click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Παιδί και κινητό: Πήρε το πρώτο του smartphone; Κράτα τον  γονικό έλεγχο Pin Tweet Share

Παιδί και κινητό: Πήρε το πρώτο του smartphone; Κράτα τον γονικό έλεγχο

10/05/2021
Μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιζε με τουβλάκια, τώρα παίζει με το κινητό του. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν παρέα με την τεχνολογία και την χειρίζονται με μια φυσικότητα, σαν να βρίσκεται στο DNA τους. Είναι επόμενο να αποζητούν γρήγορα τις δικές τους συσκευές και μπορεί σαν γονείς αυτή η εξέλιξη να μη σας βρίσκεις σύμφωνους, αλλά μπορεί να σας βρει απόλυτα προετοιμασμένους.
 
Τι είναι ο γονικός έλεγχος κινητού;

Στα αγγλικά είναι το “parental control” και αφορά σε ρυθμίσεις των λειτουργικών συστημάτων όπως Android και iOS που επιτρέπουν στους γονείς να ορίσουν τη χρήση και το περιεχόμενο αλλά και να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις του κινητού στα παιδιά.

Έλεγχος κινητού παιδιού σε Android

Στο Android υπάρχει ενσωματωμένη λειτουργία γονικού ελέγχου, με το Google Family Link. Το κατεβάζεις από το Play store εδώ δωρεάν και δημιουργείς λογαριασμό για παιδιά κάτω των 13 ετών για να έχεις δικούς σου κωδικούς και να θέτεις περιορισμούς. 

Θα μπορείς δηλαδή να διαχειριστείς τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, να καθοδηγήσεις την δραστηριότητά του, να ορίσεις όρια χρόνου χρήσης, να κλειδώσεις τη συσκευή, ακόμα και να δεις την τοποθεσία του παιδιού. 

Επίσης, μπορείς μέσα από το μενού του Play store στο κινητό Ρυθμίσεις > Γονικοί Έλεγχοι> Ενεργοποίηση να ορίσεις ένα PIN το οποίο θα ζητείται κάθε φορά που θέλεις να κατεβάσεις ένα app, ρύθμιση αρκετά πρακτική για να ξέρεις ακριβώς τι υπάρχει στο κινητό του.

Έλεγχος κινητού παιδιού σε iPhone

Στα iPhone η λειτουργία γονικού ελέγχου είναι αυτό που η Apple αποκαλεί “Περιορισμοί” (restrictions). Ένας σημαντικός περιορισμός είναι η Ενεργοποίηση Χρόνου επί οθόνης από όπου δημιουργείς έναν αποκλειστικό κωδικό για να ελέγχεις τις ρυθμίσεις. Για να το ενεργοποιήσεις πηγαίνεις:
 
1. Ρυθμίσεις 
2. Χρόνος επί οθόνης 
3. Ενεργοποίηση του Χρόνου επί οθόνης
4. Συνέχεια 
5. Αυτό είναι το δικό μου iPhone ή Αυτό είναι το iPhone του παιδιού μου

Στη συνέχεια, μπορείς να βρεις πολλές λειτουργίες προφύλαξης για να ενσωματώσεις στο νέο του κινητό στη Χρήση γονικού ελέγχου για iPhone. Με αυτούς τους περιορισμούς δεν θα μπορεί να εγκαθιστά εφαρμογές πριν σε ρωτήσει, δεν θα έχει πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και δεν θα βρίσκεται όλη νύχτα στο game center ώστε να περιορίσεις το φαινόμενο vamping, δηλαδή το μεταμεσονύχτιο σερφάρισμα. 
 

Φυσικά, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί όλους τους κανόνες που θα ορίσεις στη χρήση, για να χτίσετε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Εφαρμογή για έλεγχο κινητού: τι υπάρχει για iOS και Android;

Σίγουρα, το ζήτημα της προστασίας του παιδιού στον κόσμο του διαδικτύου είναι προτεραιότητα για τους γονείς. Μερικές εγγυημένες εφαρμογές που βοηθούν τους γονείς και το παιδί να αισθάνονται πιο ασφαλείς είναι το Qustodio, το kidlogger, το Norton Family με ετήσια συνδρομή και το PhoneSeriff από τα καλύτερα για κινητά.

Τι θα κάνω με το Youtube;

Θα εγκαινιάσει το νέο του κινητό με πολύ περιεχόμενο. Εσύ θα είσαι ένα βήμα μπροστά με το YoutubeKids, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για παιδιά.

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν κινητό; Πότε κάνουν social media λογαριασμό;

Τα παιδιά πλέον είναι digital natives. Όσο και αν προσπαθούν οι γονείς να τα προφυλάξουν από κινδύνους, δεν μπορούν να τα αποκλείσουν από την πραγματικότητα της ζωής μας, ειδικά αυτή την εποχή. 

Έρχεται η στιγμή που θέλουν να δικτυωθούν, οι φίλοι τους έχουν κινητό, χρειάζονται συσκευή για την επικοινωνία σας και ζητούν λογαριασμό στα social media, αφού σε ηλικία άνω των 13 ετών με τη συναίνεση των γονέων (σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 679/ 2016) μπορούν πλέον να έχουν δικό τους λογαριασμό. 
 

Έφηβοι και κινητό: Ενεργοποίησε τη συζήτηση

Εκεί θα πρέπει να διαβάσεις την πύλη ενημέρωσης για τους γονείς στο Facebook και να ενεργοποιήσεις τη συζήτηση.

Να καταλάβει τι σημαίνει «Φίλος» στο διαδίκτυο, να αντιληφθεί ότι τα social media δεν είναι το προσωπικό του ημερολόγιο και οι κίνδυνοι υπερέκθεσης είναι ρεαλιστικό σενάριο, πώς κάποιες στιγμές «επιβάλλεται» να μένουν offline και γενικά να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη που έχεις χτίσει μαζί του. Φυσικά, πρώτο στη λίστα είναι να δώσεις εσύ το καλό παράδειγμα κάνοντας ένα διάλειμμα από το δικό σου κινητό.