click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τα πιο συχνά λάθη στη χρήση του κινητού και πώς να τα αποφύγεις Pin Tweet Share

Τα πιο συχνά λάθη στη χρήση του κινητού και πώς να τα αποφύγεις

05/04/2021

Βάλε θήκη, βγάλε θήκη όσο φορτίζει. Μη το ακουμπάς κάτω, μη το έχεις συνέχεια στην τσέπη. Μη το φορτίζεις όλη νύχτα, μη το αφήνεις χωρίς μπαταρία.

Για τη φροντίδα του κινητού σου, πολλά έχεις ακούσει και διαβάσει. Το διαδίκτυο, όπως και οι tech geek συνάδελφοι ή φίλοι, έχουν πάντα μια συμβουλή να σου δώσουν για τα “do’s and don’ts “ στη χρήση του. Κάποιες απόψεις ισχύουν, κάποιες όχι.

1. Πρώτο και καλύτερο: Φόρτιση.

Το θέμα της φόρτισης του κινητού έχει αποκτήσει «εξωγήινες» διαστάσεις: έχει συζητηθεί πολύ και περιβάλλεται από μερικούς μύθους. Ναι, μη περιμένεις να φτάσεις στο 3% μπαταρίας για να το φορτίσεις. Όχι, δεν καταστρέφεις την μπαταρία του αν το φορτίζεις συχνά, αντιθέτως οι εκφορτίσεις είναι που μειώνουν την αποδοτικότητά του.

Πρέπει όμως να προσέξεις τους «αμφιβόλου ποιότητας» φορτιστές. Ναι μεν είναι πιο φτηνοί, αλλά δεν διατηρούν σταθερά τα επίπεδα παροχής ρεύματος. Άρα; Καταστρέφουν την μπαταρία και την υποδοχή φόρτισης. Οπότε είναι καλύτερα να προμηθευτείς ένα αξεσουάρ από εγγυημένο κατασκευαστή εξ αρχής, παρά να οδηγηθείς αργότερα σε αλλαγή μπαταρίας ή επισκευή βάσης σύνδεσης.

Φωτίζοντας τους μύθους

  • Το κινητό σου φορτίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αν το χρησιμοποιείς ενώ είναι στην φόρτιση, γιατί από τη φύση του κάνει παράλληλες λειτουργίες.
  • Το καλύτερο είναι να το φορτίζεις το κινητό μεταξύ 40-80% μπαταρίας.
  • Το κινητό σου είναι έξυπνο και μόλις φτάσει στο 100% σταματά να φορτίζει. Παρόλα αυτά, αν μείνει στην πρίζα όλο το βράδυ, κάποια στιγμή όντας σε λειτουργία θα φτάσει στο 99% και τότε θα πρέπει να ξαναφορτίσει ανεβάζοντας θερμοκρασία. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να βλάψει την μπαταρία σου.

2. Επανεκκίνηση; Τι είναι αυτό;

Άγνωστη λέξη. Πολλοί χρήστες καταφεύγουν στην σωτήρια λύση της επανεκκίνησης, μόνο όταν το κινητό τους κολλάει. Αν ταυτίζεσαι, μάθε πως ανά διαστήματα πρέπει να κάνεις restart στο αγαπημένο σου κινητό γιατί έτσι «συντηρείς» την μπαταρία του. Ένα λεπτάκι θα πάρει, δώσ’ του μια ανάσα.

3. Ασφάλεια: Κωδικοί, οθόνη και Wi-Fi

Είναι από αυτά που λες “δεν θα το ξανακάνω” και την επίμαχη στιγμή, το ξανακάνεις: βάζεις τον ίδιο κωδικό. Αν χρησιμοποιείς ίδια passwords όπου συνδέεσαι, αρκεί κάποιος hacker να σπάσει τον έναν και μετά ξεκλειδώνουν σαν ντόμινο όλες οι εφαρμογές σου. Καλό είναι να αλλάζεις κωδικούς και να αξιοποιείς τη διπλή επιβεβαίωση, που στέλνει τυχαίο κωδικό κατευθείαν με SMS στο κινητό σου και κάνει τους λογαριασμούς σου πολύ πιο ασφαλείς. Σχεδόν όλες οι εφαρμογές Google, Apple, Facebook, Twitter, Instagram, Microsoft, Amazon προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Για Google δες εδώ και για Apple ID δες εδώ.

Όσον αφορά την είσοδο σου σε Android κινητό, αν δεν χρησιμοποιείς δακτυλικό αποτύπωμα, προτίμησε το PIN και όχι τα Lock Pattern οθόνης γιατί είναι πιο ευαίσθητα και μπορούν να σπάσουν σε 5 απόπειρες.
Στα δημόσια δίκτυα, πάντα να συνδέεσαι με VPN που σε αφήνει να πλοηγείσαι σε όλες τις ιστοσελίδες με ένα φίλτρο προστασίας.

4. Αναβολή στην αναβολή

Πάλι έχεις ενημέρωση αναβάθμισης; Κάθε λίγο και λιγάκι τα ίδια. Ίσως το κάνεις αργότερα. Εμείς θα σου πούμε τώρα, ότι κάθε αναβάθμιση δεν είναι τυχαία. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες προγραμματιστές σε τμήματα λογισμικών, δημιουργούν updates για να διορθώσουν bugs και να προστατεύσουν την ασφάλεια του κινητού σου. Μπορεί να μη παρατηρείς άμεσα τις βελτιώσεις, αλλά το κινητό σου επωφελείται από αυτές. Γι’ αυτό πάτησε “update know” ή έστω ρύθμισε τις αναβαθμίσεις να γίνονται αυτόματα σε Adroid από εδώ και iOS από εδώ. Το ίδιο ισχύει και για τα apps που έχεις εγκατεστημένα.

5. Απολύμανση κινητού

Είναι ίσως από τα πιο «επίκαιρα» λάθη που κάνουμε με το κινητό μας. Η Apple προτείνει να σκουπίζουμε το κινητό απαλά στις εξωτερικές του επιφάνειες με ένα πανάκι μικροϊνών στο οποίο να έχουμε ρίξει λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη έως 70%. Υπάρχουν βέβαια και gadgets που αναλαμβάνουν να το κάνουν «ανώδυνα», όπως το Usams Multi-function Mini που απολυμαίνει έως και 99.9% των μικροβίων μέσα σε 5 λεπτά.

Usams Multi-function Mini Ultraviolet Sterilizer 44.99€ |
Παραγγελία στο 216 800 80 81

Αν δουλεύεις απ’ το σπίτι, έχουμε ετοιμάσει για σένα έναν πλήρη οδηγό εδώ για να καθαρίζεις σωστά όλες τις συσκευές σου.

6. Κακή στάση σώματος: “Text neck”

Όχι μόνο το κινητό σου, αλλά και το σώμα σου θέλει μια επιπλέον φροντίδα. Ένα απ’ τα λάθη που κάνεις στη χρήση του, είναι η στάση που έχει ο αυχένας σου τη στιγμή που σκύβεις για να κοιτάξεις την οθόνη. Αυτή η θέση κάμψης έχει ονομαστεί “Text neck” ή αλλιώς «Ο λαιμός της χελώνας». Σίγουρα δεν μπορείς να κοιτάς την οθόνη με το κεφάλι ψηλά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κρατάς το κινητό στο ύψος των ματιών μας και να διατηρείς τον λαιμό όσο πιο ίσια γίνεται, ώστε να μην σκύβεις συνεχώς. Να σκέφτεσαι πώς πρέπει να το χειρίζεσαι, όπως όταν βγάζεις φωτογραφίες.

Τώρα ξέρεις 5+1 ακόμα τρόπους για να «συμπεριφέρεσαι» σωστά στο κινητό σου. Κάποιες φορές βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν σου φέρεται καλά εκείνο. Δεν κρατάει μπαταρία, δεν αντιδρά στις εντολές σου ή μπορεί και να «υπονομεύει» τις κλήσεις του με κάποια βλάβη στο ηχείο. Αν υποψιάζεσαι πώς κάτι δεν πάει καλά, στα καταστήματα iRepair μπορούμε μέσα σε 20 λεπτά να το εντοπίσουμε με έναν γρήγορο τεχνικό έλεγχο και να σου προτείνουμε λύσεις ανάλογα με το μοντέλο του κινητού σου.