click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Είναι ο καθαρισμός του κινητού από τους βασικούς κανόνες υγιεινής; Pin Tweet Share

Είναι ο καθαρισμός του κινητού από τους βασικούς κανόνες υγιεινής;

19/03/2020
Η πιο βασική ανάγκη αυτή την περίοδο είναι αυτή της καθαριότητας, πρωτίστως των χεριών μας και κατ’ επέκταση των αντικειμένων που αγγίζουμε συχνότερα μέσα στη μέρα μας. Εάν είσαι κι εσύ σαν τους περισσότερους, το πιο πιθανό είναι πως το κινητό σου είναι η προέκταση του χεριού σου.  

Το κινητό μας το τσεκάρουμε τόσο συχνά που είναι αδύνατον να μπορέσουμε να αποφύγουμε την επαφή μαζί του και ταυτόχρονα και με όλα τα μικρόβια που κουβαλάει. Η λογική λοιπόν μας λέει πως εφόσον αποτελεί κατά βάση προέκταση του χεριού μας θα πρέπει να το καθαρίζουμε στην ίδια συχνότητα που πλένουμε και τα χέρια μας. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, πολλοί μικροβιολόγοι και ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες δήλωσαν πως δεν καθαρίζουν τα smartphones τους(!)

Τελευταίες έρευνες έδειξαν πως η οθόνη ένος κινητού αποτελεί κατοικία για αμέτρητα βακτήρια, πολλές φορές μάλιστα ένα smartphone έχει περισσότερα μικρόβια και από μια δημόσια τουαλέτα! Οι ειδικοί μας προειδοποιούν συνεχώς πως πρέπει να πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας και να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας.

Μηπώς εννοείται πώς ισχύει και κάτι αντίστοιχο και για το κινητό μας εφόσον το αγγίζουμε τόσο συχνά; Τι θα γίνει αν κρατηθώ από μια βρώμικη χειρολαβή του μετρό, μετά πιάσω το κινητό μου και έπειτα για να μιλήσω στο τηλέφωνο το ακουμπήσω στο πρόσωπό μου; Ή σε πιο ακραίο σενάριο, τι θα γίνει αν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί απευθείας πάνω στο κινητό μου; Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το μικρόβιο του κορωνοϊού μπορεί να επιβιώσει πάνω σε επιφάνειες μετάλλου, γυαλιού και πλαστικού από δύο ώρες μέχρι και 9 ημέρες. 
 

Ο R. Kuritzkes, διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Brigham και στο Women’s Hospital, είπε: «Θεωρητικά είναι πιθανό ο ιός να μπορεί μεταφερθεί μέσω του κινητού. Αν κάποιος βήξει η φτερνιστεί πάνω του και μετά το ακουμπήσεις στο πρόσωπό σου θα μπορούσε εύκολα να στο μεταδώσει. Θα πρέπει να κρατάμε το κινητό κοντά μας και να μην το αφήνουμε να εκτίθεται με τέτοιο τρόπο στο εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι θα μειώσουμε κατά πολύ τον κίνδυνο να κολλήσουμε κάτι απ’ το smartphone μας».

«Το κινητό είναι η μικρότερη ανησυχία μου» δήλωσε ο Alex Berezow, μικροβιολόγος και υποδιευθυντής του American Council on Science and Health. «Θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο να μην αγγίζουμε πόμολα και αλλά αντικείμενα που αγγίζουν και άλλοι άνθρωποι».

Τελικά θα πρέπει να καθαρίζω το κινητό μου;

Ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και αν δεν είχε ξεσπάσει πανδημία πάλι θα έπρεπε να καθαρίζεις το κινητό σου.

«Γενικά η βρωμιά δεν είναι πάντα πρόβλημα» δήλωσε η Emma Hayhurst, μικροβιολόγος στο University of South Wales, «προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πανικό με τα βρώμικα κινητά. Αν είσαι υγιής τότε ένα βρώμικο κινητό δεν είναι πρόβλημα». 

«Δεν χρειάζεται να μας πιάσει μανία και να καθαρίζουμε ασταμάτητα το κινητό μας. Ο μόνος λόγος για να το κάνει κανείς αυτό είναι αν έρχεται σε επαφή με κάποιον που νοσεί ήδη από τον ιό. Όχι επειδή έχει αποδειχθεί πως μπορεί να μεταδοθεί ο ιός μέσω του κινητού αλλά επειδή δεν έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε ακόμη το αντίθετο» λέει ο Dr. Hayhurst.

Με λίγα λόγια ναι, θα πρέπει να καθαρίζουμε το κινητό χωρίς να μας πιάνει εμμονή με τον καθαρισμό του γιατί υπάρχουν και άλλοι, πιο σημαντικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε για να είμαστε προστατευμένοι.