click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Θα μπορούν οι συσκευές μας να ανιχνεύουν τον Covid-19; Pin Tweet Share

Θα μπορούν οι συσκευές μας να ανιχνεύουν τον Covid-19;

15/04/2021

Η τεχνολογία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και σε κρίσιμες εποχές το αποδεικνύει.  Πλέον, μαθαίνουμε πολλά για το σώμα μας και για την υγεία μας μέσα από τις έξυπνες συσκευές μας. Οι εξελίξεις με τον Covid-19 όμως, φαίνεται να στρέφουν τις έρευνες σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: την ανίχνευση της εξάπλωσης του ιού.

Θα δούμε νέα κινητά που ανιχνεύουν την παρουσία του κορονοϊού;

Οι επιστήμονες της General Electric πρόσφατα βραβεύτηκαν για τη δημιουργία αισθητήρων που θα εντοπίζουν τον ιό από την αφή. Θα μπορούν να ενσωματωθούν σε τηλέφωνα ή και άλλες επιφάνειες και να εντοπίζουν νανοσωματίδια του ιού SARS-CoV-2. Όπως μάλιστα δείχνουν οι πρώτες μελέτες, είναι εξίσου αποτελεσματικοί με ιατρικά μηχανήματα στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Οι νέοι αισθητήρες μάλιστα, θα έχουν τόση «ευαισθησία» που θα μπορούν να ξεχωρίζουν τα σωματίδια του ιού, από τα υπόλοιπα στοιχεία των επιφανειών. 

Φυσικά, η τεχνολογία είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν το 2023. Το σίγουρο είναι όμως πώς προμηνύει το μέλλον των κινητών, που σταδιακά αποκτούν και τον ρόλο ενός προσωπικού «ιατρικού συμβούλου», που θα μπορεί να εντοπίζει και να μας προειδοποιεί για την παρουσία επικίνδυνων μορίων στο περιβάλλον μας.

Το Apple Watch μπορεί να ανιχνεύσει τα συμπτώματα;  

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η νέα 6μηνη έρευνα που ξεκίνησε η Apple. Φαίνεται πώς η εταιρεία δεν αρκείται σε ένα Apple Watch ικανό να ενημερώνει για καρδιακούς παλμούς, αρτηριακή πίεση και οξυγόνο με ειδικούς αισθητήρες, αλλά θέλει να πάει ένα βήμα παρακάτω: να δημιουργήσει το απόλυτο ιατρικό εργαλείο διάγνωσης.

Με αφετηρία την ανεξάρτητη έρευνα τη ομάδας Mount Sinai, η οποία διαπίστωσε πώς το Apple Watch μπορεί να προβλέψει τον Covid-19 σε θετικούς φορείς με βάση τις διακυμάνσεις των καρδιακών τους παλμών, τώρα η εταιρεία προχωρά επίσημα σε συνεργασία με τον με τον οργανισμό Seattle Flu Study, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. 

Η Apple θέλει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν το Apple Watch μπορεί να ανιχνεύσει τις αναπνευστικές ασθένειες όπως τον Covid, αξιοποιώντας εθελοντές το Σιάτλ των ΗΠΑ, σε ηλικία μεγαλύτερη των 22 ετών. Οι συμμετέχοντες θα φορούν το Apple Watch Series 6 διαρκώς για 6 μήνες και σε περίπτωση που ασθενήσουν, θα λάβουν δωρεάν Covid-19 test, ενώ η Apple Research θα αξιοποιήσει τα δεδομένα του αισθητήρα οξυγόνου αίματος και καρδιακού ρυθμού για να διαπιστώσει αν το Apple Watch αποκάλυψε τον ιό, πριν το τεστ.