click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τα συν και τα πλην της ασύρματης φόρτισης Pin Tweet Share

Τα συν και τα πλην της ασύρματης φόρτισης

07/05/2019

Η Apple ξεκίνησε να εφαρμόζει τη λειτουργία ασύρματης φόρτισης από το μοντέλο iPhone 8 και τα μεταγενέστερά του για μην μπλέκουν με καλώδια οι πελάτες της κάθε φορά που θέλουν να φορτίσουν τη συσκευή τους.

Τι ακριβώς είναι όμως η ασύρματη φόρτιση, πώς λειτουργεί και εν τέλει αξίζει να τη χρησιμοποιείς;

Πώς φορτίζω ασύρματα το κινητό μου;

Η ασύρματη φόρτιση, όπως λέει και το όνομα της, σημαίνει πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις καλώδιο για να φορτίσεις το κινητό σου. Απλά το τοποθετείς σε συγκεκριμένη θέση πάνω σε μια ειδική βάση και η μπαταρία του αρχίζει να γεμίζει.

Τα περισσότερα smartphone που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία δύο χρόνια υποστηρίζουν την ασύρματη φόρτιση.

Τι θα χρειαστώ για την ασύρματη φόρτιση;

Χρειάζεσαι δύο πράγματα: ένα smartphone που να υποστηρίζει την ασύρματη φόρτιση ή μια θήκη που θα του προσδίδει αυτήν την ιδιότητα σε περίπτωση που δεν την υποστηρίζει από μόνο του.

Το δεύτερο που χρειάζεσαι είναι ένας ασύρματος φορτιστής. Αυτές οι βάσεις φόρτισης βγαίνουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη, από πολύ μεγάλες (στο μέγεθος π.χ. ενός mouse pad) μέχρι και σε πολύ μικρά δισκάκια που είναι ακόμη και ενσωματωμένα σε έπιπλα.

Είναι γρηγορότερη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασύρματη φόρτιση είναι αργότερη από την παραδοσιακή ειδικά όσον αφορά smartphone με τεχνολογία ταχείας φόρτισης όπως είναι το Galaxy S8.

Κάποιοι ασύρματοι φορτιστές είναι γρηγορότεροι από άλλους, μάλιστα οι πιο εξελιγμένοι φορτίζουν ένα κινητό μέσα σε περίπου 2 ώρες.

Τι είναι η ασύρματη φόρτιση “Qi”;

Υπάρχουν μερικά ανταγωνιστικά πρότυπα στον κλάδο της ασύρματης φόρτισης. Τα περισσότερα smartphones υποστηρίζουν και το πρότυπο Qi (Wireless Power Consortium’s) και το πρότυπο PMA (AirFuel Alliance), πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να φορτίσουν με τους περισσότερους φορτιστές.

Το Qi είναι το πιο διαδεδομένο πρότυπο φόρτισης και αυτό που χρησιμοποιείται από την Apple.

Πώς λειτούργει;

Η ασύρματη φόρτιση λειτουργεί μεταφέροντας ενέργεια από το φορτιστή στο δέκτη (που βρίσκεται στο πίσω καπάκι του κινητού) μέσω της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.

Ο φορτιστής χρησιμοποιεί ένα επαγωγικό πηνίο για να δημιουργήσει ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και το πηνίο του δέκτη που βρίσκεται στο τηλέφωνο το μετατρέπει ξανά σε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο τροφοδοτείται στην μπαταρία.

Τυπικά πρέπει να βρίσκονται κοντά ο πομπός (φορτιστής) και ο δέκτης (κινητό) και να είναι τοποθετημένοι σωστά ο ένας πάνω στον άλλο, αν και συνήθως η φόρτιση πραγματοποιείται κανονικά και χωρίς την ακριβή τοποθέτηση. 

Αξιοσημείωτο είναι πως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες από τη δεκαετία του 90.

Εκτός από τα καινούργια iPhone ποιες άλλες συσκευές υποστηρίζουν την ασύρματη φόρτιση;

Η ασύρματη φόρτιση έχει εφαρμοστεί σε κάποια κινητά από το 2009, με κάποια Nokia Lumia να την υποστηρίζουν από το 2012. Το Google Nexus 4 επίσης είναι συμβατό καθώς και η σειρά S από το S4 (2013) και τα μεταγενέστερα της Samsung.

Πολλά smart watches όπως τα Apple Watch, Moto 360 και LG Watch Style φορτίζουν μόνο ασύρματα ενώ κάποια tablets όπως το Nexus 7 την υποστηρίζουν.

Ακόμη και κάποια laptop μπορούν να φορτίσουν ασύρματα αλλά είναι μη συμβατά με τα gadgets και τα πρότυπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά για τις μικρότερες συσκευές.

Το κινητό υπερθερμαίνεται;

Τα περισσότερα κινητά και φορτιστές θερμαίνονται ελάχιστα όσο πραγματοποιείς τη φόρτιση. Τα κινητά ωστόσο θερμαίνονται και όταν τα φορτίζεις με τον παραδοσιακό τρόπο όποτε η διαφορά συνήθως είναι αμελητέα.  Δεν είναι δηλαδή ζήτημα για να σε ανησυχήσει.

Αν όμως αρχίσει το κινητό σου να θερμαίνεται πάρα πολύ μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στη μπαταρία όπως συνέβαινε με το «εύφλεκτο» Galaxy Note 7.

Υπάρχει κάτι αρνητικό την τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης;

Το μεγαλύτερο αρνητικό της αυτή τη στιγμή είναι πως δεν λειτουργεί στα μέταλλα με τη σημερινή τεχνολογία. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα πίσω καπάκια των κινητών είναι είτε γυάλινα είτε πλαστικά – πράγμα που τα κάνει πολύ πιο εύθραυστα.

Μπορεί επίσης να μην λειτουργεί άμα χρησιμοποιείς μια πολύ χοντρή θήκη, αναλόγως πάντα το μοντέλο της συσκευής και του φορτιστή.

Πρέπει να αγοράσω έναν ασύρματο φορτιστή της Apple για να φορτίσω ένα iPhone ή της Samsung για να φορτίσω ένα Galaxy;

Όχι. Από τη στιγμή που το πρότυπο ασύρματου φορτιστή υποστηρίζεται από τη συσκευή σου μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις.

Ο “AirPower” φορτιστής της Apple μπορεί να φορτίσει παραπάνω από μια συσκευή ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων του Apple Watch και των καινούργιων AirPods με τη θήκη που φορτίζει ασύρματα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ασύρματη φόρτιση στο αυτοκίνητό μου; 

Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν στα μοντέλα τους τη λειτουργία της ασύρματης φόρτισης αλλά σίγουρα δεν είναι εγκατεστημένη και σε όλα. Ενδεικτικά κάποιες εταιρείες που εφαρμόζουν την ασύρματη φόρτιση σε κάποια μοντέλα τους είναι οι Audi (και το υπόλοιπο VW group), BMW, Ford, Honda, Mercedes-Benz, Peugeot, Toyota και Volvo.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ασύρματης φόρτισης;

• Είναι ασφαλέστερος τρόπος να φορτίζεις το κινητό σου

• Είναι πιο απλό το να ακουμπήσεις απλά τη συσκευή σου πάνω στη βάση από το να κάθεσαι να συνδέεις καλώδια

• Η θύρα φόρτισης του κινητού σου δεν φθείρεται

• Οι βάσεις φόρτισης με το Qi πρότυπο είναι εγκατεστημένες ήδη σε πολλά μέρη γύρω σου, οπότε αν ξεμείνεις από μπαταρία δεν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου ένα καλώδιο για να γεμίσεις την μπαταρία σου

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ασύρματης φόρτισης; 

• Είναι αργότερη, ιδιαίτερα σε τηλέφωνα που έχουν τη λειτουργία γρήγορης φόρτισης – το να βάλεις ένα τέτοιο κινητό απλά στην πρίζα θα αποδώσει πολύ, πολύ πιο γρήγορα

• Αν φορτίζεις το κινητό σου με καλώδιο μπορείς παράλληλα να το κρατάς και να το χρησιμοποιείς κανονικά. Αν πας να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου όσο το φορτίζεις στη βάση φόρτισης, αναγκαστικά η φόρτιση θα διακοπεί

• Δεν διαθέτουν όλα τα κινητά ασύρματη φόρτιση