click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου:  Aπό το πρώτο  :-) στα 3,521 emojis σήμερα Pin Tweet Share

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Aπό το πρώτο :-) στα 3,521 emojis σήμερα

02/10/2020
«Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό». Αυτή την έκφραση είχε ίσως στο μυαλό του ο Χάρβεϊ Μπολ όταν σχεδίασε τη διάσημη χαμογελαστή φατσούλα “smiley” () και καθιέρωσε την Παγκόσμια ημέρα χαμόλεγου.

Το 1963, ο Αμερικανός γραφίστας προσλήφθηκε από μια ασφαλιστική εταιρία για να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα ανέβαζε το ηθικό της εταιρίας. Σε μόλις 10 λεπτά σχεδίασε τον χαρακτηριστικό κίτρινο κύκλο που γρήγορα έγινε παγκόσμιο σύμβολο της pop κουλτούρας.

Πρώτη εμφάνιση των emoticons ^_^

Ο επίσημος δημιουργός των emoticons είναι ο Scott Fahlman. Το 1982, ο ερευνητής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, πρότεινε σε έγγραφο την χρήση των emoticons  :-) και το :-( για να διαχωρίζουν με τους συνεργάτες του τα αστεία από τα σοβαρά μηνύματα. Έτσι απέκτησε δικαιωματικά τον τίτλο.
 

Από τότε άρχισαν να δημιουργούνται οι παραλλαγές τους:
:) :-] :] =D ;) :* και η ιστορία συνεχίζεται  σε μια άλλη μεριά του χάρτη: στην Ιαπωνία

Πώς ξεκίνησαν τα πρώτα emoji; :Ο

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1999 από τον Shigetaka Kurita, ο οποίος για να διευκολύνει την επικοινωνία των συνεργατών του στην εταιρική τους πλατφόρμα, σχεδίασε 173 εικόνες 12χ12 pixel. Αυτή ήταν η αρχή της νέας εικονικής γλώσσας emoji που γρήγορα γνώρισε τεράστια επιτυχία.
 

Τα πρώτα emoji σήμερα μπορεί να δει κανείς στο μουσείο της Νέας Υόρκης

Η σχέση μας με τα emoji επισημοποιήθηκε μέχρι το 2010

Λίγα χρόνια αργότερα, η Google ζήτησε αναγνωριστούν από την Unicode Consortium, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που αναλαμβάνει την τυποποίηση των συστημάτων γραφής σε όλο τον πλανήτη.  Αυτό σημαίνει ότι κωδικοποιήθηκαν, ώστε πατώντας :) σε Αγγλικά, Αραβικά ή Κινέζικα να εμφανίζεται το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις πλατφόρμες και συσκευές.

Το 2011 η  Apple πρόσθεσε ένα επίσημο πληκτρολόγιο emoji στο iOS. Το Android ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα. Μέχρι το 2016 το 92% των ανθρώπων παγκοσμίως χρησιμοποιούσαν emoji. 

Ποιο είναι το μέλλον των emoji;

Κάθε χρόνο υποβάλλονται στην Unicode νέα σχέδια και μπορεί να περάσουν έως και 2 χρόνια για να φτάσουν στις οθόνες μας.

117 νεα emojis προστέθηκαν το 2020 και μπορείς να δεις εδώ

Η εξέταση της επιτροπής για την έγκριση ενός συμβόλου μπορεί να διαρκέσει μήνες και ο διάλογος δεν σταματά ποτέ. Γιατί τα emoji πλέον δεν είναι απλώς εικονίδια για να περιγράψεις τι έφαγες για μεσημεριανό, είναι μια ψηφιακή αναγνώριση του πολιτισμού, του έθνους, του φύλου και της διαφορετικότητας.

Τα emoji όπως και η γλώσσα του σώματος είναι μια δύο παγκόσμιες μορφές επικοινωνίας.  Γι’ αυτό σήμερα, μιας και όλα ξεκίνησαν από ένα χαμόγελο, ας χαμογελάσουμε στους γύρω μας και ας στείλουμε ένα (: στους μακρινούς που βρίσκονται σε απόσταση.