καθαρό και λειτουργικό σαν καινούργιο.

3. Κινητά

Πώς να σκοτώσεις τα 17.000 μικρόβια του κινητού σου; Η απάντηση είναι με λίγο σαπουνόνερο. 

Οι οθόνες των κινητών είναι πολύ ευαίσθητες για να χρησιμοποιήσεις πάνω τους χημικά καθαριστικά. Ρίξε το σαπουνόνερο σε ένα πανί και βεβαιώσου ότι είναι απλά νωπό και όχι υγρό. Σίγουρα δεν θες να περάσει το υγρό στις εσοχές του κινητού και να στο καταστρέψει η υγρασία. Μια πιο γρήγορη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις απολυμαντικά υγρομάντηλα.

Ακόμη μπορείς να φτιάξεις μείγμα με αποσταγμένο νερό και οινόπνευμα, να το βάλεις σε ένα σπρέι και με ένα πανάκι (πάντα νωπό) να καθαρίσεις το κινητό σου.

Όποια τεχνική και αν χρησιμοποιήσεις, προτείνεται να καθαρίζεις το κινητό σου τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα και πάντα να θυμάσαι να αφαιρείς τη θήκη πριν αρχίσεις το καθάρισμα.

4. Τηλεκοντρόλ 

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως πρέπει να καθαρίζεις το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης; Σύμφωνα με έρευνες είναι το 28ο πιο βρώμικο αντικείμενο σε ένα σπίτι και αν αυτό δεν σου ακούγεται αρκετά τρομαχτικό πρέπει να σου επισημάνουμε πως βρίσκεται μόλις μια θέση κάτω από το πιγκάλ. Φαίνεται λογικό πάντως να μεταφέρει πολλά μικρόβια αφού το ακουμπάς σε καθημερινή βάση.

Με ένα νωπό πανί βρεγμένο με λίγο οινόπνευμα θα το καθαρίσεις άμεσα. Αν υπάρχει βρωμιά κολλημένη στα πλήκτρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια οδοντογλυφίδα.

Καλό θα ήταν να μην αποπειραθείς να το αποσυναρμολογήσεις γιατί υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να το συναρμολογήσεις ξανά.

5. Φορτιστές κινητών και laptop

Μάντεψε τι είναι εξίσου βρώμικο με το κινητό σου… ο φορτιστής σου προφανώς! Πώς να τον καθαρίσεις; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι απολυμαντικά μαντηλάκια!

6. Fitness Trackers

Πολλοί χρησιμοποιούν πλέον αυτά τα gadget ρολόγια που καταμετρούν παλμούς, βήματα και γενικώς τη φυσική κατάσταση του σώματος. Τα trackers όμως γεμίζουν με μικρόβια, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα του σώματος.

Η πιο ασφαλής επιλογή καθαρισμού για αυτό το αξεσουάρ είναι απλά ζεστό νερό καθώς τα καθαριστικά μπορεί να βλάψουν το μηχανισμό του.

Μπορεί πολλά αντικείμενα τεχνολογίας που είναι στη ζωή μας καθημερινά,  να είναι πολύ βρώμικα και να μην το γνωρίζουμε καν. Μπορεί πάλι να το γνωρίζουμε αλλά να μην ξέρουμε πώς να τα καθαρίσουμε. Λύσεις πάντως, από ότι φαίνεται υπάρχουν. Μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου από φωλιά μικροβίων, στο καθαρότερο μέρος, και μάλιστα πολύ γρήγορα!