click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Οι πιο λάθος συμβουλές που σου δίνει το διαδίκτυο για ραγισμένη οθόνη κινητού Pin Tweet Share

Οι πιο λάθος συμβουλές που σου δίνει το διαδίκτυο για ραγισμένη οθόνη κινητού

29/09/2021
Να γρατζουνιστεί η οθόνη του κινητού είναι μέσα στη ζωή. Ειδικά απ’ τη στιγμή που το αφήνεις χωρίς τζαμάκι προστασίας, είναι πιθανό να εμφανιστούν «γραμμούλες» από τα κλειδιά στην τσάντα, χτυπήματα στο κινητό και άλλα τέτοια καθόλου όμορφα. Πώς λοιπόν θα εξαφανίσεις τις γρατζουνιές της οθόνης; 

Το διαδίκτυο το γνωρίζει και προτείνει μερικές (υποτίθεται) δοκιμασμένες λύσεις, σαν «μυστικές» συνταγές για σπασμένο κινητό, που όμως είναι λάθος και μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση. 
 

Αν λοιπόν η επισκευή οθόνης κινητού δεν είναι πρώτη στη λίστα και ψάξεις στο internet για εναλλακτική λύση και επιδιόρθωση γρατζουνιών σε οθόνη, μη πειραματιστείς με τις παρακάτω «ιδιοφυείς» προτάσεις.

1. Λάδι

«Προσωρινή αλλά θαυματουργή λύση για μικρές γρατζουνιές»

Πολλά sites συμβουλεύουν  να χρησιμοποιήσεις λάδι σε περίπτωση που εμφανιστεί γρατζουνιά. Η ευρηματική αυτή λύση επιβιώνει εδώ και χρόνια (αναρωτιόμαστε πώς!) και προτείνει να καλύψεις τις γρατζουνιές για να μην είναι ορατές. Φυσικά, δεν διαρκεί για πάντα καθώς το λάδι βρίσκει πάντα το δρόμο προς τα ρούχα σου ή τα δάχτυλά σου. Στο καλύτερο σενάριο. Μπορεί να καταλήξει και στα pixel του κινητού σου.

2. Οδοντόκρεμα

«Βάλε σε ένα βαμβάκι οδοντόκρεμα και τρίψε με κυκλικές κινήσεις την επιφάνεια μέχρι να εξαφανιστεί η γρατζουνιά!»

“Σπασμένη οθόνη κινητού οδοντόκρεμα” είναι από τα πρώτα αποτελέσματα που θα σου εμφανίσει μια αναζήτηση. Άλλη μία σωτήρια λύση: να βάλεις οδοντόκρεμα και να τρίψεις προσεκτικά, με στόχο να αφαιρέσει το υλικό δεξιά και αριστερά και να φέρει την επιφάνεια στο ίδιο επίπεδο. Ποιο είναι το πρόβλημα; Αφαιρεί την ελαιοφοβική  επίστρωση (oleophobic coating). Τι είναι αυτό; Τα περισσότερα smartphones έχουν μία επίστρωση στο γυαλί για να εμποδίζουν τη λιπαρότητα, ώστε να φεύγουν οι δαχτυλιές και παράλληλα να σκουπίζονται εύκολα από το νερό, χωρίς να προκαλείται βλάβη.

3. Μαγειρική σόδα

«Κάνε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας με νερό. Ανακάτεψε και με ένα καθαρό πανί τρίψε κυκλικά την επιφάνεια της οθόνης».

Η μαγειρική σόδα είναι τραχιά ουσία. Είναι πιθανό να γδάρει την επιφάνεια περισσότερο και ενώ θα ξεκινήσεις με μερικές δυσάρεστες γρατζουνιές, θα καταλήξεις με μια αχνή οθόνη και ενοχλητική θαμπάδα, που τελικά θα σε ενοχλεί περισσότερο στη χρήση. Φυσικά, φθείρει την επίστρωση οπότε αποδέχεσαι οριστικά τις δαχτυλιές. 

4. Κόλλα

«Βάλε με πολλή προσοχή μια μικρή ποσότητα κόλλας ακριβείας στις άκρες των σπασιμάτων».

Αυτό θα βρεις σαν απάντηση όταν ψάξεις “Πώς να κολλήσω την οθόνη του κινητού”. Και αποχαιρέτησε το κινητό σου, συμπληρώνουμε εμείς στις συμβουλές. Μάλιστα συνιστάται κυανοακρυλική κόλλα στιγμής (super glue), όχι ότι κι ότι (!)

5. Αλοιφές/ Καθαριστικά αυτοκινήτου για επιδιόρθωση γδαρσιμάτων

«Με τις ειδικές κρέμες αφαίρεσης εκδορών αυτοκινήτου, τα σημάδια θα εξαφανιστούν»

Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Το κινητό δεν είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και μπογιά, αλλά από γυαλί. Και αυτά τα προϊόντα  προορίζονται για ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, είτε εξομαλύνοντας σοβαρά γδαρσίματα από την επιφάνεια του αυτοκινήτου σαν γυαλόχαρτο, είτε γεμίζοντας με κερί ή πολυμερή τις βαθιές εκδορές. Κανένας κατασκευαστής δεν έχει προβλέψει η οθόνη του κινητού σου να υποστεί καθαριστικά.

Φυσικά η μόνη συμβουλή που πραγματικά αξίζει είναι η πρόληψη. Ένα προστατευτικό οθόνης και ειδικά το τζάμι προστασίας tempered glass, μπορεί να προφυλάξει το κινητό σου από κάθε απειλή της καθημερινότητας. Αν είναι λίγο αργά για αυτή τη συμβουλή και έχεις βρεθεί εδώ ψάχνοντας μια λύση, η αλλαγή οθόνης κινητού ίσως είναι μονόδρομος. 

Βρες εδώ το μοντέλο της συσκευής σου και μάθε περισσότερα για την αντικατάσταση της οθόνης του κινητού σου.