click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τι να κάνεις αν το PC σου είναι αργό Pin Tweet Share

Τι να κάνεις αν το PC σου είναι αργό

08/05/2020
Η λειτουργία των Windows PC δεν είναι απαραίτητο ότι γίνεται πιο αργή με το πέρασμα του χρόνου που τα χρησιμοποιείς. Είτε το PC σου έγινε σταδιακά, είτε ξαφνικά πιο αργό, σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος.

Αν αντιμετωπίζεις κάποιο ξαφνικό πρόβλημα μη διστάσεις να κάνεις επανεκκίνηση στο PC σου καθώς αυτό μπορεί να το λύσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι να κάνεις troubleshoot χειροκίνητα.

Αν το Restart δεν λύσει το πρόβλημά μου τι μπορώ να κάνω;

Εντόπισε τα προγράμματα που καταναλώνουν τα resources του υπολογιστή
Το PC σου γίνεται αργό γιατί κάποια προγράμματα καταναλώνουν είτε μεγάλο μέρος των resources της CPU είτε της μνήμης του. Για παράδειγμα μπορεί μια εφαρμογή να χρησημοποιεί σε μεγάλο βαθμό το δίσκο με αποτέλεσμα να καθυστερούν άλλες εφαρμογές να φορτώσουν ή να αποθηκεύσουν δεδομένα.

Για να βρεις ποια προγράμματα είναι αυτά άνοιξε το Task Manager με Ctrl+Shift+Escape. Στα νεότερα Windows 8, 8.1 και 10 το Task Manager κωδικοποιεί χρωματικά τα apps που καταναλώνουν πολλά resources. Κάνε κλικ στις επιλογές “CPU,” “Memory” και “Disk” για να δεις τα apps αυτά. Αν κάποιο app καταναλώνει πολλά resources μπορείς να το κλείσεις με την επιλογή “End Task”.

Κλείσε τα προγράμματα στο System Tray

Πολλά applications τρέχουν στο system tray ή στο notification area. Αυτά τα apps συνήθως ανοίγουν όταν ενεργοποιείς τον υπολογιστή και συνεχίζουν να λειτουργούν στο background ενώ είναι κρυμμένα μέσα στο βελάκι που βρίσκεται στη κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σου. Πάτησε το βελάκι αυτό και κάνε δεξί κλικ στα applications που δεν χρειάζεσαι σε λειτουργία για να τα απενεργοποιήσεις.

Απενεργοποίησε τα Startup προγράμματα

Τα προγράμματα που ανοίγουν αυτόματα με το άνοιγμα του υπολογιστή τον κάνουν πιο αργό. Αν τα απενεργοποιήσεις θα κάνεις εξοικονόμηση στη μνήμη, στα CPU cycles και η διαδικασία του login θα γίνει γρηγορότερη.

Τα Windows 8, 8.1, and 10, διαθέτουν startup manager στο Task Manager για να διαχειριστείς τέτοιου είδους προγράμματα. Κάνε δεξί κλικ στο taskbar και επίλεξε το “Task Manager” ή πάτησε Ctrl+Shift+Escape για να το ανοίξεις. Πάτησε στο Startup tab και απενεργοποίησε τα applications που δεν χρειάζεσαι. Τα Windows σου δείχνουν ποια applications επιβραδίνουν περισσότερο τη διαδικασία του startup για να σε διευκολύνουν να αποφασίσεις ποια να απεγκαταστήσεις.

Μείωσε τα Animations

Τα Windows χρησιμοποιούν animations τα οποία μπορεί να κάνουν το PC σου πιο αργό. Για παράδειγμα τα παράθυρα μπορούν να γίνουν minimize και maximize άμεσα αν απενεργοποιήσεις τα σχετικά animations.

Για να απενεργοποιήσεις τα animations, πάτησε το Windows Key + X ή κάνε δεξι κλικ στο Start button και επίλεξε “System.” Πάτησε “Advanced System Settings” που βρίσκεται αριστερά και κάνε κλικ στο κουμπί “Settings” που βρίσκεται κάτω απ’ το Performance. Πάτησε “Adjust for best performance” που βρίσκεται κάτω απ’ το Visual Effects για να απενεργοποιήσεις όλα τα animations, ή επέλεξε το “Custom” για να απενεργοποιήσεις συγκεκριμένα animations που δεν θες να χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα κάνε uncheck το “Animate windows when minimizing and maximizing” για να απενεργοποιήσεις τα συγκεκριμένα animations που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη λειτουργία.

 
«Ελάφρυνε» τον Web Browser που χρησιμοποιείς
Σίγουρα χρησιμοποιείς σε πολύ μεγάλη συχνότητα τον browser σου και για να είναι πιο γρήγορος θα πρέπει να περιορίσεις όσο μπορείς τα browser extensions και τα add-ons που του εγκαθιστάς – αυτά είναι που τον κάνουν πιο αργό καθώς απαιτούν περισσότερη μνήμη για να λειτουργήσει.

Πήγαινε στο Extensions/Add-ons manager του browser και διέγραψε αυτά που δεν χρησιμοποιείς. Μπορείς ακόμη να ενεργοποιήσεις click-to-play plug-ins έτσι ώστε να μην αρχίσουν να παίζουν βίντεο αυτόματα αν δεν το επιλέξεις.

Κάνε έλεγχο για Malware και Adware
Υπάρχει πιθανότητα ο υπολογιστής σου να είναι αργός επειδή κάποιο malicious software τρέχει στο background. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάποιο malware, μπορεί να είναι και software που αλληλεπιδρά με το browser για να σου εμφανίζει για παράδειγμα περισσότερες διαφημίσεις.

Χρησιμοποίησε ένα πρόγραμα antivirus. Μπορείς ακόμη να κάνεις έλεγχο με το Malwarebytes, το οποίο εντοπίζει πολλά προγράμματα που μπορεί να μην θες (PUPs) και διαφεύγουν από ένα απλό antivirus. Τέτοιου είδους προγράμματα «τρυπώνουν» στον υπολογιστή σου όταν εγκαθιστάς κάποιο software και συνήθως δεν αντιλαμβάνεσαι καν την ύπαρξη τους.

 
Ελευθέρωσε χώρο στον σκληρό δίσκο
Αν ο σκληρός σου δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος το PC σου έχει γίνει σίγουρα πιο αργό. Ο σκληρός δίσκος χρειάζεται χώρο για να κάνει τις απαραίτητες διεργασίες του υπολογιστή σου έτσι ώστε να λειτουργεί στη μέγιστη αποδοτικότητά του. Για να καθαρίσεις το σκληρό σου δίσκο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Disk Cleanup tool που είναι πρόγραμμα των Windows.

Μπορείς ακόμη να αγοράσεις έναν επιπλέον σκληρό δίσκο και να αποθηκεύσεις τα αρχεία σου εκεί προκειμένου να εξοικονομήσεις χώρο για αυτόν του υπολογιστή σου.
 

Απεγκατέστησε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείς
Άνοιξε το Control Panel, βρες τα εγκατεστειμένα προγράμματα και απεγκατέστησε αυτά που δεν χρησιμοποιείς ή δεν χρειάζονται στο PC σου. Αυτό θα αυξήσει την ταχύτητα του υπολογιστή καθώς θα ελευθερώσει χώρο από το σκληρό δίσκο και θα βελτιώσει την ασφάλεια του συστήματος. Για παράδειγμα καλό είναι να απεγκαταστήσεις το Java στην περίπτωση που δεν το χρειάζεσαι.
 
Κάνε reset το PC / Ξαναεγκατέστησε τα Windows
Αν όλα τα προηγούμενα tips δεν σε βοήθησαν τότε μπορείς να εγκαταστήσεις ξανά τα Windows. Για τις εκδόσεις των Windows 8, 8.1, and 10 είναι αρκετά εύκολο καθώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το feature “Reset your PC”. Αυτό θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το να απενεγκαταστήσεις τα Windows σου και θα διαγράψει τα εγκατεστημένα προγράμματα και τις ρυθμίσεις του υπολογιστή. Αν και δεν διατρέχει ο κίνδυνος να χάσεις τα αρχεία σου καλό είναι να έχεις κάνει πρώτα ένα back up.

Αν δοκίμασες όλα τα παραπάνω αλλά ο υπολογιστής σου εξακολουθεί να είναι αργός μπορείς πάντα να τον φέρεις σε ένα κατάστημα iRepair για να τον ελέγξουν οι τεχνικοί μας και να σου προτείνουν άλλες λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν για τη βελτίωση της απόδοσής του όπως καθάρισμα λογισμικού, αλλαγή σκληρού δίσκου σε SSD ή και αλλαγή της μνήμης RAM.