Αν σκεφτείς πως το internet – αυτή τη στιγμή που διαβάζεις το άρθρο – είναι 11.555 ημερών, μάλλον είναι ένα τίμιος αριθμός. Εδώ θα βρεις πόσων ημερών ήταν το διαδίκτυο όταν γεννήθηκες και παρακάτω ποιες ήταν οι ιστοσελίδες που άλλαξαν τον κόσμο που ζεις από τότε!
Η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου είναι ακόμα online
Είναι αυτό που φαντάζεσαι. Πράσινος κώδικας σε μαύρη οθόνη. Δημοσιεύτηκε το 1991, από κάποιον Τιμ Μπέρνερ στο CERN με σκοπό να ενημερώνει τον κόσμο για αυτό που ο ίδιος είχε ονομάσει World Wide Web. Σήμερα αποτελεί ιστορικό αρχείο και μπορείς να την επισκεφτείς εδώ με ένα κλικ.
IMDb (1993): Όταν βλέπαμε ταινίες σε βιντεοκασέτες
Το IMDb ξεκίνησε σαν μία software λίστα ταινιών για ένα μικρό γκρουπ του Usenet, όπου κάποιοι σινεφίλ συζητούσαν για ταινίες και μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο το 1993. Δεν ήρθε μόνο, έφερε μαζί του μια τεράστια αλλαγή. Μπορούσες πλέον να δεις το ιστορικό του «τάδε» ηθοποιού που έπαιζε στην «τάδε» Χολιγουντιανή ταινία. Το 1998 θα αγοραστεί από την Amazon για να πουλάει και βιντεοκασέτες, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Amazon (1994): To online βιβλιοπωλείο
Ο Τζεφ Μπέζος το 1994 την είχε οραματιστεί σαν “Cadabra”. Τελικά ονομάστηκε Amazon και πουλούσε βιβλία. Σήμερα, πουλάει -σχεδόν- τα πάντα και εκτός από το πρώτο site ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν και το πρώτο που εστίασε σε κριτικές χρηστών, μεταβιβάζοντας την κληρονομιά στο κατοπινό TripAdvisor.
Yahoo! (1994): Ο προκάτοχος της Google
Ebay (1995) : Ένα χόμπι που έγινε το μεγαλύτερο marketplace
Έναν χρόνο μετά ήρθε το Ebay. Ξεκίνησε από τον ιδρυτή-προγραμματιστή Pierre Omidyar σαν χόμπι με την ονομασία AuctionWeb και σήμερα έχει πάνω από 15.000 υπαλλήλους και είναι το μεγαλύτερο marketplace στον κόσμο. Βασίζεται στις ηλεκτρονικές κοινότητες που σημαίνει ότι ο καθένας πουλάει το προϊόν του. Το πρώτο προϊόν που καταχωρήθηκε ήταν ένα σπασμένο laser. Πλέον, έχει πουληθεί μέχρι και yacht. Εδώ θα ρίξεις μια ματιά στα πιο περίεργα αντικείμενα που πουλιούνται αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, να πούμε ότι το Ebay έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και η NASA; Να το πούμε.
Netflix (1997): To online βίντεο κλαμπ
Google (1998): Η αναζήτηση απέκτησε ζήτηση
Για την Google ξέρεις πολλά, όπως μάλλον και εκείνη για σένα. Αυτά που δεν ξέρεις είναι ότι ξεκίνησε ως project έρευνας διδακτορικού στο Στανφορντ, ότι το πρώτο της γραφείο ήταν ένα γκαράζ και ότι η λειτουργία της βασίζεται στον αλγόριθμο PageRank. Τι τον ξεχωρίζει; Ότι «σερβίρει» σωστά αποτελέσματα. Στο χάος της πληροφορίας που υπήρχε μέχρι το 1998, ήρθε ο Πέιτζ και ο Μπριν και δημιούργησαν ένα σύστημα που φιλτράρει τη σημαντικότητα της σελίδας, για να απαντήσει στην αναζήτηση με ακρίβεια. Το πρώτο της doodle θα βρεις εδώ.
Blogger (1999): Η αρχή του content και του storytelling
Σήμερα, όταν θέλεις να μοιραστείς, ανοίγεις τα social media. Πριν 21 χρόνια όμως, μέχρι να εμφανιστεί το Blogger το 1999, δεν μπορούσες να τα διηγηθείς πουθενά, εκτός από τους στενούς φίλους σου. Με τη νέα πλατφόρμα δεν χρειαζόταν να είσαι προγραμματιστής. Με απλά βήματα για αρχάριους, έφτιαχνες το blog έγραφες την προσωπική σου άποψη και ιστορία. Το Blogger εξαγοράστηκε από την Google το 2003 και υπάρχει ακόμα για τους οπαδούς της old school επικοινωνίας.