click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Το 5G πλησιάζει με ταχύτητα 2 Gbps/s. Πώς θα αλλάξει τον κόσμο μας; Pin Tweet Share

Το 5G πλησιάζει με ταχύτητα 2 Gbps/s. Πώς θα αλλάξει τον κόσμο μας;

03/08/2020
Αρχικά, το 5G σε μια παρέα θα συστηνόταν ως “5th generation of wireless wifi”, η 5η γενιά ασύρματου Wi-Fi. 

Είναι «απόγονος» του 2G που έφερε τις φωνητικές κλήσεις και τα sms, του 3G που έφερε το διαδίκτυο στο κινητό μας και του 4G που έφερε τα streaming video. Και το 5G όμως, δεν έρχεται με άδεια χέρια. 

Τι θα φέρει στη ζωή μας το 5G;

Πάντα το update ενός δικτύου όπως 4G/4G+ σημαίνει και update της καθημερινότητάς μας. Ποτέ όμως δεν μιλούσαμε για τόσο μεγάλες αλλαγές. Το 5G χαρακτηρίζεται ως «επανάσταση» στα δίκτυα, γιατί θα αλλάξει τον 21ο αιώνα δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα εφαρμογών. 

Αν προσπαθούσαμε να το περιγράψουμε με 1 λέξη, θα λέγαμε: ταχύτητα

Είναι το βασικό του πλεονέκτημα. Όμως, πριν προχωρήσουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, ας δούμε πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά μας με 5G!

Ακραίες ταχύτητες λήψης 

Τώρα πατάς το download για HD ταινία και φτιάχνεις ένα τοστάκι ή μετράς τα άστρα μέχρι να κατέβει, για περίπου 6-13 λεπτά. Με το 5G που είναι 10 φορές ταχύτερο στη minimum απόδοσή του, μια λήψη θα διαρκεί απλώς δευτερόλεπτα!

Αν δεν εντυπωσιάστηκες, να το πούμε διαφορετικά: αν σήμερα ένα πολύ καλό κινητό σε ιδανικές συνθήκες λήψης φτάνει τα 200MB, στο 5G θα ξεκινά από 1000 MB. 

Ανεμπόδιστο streaming 

Τέλος στο «μποτιλιάρισμα» (broadband traffic) των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Τέλος στις καθυστερήσεις στις live μεταδόσεις ενός αγώνα. Πλέον, θα βλέπεις ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8K, χωρίς pause και ανανέωση σελίδας.


 
Τελείως αυτόνομα οχήματα

Η οδήγηση μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Πράγματι, θα βλέπεις ένα αυτοκίνητο να περνά δίπλα σου, χωρίς να το οδηγεί κανείς. Το φαντάζεσαι; Ένα αμάξι να «παρκάρεται» μόνο του στο γκαράζ του γραφείου. 

Αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη ασφάλεια στην οδήγηση, καθώς το όχημα θα «επικοινωνεί» με χιλιάδες άλλα αμάξια, εμποδίζοντας και το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα. Αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το δούμε στο κέντρο της Αθήνας, ίσως περισσότερο κι από τα ίδια τα αμάξια! 

Gaming χωρίς loading

To gaming θα επαναπροσδιοριστεί. Με χρόνο απόκρισης 1ms όλα θα λειτουργούν αστραπιαία, οι εναλλαγές από καρέ σε καρέ θα γίνονται τόσο γρήγορα, που δεν θα τις αντιλαμβάνεσαι. Αντίο loading. 

Οn-the-go mobile gaming & AR (Επαυξημένη Πραγματικότητα) 

Σίγουρα θα θυμάσαι το καλοκαίρι του 2016, τότε που όλοι κυνηγούσαν φωλιές με σπάνια πόκεμον στο Pokémon GO. Ήταν η πρώτη μας επαφή με ένα AR app, τεχνολογία «ξαδέρφη» της VR, που μας επέτρεψε να ζήσουμε έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο γύρω μας, μέσω του κινητού μας. 

Με την εξάπλωση του 5G, η εμπειρία του cloud gaming θα γίνει κανονικότητα, υποστηρίζοντας ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες σε ένα app.

VR (Εικονική Πραγματικότητα)  

Με το σήμα να μεταδίδεται απευθείας, το virtual reality θα γίνει όντως reality. Όταν ψωνίζεις online, θα μπορείς να δοκιμάσεις τα προϊόντα οπτικά. Όταν θα θέλεις να διακοσμήσεις το σαλόνι σου, θα απεικονίζεις τα προϊόντα στον χώρο. Και δεν θα τα βλέπεις απλώς, θα τα ζεις. 

Internet of things (IoT) 

Με το 5G τα πάντα δικτυώνονται. Κυριολεκτικά, ότι έχει ρεύμα, θα έχει και internet. Tablet, κινητά, φώτα σαλονιού, θερμοσίφωνες, μάτια κουζίνας, όλα θα είναι συνδεδεμένα στο Wi-Fi και κατ’ επέκταση διασυνδεμένα μαζί σου.  

Με το 5G θα είναι εντυπωσιακό, πόσες συσκευές θα συνεργάζονται ταυτόχρονα σε ένα μόλις δίκτυο, ανταλλάσοντας πληροφορίες και δεδομένα. Έτσι, το “δίκτυο των πραγμάτων” θα εισέλθει δυναμικά όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στα σπίτια μας, αφού το σπίτι του μέλλοντος είναι πιο κοντά στο παρόν απ’ όσο νομίζεις. 

Μετακινούμενη μουσική 

Βάζεις τέρμα τα ηχεία και ετοιμάζεσαι για το νοικοκυριό της Κυριακής. Περπατάς απ’ το ένα δωμάτιο στο άλλο και η μουσική θα σε ακολουθεί αυτόματα, αφού όλες οι συσκευές θα διαθέτουν 5G αισθητήρες. Ίσως ακόμα πιο απίστευτο απ’ τη μετακινούμενη μουσική, να είναι η συχνότητα που θα κάνεις δουλειές στο σπίτι. Μπορεί να κάνεις ακόμα και Δευτέρα. Το εννοούμε. 

Tηλεϊατρική 

Δηλαδή ιατρική εξ αποστάσεως. Μια χειρουργική επέμβαση στην Αθήνα, θα μπορεί να γίνει από γιατρό στην Αμερική, με τη χρήση VR ακουστικού, εξυπηρετώντας με τον ίδιο τρόπο και απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό. 

Τεχνικά, τι νέο υπόσχεται το 5G σε σχέση με 4G;

Αυξημένο Density Σύνδεσης: 1.000.000 συνδεδεμένες συσκευές ανά 0.98 χλμ., τις λες και πολλές σε σύγκριση με τις 2000 που καλύπτει το 4G στην ίδια απόσταση. 

Μηδενικό Latency:  Latency ονομάζουμε τον χρόνο που μεσολαβεί  μεταξύ αποστολής και λήψης μιας πληροφορίας. Αυτός ο χρόνος μεταφοράς από την “πηγή” στον δέκτη θα μειωθεί δραστικά, κάνοντας το live streaming γρηγορότερο από ποτέ. Κυριολεκτικά. Από 200 ms στο 4G μειώνεται σε 1ms στο 5G.  

Ακρίβεια: Οι συχνότητες του 5G θα κυμαίνονται από 30 έως 300 GHz ενώ το 4G χρησιμοποιεί συχνότητες υπό των 6GHz. Αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδεύει πάνω σε κύματα υψηλής συχνότητας, φέρνοντας μεγαλύτερες ταχύτητες σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ταχύτητα: Αν το 4G φτάνει τα 100 MB το δευτερόλεπτο, το 5G φτάνει τα 10 GB.  

Άρα το 5G θα αντικαταστήσει το 4G;

Παρά τα φοβερά χαρακτηριστικά του, δεν έρχεται να αντικαταστήσει το 4G, αλλά να το συμπληρώσει.  

Θα χρειαστεί καιρός για να καλύψει γεωγραφικά όλες τις περιοχές με ειδικές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει μέσα από τοίχους, παράθυρα και σε μεγάλες αποστάσεις. 

Τα 2 δίκτυα για αρκετό καιρό θα «συγκατοικούν» στον κόσμο μας. 

Πότε θα γίνουν όλα αυτά; 

Σίγουρα δεν θα γίνουν μέσα σε ένα βράδυ, αλλά έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την εμφάνιση των πρώτων κινητών 5G και τις πρώτες δικτυακές υποδομές.  

Σήμερα, τρέχουν δοκιμαστικά σε 180 ευρωπαϊκές πόλεις δίκτυα ενώ σε αρκετές χώρες λειτουργούν ήδη, με «πρωταγωνιστές» Ν. Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Κίνα και τις πόλεις Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία απ’ την Ευρώπη. 

Μέχρι το τέλος του 2025, 1/5 κινητά θα λειτουργούν με τεχνολογία 5G, σύμφωνα με υπολογισμούς της GSMA.

Στην Ελλάδα πότε θα φτάσει;

Εδώ είναι! Ξεκίνησε με πιλοτικά δίκτυα σε Τρίκαλα, Καλαμάτα και στην περιοχή του Ζωγράφου, Αθήνα το 2019 από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ενώ στο τέλος του 2020 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του φάσματος 5G. 

Επίσημα υπολογίζεται ότι τα δίκτυα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2ο τρίμηνο του 2021.

Αξίζει να αγοράσεις τώρα ένα 5G κινητό;

Αν είσαι αυτό που λένε “early adopter” και θέλεις να αποκτήσεις πρώτος 5G gadget, θα βρεις στην αγορά smartphones. Ωστόσο, προτείνουμε να μη βιαστείς, γιατί μέχρι να λειτουργήσει το εμπορικό δίκτυο στην Ελλάδα, θα κυκλοφορήσουν καλύτερα και πιο οικονομικά μοντέλα. 

Οπότε αν ψάχνεις smartphone, κινήσου καλύτερα στις 4G επιλογές. 

Μήπως τελικά το 5G είναι τεχνολογική υπερβολή; 

Το 5G έχει γενικά συνδεθεί με θετικά, αλλά και αρνητικά σχόλια. Είναι λογικό. Κάνοντας ένα flashback, θυμήσου πόσο υπερβολικά φάνταζαν τα πρώτα smartphones, όταν εμφανίστηκαν στην αγορά. Τόσο υπερβολικά,  που όλοι θέλαμε να αποκτήσουμε ένα. Γιατί όσο σκεπτικιστικά και αν αντιμετωπίζουμε κάτι νέο, ο γρήγορος κόσμος που ζούμε έχει ανάγκη από μια αποδοτική τεχνολογία. 

Και αυτό ακριβώς είναι το 5G. Δεν είναι απλώς ένα δίκτυο. Είναι «εργαλείο» παγκόσμιας ανάπτυξης, που σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες μπορεί να φέρει ένα μέλλον συναρπαστικό. Ένα μέλλον που πλησιάζει με ταχύτητα 2 Gbps/s και είναι πιο κοντά από ποτέ!