click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς οι κλέφτες iPhone κλειδώνουν τους ιδιοκτήτες εκτός των συσκευών τους Pin Tweet Share

Πώς οι κλέφτες iPhone κλειδώνουν τους ιδιοκτήτες εκτός των συσκευών τους

28/04/2023

Όπως αναφέρει η  Wall Street Journal, οι κλέφτες εκμεταλλεύονται τώρα μια ρύθμιση ασφαλείας του iPhone που ονομάζεται «κλειδί ανάκτησης», που είναι ένας μοναδικός κωδικός 28 ψηφίων που αρχικά προοριζόταν για να προστατεύει τους χρήστες από το να γίνουν διαδικτυακά “θηράματα”.

Οι ληστές βάζουν στόχο τα μπαρ όπου οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και δεν δίνουν σημασία στο κινητό τους, με τις συχνές κλοπές να έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται μόνιμα αποκλεισμένοι από τους λογαριασμούς τους στην Apple, και σε ορισμένες περιπτώσεις να χάνουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους και σε αναντικατάστατες φωτογραφίες ετών.

Θύματα δήλωσαν ότι τα τηλέφωνά τους κλάπηκαν σε κλαμπ ή σε άλλους δημόσιους χώρους τη νύχτα ενώ κάποιοι ανέφεραν πως τους τα άρπαξαν από τα χέρια τους άγνωστοι, αφού πρώτα κατάφεραν να καταλάβουν τον κωδικό πρόσβασης. Η μεθοδολογία των κλεφτών είναι να παρακολουθούν άτομα σε δημόσιους χώρους καθώς ξεκλειδώνουν τα τηλέφωνά τους, προκειμένου να δουν τον κωδικό πρόσβασης. Εναλλακτικά, βρίσκουν έναν λόγο για να ζητήσουν απευθείας να τους ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό τους – όπως να ισχυρίζονται ότι έχασαν το δικό τους και χρειάζονται να καλέσουν κάποιον ή κάτι παρόμοιο.
 

Σε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Φλόριντα, ο ιδιοκτήτης βρισκόταν σε ένα μπάρ από όπου και κλάπηκε το iPhone του, έχοντας αποκλειστεί από τον Apple λογαριασμό του με μάταιες προσπάθειες να αποκτήσει ξανά πρόσβαση. Επιδίωξε με πάρα πολλούς τρόπους να το κάνει, ακόμη προσφέρθηκε και να πάει στα κεντρικά γραφεία της Apple, προκειμένου να αποδείξει αυτοπροσώπως την ταυτότητά του, ή ακόμη και να γράψει μια επιταγή 10.000 δολαρίων ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τον λογαριασμό του καθώς η συσκευή του περιείχε πολύτιμες φωτογραφίες 8 ετών από τις κόρες του, όπου το μοναδικό τους αντίγραφο βρισκόταν στη συσκευή. 

Επιπλέον, οι δράστες προσπάθησαν να αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό του και να τον εμποδίσουν να εντοπίσει εξ αποστάσεως το κλεμμένο τηλέφωνο. Χρησιμοποίησαν, επίσης, τον κωδικό πρόσβασής του για να αλλάξουν τον κωδικό του Apple ID. Ακόμη, ενεργοποίησαν μια δυσεύρετη ρύθμιση ασφαλείας της Apple, γνωστή ως «κλειδί ανάκτησης» και με τον τρόπο αυτό, τοποθέτησαν ένα «αδιαπέραστο λουκέτο» στον λογαριασμό του, που χωρίς αυτό ούτε η υποστήριξη της Apple δεν μπορούσε να τον βοηθήσει.

 

Οπως αναφέρει η Wall Street Journal, “Γνωρίζοντας τον «Κωδικό πρόσβασης iPhone», ένας κλέφτης μπορεί εύκολα να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης Apple ID του θύματος στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, ακόμα κι αν είναι ενεργοποιημένο το Face ID ή το Touch ID. Στη συνέχεια, ο κλέφτης μπορεί να απενεργοποιήσει το “Βρείτε το iPhone μου” στη συσκευή, εμποδίζοντας τον κάτοχο να παρακολουθεί την τοποθεσία του ή να διαγράψει απομακρυσμένα δεδομένα μέσω του iCloud. Ο κλέφτης μπορεί επίσης να αφαιρέσει άλλες αξιόπιστες συσκευές Apple από τον λογαριασμό για να αποκλείσει περαιτέρω το θύμα.”

Παράλληλα, η γνώση του κωδικού πρόσβασης ενός iPhone επιτρέπει σε έναν κλέφτη να χρησιμοποιήσει το Apple Pay και να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο iCloud Keychain. Ακόμα κι αν στο iPhone είναι ενεργοποιημένα το Face ID ή το Touch ID, οι κλέφτες μπορούν απλώς να παρακάμψουν αυτές τις μεθόδους ελέγχου ταυτότητας και να χρησιμοποιήσουν την επιλογή εισαγωγής του κωδικού πρόσβασης της συσκευής.

Πολύ σημαντική είναι και η αποθήκευση των δεδομένων, όπως αρχεία και φωτογραφίες σε κάποια ασφαλή πλατφόρμα (Dropbox, One Drive, κ.λπ) καθώς με αυτόν τον τρόπο, στην περίπτωση που η συσκευή έχει μια παρόμοια τύχη, θα μπορούμε τουλάχιστον  να έχουμε αντίγραφο των δεδομένων μας.
 

*Mε πληροφορίες από Wall Street Journal