click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Παλιές συσκευές;  10 νέες χρήσεις  πριν την ανακύκλωση Pin Tweet Share

Παλιές συσκευές; 10 νέες χρήσεις πριν την ανακύκλωση

06/10/2020
Σε κάθε σπίτι υπάρχει εκείνο το συρτάρι που όταν το ανοίγεις ξεκινά το υπαρξιακό δίλημμα: τι να κάνω με τις παλιές μου συσκευές; Να τις πετάξω ή να κλείσω το συρτάρι;
Ένας φορητός υπολογιστής 6 χρονών, ένα mp3 player δώρο  Χριστουγέννων, αρχαίοι φορτιστές με βύσμα Nokia, ένα USB καλώδιο απ’ το παλιό σου κινητό και το παλιό σου κινητό, βρίσκονται ξεχασμένα εκεί για χρόνια. 

Αν λοιπόν οι συσκευές σου έχουν «γεράσει» και δεν ξέρεις πώς να τις αποχωριστείς, υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για να τις αξιοποιήσεις διαφορετικά. Γιατί τα παλιά σου gadget μπορεί να  λειτουργήσουν σαν καινούργια με 10 χρήσεις που δεν είχες φανταστεί.

10 νέες χρήσεις των συσκευών σου

1. Επεξεργαστική ισχύ στη μάχη κατά του Κορονοϊού

Το παλιό σου PC ή ο υπολογιστής σου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το project του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ Folding@Home, δανείζοντας την επεξεργαστική τους ισχύ στην έρευνα. Πρόκειται για ένα δωρεάν λογισμικό που τρέχει στο background της συσκευής σου και αξιοποιεί την επεξεργαστική της ισχύ για να αναλύσει δεδομένα μοριακής δυναμικής που απαιτούνται στην έρευνα θεραπειών για  ασθένειες όπως καρκίνος, ALS,Parkinson, Γρίπη και τώρα του SARS-CoV-2″ (τον ιό που προκαλεί το COVID-19).

Πριν την πανδημία, το πρόγραμμα είχε 30.000 ενεργούς χρήστες, άλλα πλέον ο αριθμός των χρηστών εκτοξεύθηκε στις 400.000+. Αν θέλεις και εσύ να βοηθήσεις ενεργά, μπορείς να κάνεις λήψη του λογισμικού σε υπολογιστή (Windows, macOS, Linux) εδώ και να ωφελήσεις με τον παλιό σου υπολογιστή τις νέες επιστημονικές έρευνες. 

2. Κάμερα ασφαλείας

Θέλεις να παρακολουθείς τακτικά ένα σημείο του σπιτιού; Μία κάμερα ασφαλείας τύπου Tuya Smart app με σύνδεση σε Wi-Fi θα ήταν ιδανική, αλλά αν προτιμάς μια πιο οικονομική λύση, υπάρχει. Και είναι το παλιό σου κινητό.

Η κάμερα του μπορεί πολύ εύκολα να γίνει IP camera με 3 δωρεάν εφαρμογές: Salient Eye για Android και Manything ή Alfred Camera για Android και Apple. Έτσι, η συσκευή θα λειτουργεί σαν security camera που ενεργοποιείται, θα καταγράφει εικόνες και θα σε ειδοποιεί αν κάποιος μπήκε στο σπίτι 24/7, αρκεί να την έχεις στην πρίζα. Φυσικά, είναι ένα τέλειο tip και για όσους αφήνουν αρκετές ώρες τον τετράποδο φίλο τους μόνο στο σπίτι. Με αυτή την κάμερα, θα τσεκάρεις ότι είναι καλά το κατοικίδιό σου (και τα έπιπλα που δαγκώνει με μανία). 

Μάθε περισσότερα για το πώς θα ρυθμίσεις τις εφαρμογές, αφού τις εγκαταστήσεις. 

3. Τηλεχειριστήριο για smart home

Το παλιό σου κινητό, μπορεί επίσης να γίνει τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης για το «έξυπνο» σπίτι σου. Κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό και μπορείς να ελέγχεις τηλεόραση, φώτα, θερμοστάτες, media player, πρίζες, κάμερες ασφαλείας ακόμα και την πόρτα του γκαράζ. Με αυτή την έξυπνη χρήση, το παλιό κινητό γίνεται κοινό εργαλείο για όλα τα μέλη του σπιτιού.

4. Ξυπνητήρι 

Αν η «αναβολή αφύπνισης σε 10’ » κάτι σου θυμίζει, μάλλον χρησιμοποιείς το κινητό σου σαν ξυπνητήρι. Τότε, θα σου έχει τύχει να ξυπνήσεις αναπάντεχα μέσα στη νύχτα από μια ειδοποίηση ή ένα μήνυμα.  Γι’ αυτό, ήρθε η ώρα να σκεφτείς πρακτικά και να μετατρέψεις το παλιό σου smartphone ή tablet σε ξυπνητήρι

Το ρυθμίζεις σε λειτουργία πτήσης και χωρίς internet, κατεβάζεις  τις εφαρμογές Sleep As Android ή το Sleepbot για Android και Apple και η κατάσταση περνά στον έλεγχό σου. Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας, για το πρωινό ξύπνημα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.

5. GPS

Για να μη μένεις από μπαταρία μόλις φτάνεις στον προορισμό σου, μπορείς να μετατρέψεις την παλιά σου συσκευή σε σύστημα GPS που θα βρίσκεται μόνιμα στο αυτοκίνητό σου. 

Με την εφαρμογή Navmii ή MAPS.ME για Android και Apple έχεις offline λειτουργίες χάρτη και φωνητικές οδηγίες, χωρίς να έχεις σύνδεση στο internet. Έτσι, θα επιτρέψεις στο παλιό σου κινητό να απαλλάξει το καινούργιο από μερικές αρμοδιότητες.

6. Ψηφιακή κορνίζα

Μπορείς να στηρίξεις το tablet ή το notebook στον τοίχο της αγαπημένης σου γωνίας ή στο πάγκο της κουζίνας και να το μετατρέψεις σε ψηφιακή κορνίζα. Με την εφαρμογή Dayframe/Pixgram/PicMotion μπορείς να δημιουργήσεις μια γκαλερί με τις αγαπημένες σου φωτογραφίες που θα παίζουν σαν slideshow και θα πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά σου. 
 

7. Ασύρματο φορητό router

Μετέτρεψε το παλιό σου κινητό σε Wi-fi Hotspot για να συνδέεις κοντινές συσκευές, χωρίς να αγοράσεις έξτρα εξοπλισμό, μέσω εφαρμογών tethering, όπως το NetShare ή το Portable Wi-Fi hotspot. Δημιουργώντας το δικό σου LAN με μια παλιά συσκευή, έχεις μια πρακτική λύση σε περίπτωση που μοιράζεσαι το Wi-Fi ή βρίσκεσαι μακριά απ’ το router.

8. Συσκευή Backup

Έχεις σκεφτεί να κάνεις το παλιό κινητό, tablet ή pc συσκευή backup για φωτογραφίες, επαφές, μηνύματα και αρχεία; Ειδικά αν δεν έχεις εξωτερικό σκληρό δίσκο ή δεν τα έχεις σώσει σε online βιβλιοθήκη, μπορεί να γίνει μια καλή «αυτοσχέδια» λύση.

9. Ρετρό κονσόλα

Κατέβασε παιχνίδια όπως Packman, Super Μario run, Tetris, Pacific Wings, Snake ‘97 και δημιούργησε ένα κινητό με κλασικά και αγαπημένα παιχνίδια άλλης εποχής. Ρετρό κονσόλα ή χρονομηχανή, ονόμασέ το όπως θέλεις, το σίγουρο είναι πως όλοι θα θέλουν να του ρίξουν μια ματιά. 

10. Δώρο 

Έχεις στα χέρια σου το νέο smartphone με 10πύρηνο επεξεργαστή, τι να κάνεις το παλιό σου μονοπύρηνο με ραγισμένη οθόνη; Δώρο

Αφού το επιδιορθώσεις με χαμηλό κόστος στα iRepair, μπορείς να το χαρίσεις σε κάποιον που θα του φανεί χρήσιμο. Μια θεία που δεν το έχει πολύ με την τεχνολογία αλλά πρόσφατα έμαθε το «φέισμπου» και ενθουσιάστηκε, σίγουρα θα εκτιμήσει το παλιό σου Samsung. Τα κινητά είναι καλό να αλλάζουν χέρια, πριν φτάσουν στην ανακύκλωση.

Γιατί όταν η συσκευή σου δεν μπορεί να αποκτήσει νέα χρήση, τότε η καλύτερη και μοναδική λύση είναι η ανακύκλωση

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση;

Το “e-waste” τα τελευταία χρόνια απασχολεί αρκετά, αφού κάθε χρόνο  ανακυκλώνεται μόνο το 20% ηλεκτρονικών αποβλήτων και μόνο 67 χώρες έχουν σχετική νομοθεσία. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία σημειώνει προοδευτικά ποσοστά με το 2017 να φτάνει στους 54.300 τόνους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων

Ποιες συσκευές μπορείς να ανακυκλώσεις;

Σχεδόν τα πάντα. Από ξυπνητήρια μέχρι ψυγείο. Τις μικρές συσκευές (43 x 45cm) όπως κινητό, tablet, καλώδια, καφετιέρες κτλ. μπορείς να παραδόσεις σε καταστήματα που πουλούν ηλεκτρικά είδη, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συμβεβλημένα δημοτικά σημεία όπως δημαρχεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ.  Για τις μεγάλες συσκευές αρκεί ένα τηλέφωνο στον δήμο της περιοχής σου, ώστε να συνεννοηθείτε για την ημερομηνία αποκομιδής της συσκευής απ’ το πεζοδρόμιο.

Εναλλακτικά, αν διαθέτεις το κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μπορείς να μεταφέρεις την παλιά συσκευή σου σε container σε χώρο του δήμου. 
Μόνο έτσι θα δώσεις στις συσκευές σου την ευκαιρία για μια 2η ζωή και στις επόμενες γενιές έναν πιο καθαρό πλανήτη.