click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Η μπαταρία του κινητού αδειάζει γρήγορα:  7 λόγοι και λύσεις. Pin Tweet Share

Η μπαταρία του κινητού αδειάζει γρήγορα: 7 λόγοι και λύσεις.

07/12/2020
Αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του κινητού σου;

Οι περισσότεροι χρήστες των smartphone πιστεύουν ότι όταν το κινητό τους αποφορτίζεται γρήγορα, οφείλεται κυρίως σε βλάβη της μπαταρίας. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε τους υπόλοιπους παράγοντες που εμφανίζουν το ανεπιθύμητο “5% μπαταρίας” στην οθόνη μας.

Ας δούμε λοιπόν τους πιθανούς λόγους που η μπαταρία του κινητού σου μειώνεται, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα “battery drains”.

1. Φωτεινότητα & λειτουργία οθόνης

Το έχεις ξανακούσει ή το υποψιαζόσουν, και είναι αλήθεια. Η φωτεινότητα της οθόνης επηρεάζει την ενεργειακή απόδοση του κινητού σου. Αν θέλεις να κερδίσεις ώρες χρήσης, χαμήλωσε τη φωτεινότητα του κινητού στο 30-40% ή ρύθμισε την αυτόματη λειτουργία για να το κάνει μόνο του. Επίσης, βάλε ένα όριο σβησίματος οθόνης 15”, για να βοηθάς τη μπαταρία να ξεκουραστεί.

2. Εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο

Ο νο.1 λόγος για την εξάντληση της μπαταρίας: ο επεξεργαστής. Η CPU λειτουργεί σε στάδια, από το Deep Sleep μέχρι τον συγχρονισμό πολλών εφαρμογών, ανάλογα με τη χρήση του κινητού. Υπάρχουν όμως εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, καταναλώνουν ενέργεια, ισχύ και δεδομένα και δεν αφήνουν το κινητό σου να «ησυχάσει».

Αν κάθε πρωί που ξυπνάς έχεις -30% μπαταρίας, χωρίς να το έχεις χρησιμοποιήσει καθόλου, κατέβασε το CPU Spy για Android για να δεις πόσο χρόνο «ξοδεύει» η CPU σου στην κατάσταση Deep Sleep. Αν το ποσοστό είναι πολύ, χρησιμοποίησε το BetterBatteryStats για να εντοπίσεις την εφαρμογή που ξυπνάει τον επεξεργαστή σου, πατώντας “Partial Wakelocks” και μετά “Since Unplugged”.

Για τα  iOS αντίστοιχα μια καλή εφαρμογή είναι το CPU-x Dasher z Battery life.

3. Live Wallpapers

Μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά είναι και «εχθρός» της μπαταρίας σου. Προτίμησε ένα στατικό ασπρόμαυρο φόντο στην οθόνη σου.
 
4. Δίκτυο και GPS

Σου χρειάζονται συχνά, αλλά όχι συνέχεια. Γι’ αυτό καλό είναι να ρυθμίσεις το δίκτυο και την τοποθεσία σου, ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι σε μέρος που δεν έχει καλό σήμα, η κεραία του κινητού σου μετακινείται ανάμεσα σε 4G, 3G και 2G και καταναλώνει ενέργεια χωρίς λόγο. Ρύθμισε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ένα δίκτυο και κλείσε το WiFi όταν δεν το χρησιμοποιείς. Το GPS παρόλο που σπάνια λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται, αξιοποιείται από πολλές εφαρμογές με Geotagging, οπότε καλό θα ήταν να απενεργοποιείς την υπηρεσία τοποθεσίας όταν δεν είναι απαραίτητη.

5. Θερμότητα

Αν έχεις το κινητό συνέχεια στο χέρι σου, το εκθέτεις και σε θερμοκρασίες που δεν συμπαθεί η μπαταρία σου. Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία, τόσο πιο χαμηλή η απόδοση της μπαταρίας. Τα  iPhone έχουν ενσωματωμένη λειτουργία για να σε ενημερώνουν όταν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι επικίνδυνη. Για τα Android αντίστοιχα υπάρχει το Cooling Master. Καλό είναι όμως να το προστατεύεις και να το τοποθετείς στην τσάντα σου όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.

6. Συγχρονισμός των εφαρμογών

Υπάρχουν εφαρμογές που ενημερώνονται διαρκώς για να είναι λειτουργικές, όπως ο καιρός, twitter, email κτλ. Κάποιες από αυτές  μπορείς να τις ρυθμίσεις αυξάνοντας το διάστημα αυτόματης ανανέωσης, ώστε να συγχρονίζονται όσο πρέπει. Για παράδειγμα: 8 ώρες είναι ένα καλό μεσοδιάστημα μεταξύ των συγχρονισμών του καιρού για να έχεις πλήρη εικόνα τον καιρικών συνθηκών, δεν χρειάζεται να ανανεώνεται κάθε μία ώρα.

7. Ειδοποιήσεις

Ο ρυθμός των ειδοποιήσεων που προωθούνται αυτόματα από τις εφαρμογές, είναι άλλος ένας «εχθρός» της μπαταρίας. Η ενεργοποίηση της οθόνης, ο ήχος και η δόνηση, καταναλώνουν μπαταρία χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν κλείσεις τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών, η απόδοση της μπαταρίας σου θα βελτιωθεί αμέσως.

Πώς θα καταλάβεις ότι «φταίει» η μπαταρία;

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βελτιώσει την απόδοσή της, τότε είναι πιθανό η μπαταρία σου να αντιμετωπίζει βλάβη και να χρειάζεται αντικατάσταση.

Οι 10 πιο πιθανές ενδείξεις ότι η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση είναι:
 

  •  Η μπαταρία διαρκεί λιγότερο από 4 ώρες χρήσης
  • Αδειάζει ανεξήγητα ακόμα και όταν βρίσκεται σε αναμονή
  • Δεν φορτίζει μέχρι το 100% αλλά κολλάει στο 99%
  • Η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίας δεν μεταβάλλεται
  • Η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίας μεταβάλλεται χωρίς σωστή μέτρηση, από 10% φτάνει 40%
  • Δείχνει φορτισμένο και μετά από μια κλήση έχει πέσει στο 10%
  • Το κινητό σβήνει απότομα ενώ έχει μπαταρία
  • Το κινητό κάνει συχνές επανεκκινήσεις
  • Το κινητό δεν μπορεί να φορτιστεί
  • Η μπαταρία έχει φουσκώσει