click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Εύκολοι τρόποι για να κρατήσεις (πραγματικά) ασφαλείς τις συσκευές σου online Pin Tweet Share

Εύκολοι τρόποι για να κρατήσεις (πραγματικά) ασφαλείς τις συσκευές σου online

31/08/2021

To laptop, το κινητό, η smart TV,  όλες οι συσκευές όσο συνδέονται στο διαδίκτυο, συνδέονται και με την πιθανότητα μιας κακόβουλης επίθεσης και παραβιάσεων ασφάλειας. Από την web camera, μέχρι τους κωδικούς λογαριασμών, όλα μπορεί να γίνουν “στόχος” αλλά τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικοί τρόποι να τα προφυλάξεις.

Ποιοι είναι οι απλούστεροι τρόποι να κάνεις τις συσκευές πιο ασφαλείς;

1.Ο πιο απλός τρόπος είναι να τις διατηρείς ενημερωμένες. Μπορεί τα updates πολλές φορές να σου φαίνονται περιττά, αλλά υπάρχει η ρύθμιση αυτόματης ενημέρωσης σε λογισμικά και εφαρμογές που θα τις κάνει χωρίς να εμπλακείς. 
2. Επίσης, ένα πολύ απλό μέτρο ασφαλείας είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε εφαρμογή, για να μειώσεις τις πιθανότητες υποκλοπής. Κατά προτίμηση σύνθετους κωδικούς. Εφαρμογές που λειτουργούν ως διαχειριστές κωδικών πρόσβασης θα σε βοηθήσουν να τους θυμάσαι εύκολα. 

Οι web κάμερες είναι όντως επικίνδυνες;

Μπορεί να γίνει υποκλοπή μέσω κάμερας, αλλά υπάρχει και ένας μικρός μύθος γύρω από αυτό. Συχνά, hackers στέλνουν μηνύματα με σκοπό να τρομάξουν τους χρήστες όπως «έχουμε παραβιάσει την κάμερά σας και έχουμε προσωπικά σας βίντεο» με σκοπό να ζητήσουν λύτρα, χωρίς όμως να συντρέχει κανένας κίνδυνος.

Βέβαια, καλό είναι στις πλατφόρμες τηλεπικοινωνίας Zoom, Google Meet κτλ. να μην χρησιμοποιείς έναν κωδικό πρόσβασης εισόδου. Συχνά, παρακάμπτουμε τέτοια στάδια για λόγους ευκολίας, αλλά όσο περισσότερους «τοίχους» χτίζεις σε μια πιθανή κακόβουλη επίθεση, τόσο περισσότερο θα είσαι πράγματι ασφαλής.  
 

Στον υπολογιστή συνήθως όταν η κάμερα είναι σε χρήση, ένα φωτάκι λειτουργεί ως ένδειξη. Υπάρχουν βέβαια και αξεσουάρ που μπορούν να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν σε παρακολουθεί, όπως ένα κάλυμμα web κάμερας που καλύπτει την κάμερα και προστατεύει πλήρως το απόρρητό σου.

Κάλυμμα web κάμερας σε τιμή 2,99 €
Βρες το  εδώ

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον υπολογιστή μου από επιθέσεις;

Ένα anti-virus πρόγραμμα μπορεί να σε προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό, όχι άμεσα από hackers. Μπορεί όμως πάντα να σου δώσει μία ισχυρή ένδειξη πώς η συσκευή σου δέχεται επίθεση και να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τον ιό που προσπαθεί να διεισδύσει στον υπολογιστή σου με σκοπό την υποκλοπή κωδικών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσεις σε εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς. Επίσης, είναι σημαντικό να ενεργοποιήσεις το τείχος προστασίας Firewall το οποίο λειτουργεί σαν «ηλεκτρονικό εμπόδιο» για ιούς, κακόβουλα προγράμματα και Trojans. Εδώ θα βρεις λεπτομέρειες για το Microsoft Defender.

Είναι οι έξυπνοι βοηθοί ένα μέσο παρακολούθησης;

Κάθε συσκευή που συνδέεται σε Wi-Fi είναι μια «γέφυρα» κυβερνοεπίθεσης. Βέβαια, οι περισσότεροι hackers δεν στοχεύουν σε ιδιωτικά δίκτυα αλλά σε εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, η Amazon και η Google κάνουν καθημερινά αναβαθμίσεις στις έξυπνες συσκευές, για να διασφαλίζουν τα προϊόντα τους. Επιλέγοντας τους «γνωστούς» κατασκευαστές, έχεις πολύ λιγότερες να έχεις μια «ευάλωτη» συσκευή στα χέρια σου.
 

Γρήγορες συμβουλές για να μείνεις μακριά απ’ τους κινδύνους
 

  • Να επιβεβαιώνεις πάντα τις διευθύνσεις του ιστότοπου που κλικάρεις, όπως το να ξεκινά με “https” και όχι απλώς “http” και να έχει ένα εικονίδιο λουκέτου στο πεδίο URL.
  • Μη συνδέεσαι (ακόμα και στο κινητό) με δημόσιο WiFi, αλλά μόνο από VPN δίκτυα.
  • Μην εγκαθιστάς άγνωστες εφαρμογές γιατί συχνά είναι ο «δούρειος ίππος» ενός κακόβουλο λογισμικού
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον εφαρμογές όπως το Smart AppLock για να «κλειδώσεις» αυτές που έχουν κρίσιμα στοιχεία στο κινητό.
  • Καλό είναι να χρησιμοποιείς και δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώρισης φωνής και προσώπου, όταν το επιτρέπει η συσκευή.
  • Μην πατάς πάνω σε link που λαμβάνεις σε email και στα social media και σου φαίνονται ύποπτα.

 

Οι συσκευές μας είναι σίγουρα μια πολύ προσωπική υπόθεση και σε αυτές αποθηκεύουμε σχεδόν τα πάντα. Γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα δεδομένα μας, αποτρέποντας με απλούς τρόπους την πιθανότητα κατάχρησης τους από άλλους.