click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Οι γυναίκες που έφεραν την επανάσταση στην τεχνολογία Pin Tweet Share

Οι γυναίκες που έφεραν την επανάσταση στην τεχνολογία

08/03/2022

Παρόλο που η ο τεχνολογικός θεωρείται ένας ανδροκρατούμενος τομέας, ή τουλάχιστον θεωρούταν, υπήρχαν γυναίκες που με τη συμβολή τους και τις γνώσεις τους εξέλιξαν σημαντικά τον τομέα αυτόν για να διαμορφωθεί όπως είναι σήμερα. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας λοιπόν,αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που αποτέλεσαν ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

 

Ada Lovelace

Η Ada Lovelace γεννήθηκε το 1815 στην Αγγλία και έγινε γνωστή ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Αν και κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου Byron, η ιδιωτική εκπαίδευση που έλαβε η  Ada Lovelace φανέρωσε την κλήση της στις θετικές επιστήμες και κυρίως στα μαθηματικά.Αργότερα, δουλειά της με τον Charles Babbage, διάσημο μαθηματικό που έγραφε για την ιδέα ενός πρωτότυπου ψηφιακού υπολογιστή, ήταν αυτή που δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο μηχανής στον κόσμο.

Η συμβολή της ήταν τέτοια, που η γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, πήρε το όνομά της από τη Lovelace. Επίσης από το 2009, η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ada Lovelace, κατά την οποία τιμάται η συμβολή των γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

 

Grace Hopper 

Αν και υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η Grace Hopper ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις πρώτες αγγλικές γλώσσες προγραμματισμού. Γεννημένη στις αρχές του 1900 στη Νέα Υόρκη, υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ και αργότερα δούλεψε στο Harvard Computation Lab, όπου προγραμμάτιζε τον υπολογιστή Mark 1, την πρώτη μεγάλης κλίμακας αυτόματη αριθμομηχανή και έναν πρόδρομο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 1946 έγραψε το πρώτο εγχειρίδιο υπολογιστή, A Manual of Operation for the Automatic Sequence Controlled Calculator, στο οποίο περιέγραφε τον τρόπο λειτουργίας του Mark 1 και ήταν η πρώτη εκτενής επεξεργασία του τρόπου προγραμματισμού ενός υπολογιστή.

Αργότερα, η Hopper εργάστηκε για την Eckert-Mauchly Computer Corporation, όπου ήταν μέλος της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη του υπολογιστή UNIVAC I. Επίσης υπηρέτησε ως τεχνικός σύμβουλος για μια επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για τον καθορισμό της γλώσσας του υπολογιστή COBOL. Μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων της, ηγήθηκε της Ομάδας Γλωσσών Προγραμματισμού του Ναυτικού ως διευθυντής της στο Γραφείο Σχεδιασμού Πληροφοριακών Συστημάτων του Ναυτικού και ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Yale, κερδίζοντας και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας το 1991. 

 

Annie Easley 

Η Annie Easley γεννήθηκε το 1933 στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ως αφροαμερικανίδα, θεωρούσε ότι οι μόνες καριέρες που μπορούσαν οι μαύρες γυναίκες να ακολουθήσουν ήταν η νοσηλευτική και η διδασκαλία. Έτσι, η Easley σπούδασε φαρμακευτική για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Xavier. Παρόλα αυτά το 1995 κατέληξε να πιάνει δουλειά στη στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Αεροναυπηγική (NACA), τον προκάτοχο της NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Lewis στο Κλίβελαντ. Εκεί εργάστηκε ως μηχανικός υπολογιστών, και μάλιστα ήταν η μια από τους μόλις 4 Αφροαμερικανούς σε σύνολο 2.500 εργαζομένων.


 

Η 34χρονη καριέρα της περιελάμβανε την ανάπτυξη και εφαρμογή κώδικα υπολογιστή που ανέλυε εναλλακτικές τεχνολογίες ενέργειας. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε το ανώτερο στάδιο πυραύλων υψηλής ενέργειας Centaur, καθόρισε έργα ηλιακής, αιολικής και ενέργειας, εντόπισε συστήματα μετατροπής ενέργειας και εναλλακτικά συστήματα για την επίλυση ενεργειακών προβλημάτων.

Η δουλειά της Easley με το έργο Centaur βοήθησε να τεθούν οι τεχνολογικές βάσεις για μελλοντικές εκτοξεύσεις διαστημικών λεωφορείων και εκτοξεύσεις δορυφόρων επικοινωνίας, στρατιωτικών και καιρικών συνθηκών. Το έργο της συνέβαλε στην πτήση του 1997 προς τον Κρόνο του καθετήρα Cassini.

 

Margaret Hamilton

Η Margaret Hamilton, γεννημένη το 1936 στις Η.Π.Α., είναι μια από τους πρώτους προγραμματιστές λογισμικού υπολογιστών. Αν και σχεδίαζε να σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brandeis, δέχτηκε δουλειά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), όπου και ξεκίνησε να προγραμματίζει λογισμικό για την πρόβλεψη του καιρού και έκανε μεταπτυχιακές εργασίες στη μετεωρολογία. 


 

Από εκεί έφτασε να ηγείται της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την ανάπτυξη του λογισμικού για τα συστήματα καθοδήγησης και ελέγχου των μονάδων διοίκησης κατά την πτήση και σεληνιακής μονάδας των αποστολών Apollo στη Σελήνη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μάλιστα επινόησε τον όρο μηχανικός λογισμικού, επειδή ένιωθε ότι η δουλειά που έκανε αυτή και η ομάδα της ήταν εξίσου σημαντική και εξίσου μηχανική με την εργασία στο διαστημόπλοιο Apollo.

Η Χάμιλτον τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Exceptional Space Act της NASA (2003). Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2016.

 

Karen Spärck Jones

Η Karen Jones, γεννήθηκε το 1935 στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν αυτή που διαμόρφωσε τις μηχανές αναζήτησης όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, μιας και ευθύνεται για την έννοια της αντίστροφης συχνότητας εγγράφων (IDF).

Η Karen ήταν αυτοδίδακτη προγραμματίστρια με εστίαση στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και υπέρμαχος των γυναικών στον τομέα.  Όταν οι περισσότεροι επιστήμονες προσπαθούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κώδικα για να μιλάνε σε υπολογιστές, η Karen Sparck Jones δίδαξε τους υπολογιστές να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία της έθεσε τη βάση των μηχανών αναζήτησης όπως η Google.

Η θεμελιώδης έρευνά της το 1972 στο Journal of Documentation έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μηχανή αναζήτησης. Σε αυτό, συνδύασε τη στατιστική με τη γλωσσολογία, για να δημιουργήσει τύπους που ενσωματώνουν αρχές για το πώς οι υπολογιστές μπορούσαν να ερμηνεύσουν τις σχέσεις μεταξύ των λέξεων.

Το 2019 οι New York Times την χαρακτήρισαν «πρωτοπόρο της επιστήμης των υπολογιστών και η εργασία της συνδυάζει την στατιστική και γλωσσολογία».

 

Adele Goldberg

Η Adele Goldberg γεννήθηκε το 1945 στις ΗΠΑ. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αλλά εξετάζε και την επιστήμη των υπολογιστών ως μια πιθανή πορεία σταδιοδρομίας. Δουλεύοντας στην IBM έμαθε τον εαυτό της πώς να προγραμματίζει μηχανές εγγραφής μονάδων. Συνέχισε με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Επιστήμη της Πληροφορίας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

 

Στη μετέπειτα επαγγελματική της καριέρα συμμετείχε στην ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού Smalltalk-80 και διαφόρων εννοιών που σχετίζονται με τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό ενώ ήταν ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Xerox Palo Alto (PARC), τη δεκαετία του 1970.

Το 1990 έλαβε το Βραβείο Lifetime Achievement του PC Magazine και το 2010 εισήχθη στο Hall of Fame του Women in Technology International (WITI).

 

Susan Kare

Η Susan Kare, γεννημένη το 1954, ήταν η σχεδιάστρια που συνέβαλε με την εκλεπτυσμένη τυπογραφία και τις εμβληματικές της δεξιότητες γραφιστικής τον υπολογιστή Apple να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα. Δουλεύοντας δίπλα στον Steve Jobs, διαμόρφωσε πολλά από τα πλέον κοινά στοιχεία του περιβάλλοντος χρήσης του Mac, όπως το εικονίδιο εντολών, το οποίο βρήκε κοιτάζοντας ένα βιβλίο με σύμβολα.

Δημιούργησε επίσης το εικονίδιο Happy Mac, το οποίο χαιρετούσε τους χρήστες της Apple κατά την εκκίνηση των μηχανημάτων τους, και το εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων, το οποίο έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να τοποθετήσουν αρχεία που δεν ήθελαν πλέον. Εάν ο Jobs θεωρείται ότι έκανε την τεχνολογία πιο ευπροσάρμοστη μέσω των συσκευών της Apple, αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες του Kare να κάνει τον υπολογιστή να νιώθει περισσότερο φίλος και λιγότερο σαν μηχανή.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Jobs, η Kare άφησε την Apple και συνεργάστηκε με τη Microsoft, όπου εφάρμοσε τις σχεδιαστικές της ικανότητες για να εξανθρωπίσει το λειτουργικό σύστημα Windows 3.0.  Επιπλέον έχει εργαστεί για το Pinterest, ως επικεφαλής σχεδίασης προϊόντων και το Facebook. Το 2018, η Kare τιμήθηκε με το American Institute of Graphic Arts medal για τη συμβολή της στην σχεδίαση.