click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς να προστατέψεις τον υπολογιστή σου αποτελεσματικά από ιούς Pin Tweet Share

Πώς να προστατέψεις τον υπολογιστή σου αποτελεσματικά από ιούς

10/07/2024

Ιό ενός υπολογιστή αποκαλούμε το κακόβουλο πρόγραμμα (malware) που έχει περάσει σε αυτόν χωρίς να το επιθυμεί ο χρήστης και μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του και τον τρόπο με τον οποίο ‘τρέχει’ το λογισμικό του.   

Ένας ιός είναι ικανός να διαγράψει ή να τροποποιήσει δεδομένα, να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σου στοιχεία, να καταγράφει τους κωδικούς που πληκτρολογείς ή ακόμα να αδειάσει τον σκληρό σου δίσκο και να διατηρήσει τον ιό για να τον αντιγράψει/μεταφέρει σε κάποιον άλλο υπολογιστή.  

Αν θέλεις να προστατέψεις αποτελεσματικά τον υπολογιστή σου από μία πιθανή προσβολή κακόβουλου περιεχομένου, ο iRepair Expert σου δίνει συμβουλές για να το καταφέρεις. 

 Τι μπορεί να προκαλέσει την μεταφορά ιών στον υπολογιστή σου 

 Οι τρόποι που συνήθως ένας ιός μεταφέρεται ή αποκτάται, είναι:  

  • Ανοίγοντας ύποπτα συνημμένα email   
  • Χρήση μη ασφαλών αφαιρούμενων ή εξωτερικών δίσκων αποθήκευσης  
  • Πρόσβαση σε κακόβουλος ιστότοπους 
  • Κάνοντας κλικ σε κακόβουλες διαφημίσεις 
  • Λήψη κακόβουλων εφαρμογών 
  • Εγκατάσταση “πειρατικού” λογισμικού όπου συνήθως εμπεριέχει κακόβουλο λογισμικό 

Το μόνο που χρειάζεται για να μεταδοθεί ένας ιός, είναι ένας υπολογιστής, μία αφαιρούμενη συσκευή ή μια σύνδεση σε δημόσιο ή μη αξιόπιστο δίκτυο WiFi & Ethernet. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ένας από τους παραπάνω τρόπους που θα μπορέσουν να τον εγκαταστήσουν, να τον εξαπλώσουν και να το αντιγράψουν με τον ίδιο τρόπο σε άλλους υπολογιστές.  

Χωρίς να πρόκειται για ιό, πολύ διαδεδομένος είναι επίσης και ο τρόπος υποκλοπής προσωπικών δεδομένων (μέθοδος phishing) και αυτό γίνεται κυρίως μέσω e-mail, όπου οδηγεί κυρίως στην απόκτηση κωδικών ή στοιχείων πρόσβασης σε προσωπικούς μας λογαριασμούς. Τα τελευταία χρόνια όταν εντοπίζεται από τις τράπεζες το φαινόμενο να στέλνονται εκ μέρους τους τέτοιου είδους mail που οδηγούν σε link, προσπαθούν να προειδοποιήσουν τους χρήστες τους, όσο το δυνατόν εγκαίρως. Συνήθως ζητάνε να αποκτήσουν στοιχεία των τραπεζικών σου στοιχείων και έτσι έχουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό σου.  

Επίσης, με την εισαγωγή των social media στην καθημερινότητά μας, ένας ιός είναι ικανός να μεταδοθεί και μέσω μηνυμάτων και αρχείων που ανταλλάσσουμε με κοντινά μας πρόσωπα. Θα πρέπει, επομένως, να είσαι προσεκτικός και σίγουρος για τα links που ανοίγεις, καθώς πια δεν αφορά μόνο πρόβλημα για τον υπολογιστή σου αλλά και για την κινητή σου συσκευή.   

Πώς μπορείς να το καταλάβεις πως ο υπολογιστής σου προσβλήθηκε από κάποιον ιό 

Όταν ο υπολογιστής σου λειτουργεί πιο αργά από το συνηθισμένο, ή ξαφνικά εμφανίζονται ύποπτα κατεβασμένα ή εγκατεστημένα αρχεία, είναι ενδείξεις πως ο υπολογιστής σου έχει προσβληθεί από κάποιον ιό.  

Επίσης, συχνά αναδυόμενα παράθυρα και error μηνύματα, τροποποίηση ρυθμίσεων που δεν κάνατε, αποτελούν συχνό φαινόμενο όταν ο υπολογιστής έχει αποκτήσει κάποιον ιό. Σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη δραστηριότητα επεξεργαστή, αποτελούν έναν καλό λόγο για επισκεφτείς κάποιον τεχνικό ώστε να διαβεβαιώσεις αν ο υπολογιστής σου έχει προσβληθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.  

Πώς να αποφύγεις την εγκατάσταση ενός ιού 

Προκειμένου να αποφύγεις την εγκατάσταση ιών στον υπολογιστή σου, θα μπορούσες να προσπαθήσεις να πάρεις τις προφυλάξεις σου.  

Για αρχή θα χρειαστεί να βελτιώσεις τα επίπεδα ασφάλειας κατά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να εφαρμόζεις βήματα, όπως η ανώνυμη περιήγηση κατά την πρόσβαση στον λογαριασμό τραπέζης σου κτλ, η αποσύνδεση από τους προσωπικούς σου λογαριασμούς κατά την χρήση υπολογιστή εκτός του προσωπικού σου, η αποφυγή μη ασφαλών ιστότοπων και η εγκατάσταση adblocker που θα αποτρέψει την εμφάνιση μη ασφαλών διαφημίσεων.  

Η ενημέρωση του λογισμικού του υπολογιστή σου συμβάλλει σημαντικά και στην ασφάλεια των δεδομένων σου. Οπότε προσπάθησε να μην την αποφεύγεις και να την προγραμματίζεις στις ώρες που δεν τον κάνεις χρήση. Βασικός σκοπός των ενημερώσεων είναι η αύξηση της προστασίας των δεδομένων σου.  

Θα μπορούσες επίσης σε κάθε URL να επιβεβαιώνεις πως αυτό ξεκινάει από “https” αντί για “http” καθώς σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα από και προς τον υπολογιστή σου είναι κρυπτογραφημένα.  

Σίγουρα όμως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις τα προσωπικά σου δεδομένα ασφαλή από ιούς, είναι η αγορά αξιόπιστου λογισμικού προστασίας antivirus. Αυτό θα σε προστατεύσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και θα σε γλιτώσει από την συνεχή ανησυχία για το αν τα στοιχεία σου είναι ασφαλή και αν θα τα αποκτήσουν τρίτοι. Κάθε φορά που θα ανοίγει κάποιο μη ασφαλές link,  το λογισμικό ασφαλείας σου θα το εντοπίζει και θα το αποκλείει. Έτσι, σε προφυλάσσει σημαντικά και προλαμβάνει μία κατάσταση που θα σε έβαζε σε μεγάλο κόπο αλλά και κίνδυνο.