click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Επιπτώσεις στην ακοή μας η πολύωρη χρήση ακουστικών Pin Tweet Share

Επιπτώσεις στην ακοή μας η πολύωρη χρήση ακουστικών

28/11/2019
Το υπουργείο υγείας της Μαλαισίας πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα που αποδεικνύει πως τα ακουστικά μπορούν να βλάψουν την ακοή μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τη συχνότητα που τα χρησιμοποιούμε. Αν δηλαδή τα φοράμε για πολύ ώρα και σε πολύ υψηλή ένταση είναι επιβλαβή για την ακοή μας.

Προειδοποιούν ακόμη πως η απώλεια της ακοής γίνεται εντελώς ανώδυνα και σε βάθος χρόνου επομένως δεν είναι κάτι που το αντιλαμβανόμαστε την ώρα που συμβαίνει.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας βρέθηκαν απτά στοιχεία πως τα ακουστικά προκαλούν υψηλό ποσοστό απώλειας της ακοής κυρίως σε νεαρούς ενήλικες. Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκτιμήσει πως πάνω από 1 δις νέοι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους λόγω της απρόσεκτης χρήσης των ακουστικών τους. 

Όταν τα κύματα του ήχου φτάνουν στο αφτί, κάνουν το τύμπανο να δονείται. Αυτή η δόνηση περνά ανάμεσα από μια σειρά μικροσκοπικών κοκάλων και φτάνει στον κοχλία που βρίσκεται στο εσωτερικό κομμάτι του αφτιού.
 

Ο κοχλίας είναι ένας θάλαμος γεμάτος με υγρό που περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες. Όταν οι δονήσεις από τον ήχο φτάνουν στον κοχλία, δονείται και το υγρό στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα οι τρίχες αυτές να κουνιούνται.

Οι δυνατότεροι ήχοι προκαλούν εντονότερες δονήσεις με αποτέλεσμα οι κυτταρικές τρίχες να κουνιούνται πολύ περισσότερο. Επομένως ο βασικός κίνδυνος είναι η ένταση του ήχου καθώς όλων των ειδών τα ακουστικά παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα έντασης για το αφτί.

Οι πιο ισχυροί ήχοι δεν κάνουν απλά τις κυτταρικές τρίχες του κοχλία να δονούνται αλλά πολλές φορές να στραβώνουν ή ακόμη και να διπλώνουν. Αυτό είναι που προκαλεί την αίσθηση του βουητού στα αφτιά μετά την έκθεσή μας σε δυνατούς ήχους όπως π.χ μετά από μια συναυλία.

Οι κυτταρικές τρίχες χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν και κάποιες φορές δεν επανέρχονται και ποτέ, πράγμα που σημαίνει τη μόνιμη απώλεια της ακοής. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να μπορεί να αναστρέψει τη ζημιά αυτή.

Η αίσθηση της ακοής απαιτεί μια περίπλοκη διαδικασία που συμπεριλαμβάνει τόσο τη δυνατότητα του αφτιού να εντοπίζει τους ήχους και τις συχνότητες αλλά και την μετέπειτα διεργασία του εγκεφάλου. Έτσι, όσο η απώλεια της ακοής αυξάνεται, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η διεργασία του ήχου από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τον καταλάβουμε παρόλο που το εξωτερικό μέρος του αφτιού τον λαμβάνει.

Το να ακούμε μουσική σε μέτρια ένταση μπορεί και πάλι να βλάψει την ακοή μας με τον καιρό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αφτιά δεν επηρεάζονται μόνο από την ένταση αλλά και από τη διάρκεια έκθεσης στον ήχο. 
 

Οι δυνατοί ήχοι προκαλούν γρηγορότερα ζημιά σε σχέση με τους πιο χαμηλούς αλλά και οι χαμηλοί μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβείς σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα τα 90 ντεσιμπέλ θορύβου προκαλούν ζημιά στην ακοή μέσα σε κάτω από 3 ώρες ενώ τα 105 ντεσιμπέλ θορύβου προκαλούν ζημιά σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε την ακοή μας; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τα εξής για να προστατευτούμε:
 

  • Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως η χρήση των ακουστικών πρέπει να γίνεται με μέτρο
  • Η ένταση του ήχου πρέπει να βρίσκεται πάντα κάτω από το μισό
  • Να μη χρησιμοποιούμε τα ακουστικά για περισσότερο από 90 λεπτά τη φορά
  • Καλό είναι να χρησιμοποιούμε ακουστικά με την ιδιότητα noise-cancelling για να παρεμβαίνουν οι ήχοι από το περιβάλλον γύρω μας και αναγκαζόμαστε να αυξάνουμε την ένταση για να τους απομονώσουμε
  • Πρέπει να ξεκουράζουμε τα αυτιά μας: χρειάζονται τουλάχιστον 16 ώρες για να επανέλθουν από ένα βράδυ γεμάτο με δυνατή μουσική