click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Αδιάβροχο κινητό: όλα όσα πρέπει να ξέρεις! Pin Tweet Share

Αδιάβροχο κινητό: όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

28/05/2021
«Υποβρύχιες» εμπειρίες είναι κάτι που δεν θέλεις να έχει το smartphone σου, ακόμα κι αν λες πως είναι αδιάβροχο κινητό. Στη θάλασσα, στον νιπτήρα, στη λεκάνη ή στη βροχή, το νερό είναι πάντα νερό και θα σε ανησυχεί.

Και το καλύτερο αδιάβροχο κινητό να έχεις, πρέπει να θυμάσαι πως κανένα απολύτως smartphone δεν είναι 100% αδιάβροχο, ότι και αν υπόσχονται οι κατασκευαστές και η αδιαβροχοποίηση μεταφράζεται ως “ανθεκτικό στο νερό” για προστασία από ατυχήματα.
 

Πάμε να δούμε όμως, πόσο καλά ξέρει να «κολυμπάει» το κινητό σου;

Κινητό αδιάβροχο VS Ανθεκτικό στο νερό

Το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις αν ψάχνεις στην αγορά για αδιάβροχα κινητά, είναι οι σημάνσεις waterproof smartphones και water resistance smartphones. Στη μία περίπτωση μιλάμε για αδιάβροχο κινητό στη θάλασσα και στην άλλη για κινητό που αντέχει μερικές σταγόνες βροχής.

Waterproof = αδιαπέραστο από το νερό
Water resistant = αντέχει μια ορισμένη ποσότητα νερού

Αξιολόγηση IP τι ακριβώς σημαίνει;

Η αξιολόγηση “IP” (Ingress Protection ή Προστασία εισόδου) που ορίζεται από το διεθνές πρότυπο IEC είναι μία κλίμακα που καθορίζει την αδιαβροχοποίηση του κινητού, αλλά και την ανθεκτικότητά του σε κοινές ύλες όπως βρωμιά, σκόνη και άμμος.

Το IP λοιπόν μας συστήνεται με δύο δείκτες. Στον πρώτο βλέπουμε το επίπεδο προστασίας της συσκευής στα στερεά, ενώ στο δεύτερο στα υγρά. 

Πρώτος δείκτης κατά των σωματιδίων

IP0 = καμία προστασία στην είσοδο φυσικών σωματιδίων 
IP1 = ανθεκτικό σε σωματίδια πλάτους πάνω από 50mm.
IP2 = ανθεκτικό σε σωματίδια πλάτους από 12mm.
IP3 = ανθεκτικό σε σωματίδια πλάτους πάνω από 2,5 mm.
IP4 = ανθεκτικό σε σωματίδια πλάτους 1mm.
IP5 = ανθεκτικό έναντι στη σκόνη/άμμο, δεν επηρεάζει εύκολα τη λειτουργία του
IP6 = προστατεύεται από τη σκόνη/ άμμο
 

Δεύτερος δείκτης κατά του νερού

IP0 = καμία προστασία στο νερό
IP1 = δεν μπαίνουν κατακόρυφες σταγόνες π.χ. βροχή
IP2 = δεν μπαίνουν σταγόνες με κλίση 15 μοίρες π.χ. πιτσίλισμα
IP3 = δεν μπαίνουν σταγόνες με κλίση 60 μοίρες π.χ. ψεκασμός
IP4 = ανθεκτικό στο νερό που πέφτει από κάθε κατεύθυνση
IP5 = ανθεκτικό στο νερό που πέφτει υπό πίεση
IP6 = αντέχει ισχυρές εκτοξεύσεις νερού
IP7 = δεν μπαίνει νερό σε παροδικό βύθισμα έως 1 μέτρο για 30΄.
IP8 = μπορεί να παραμείνει για ώρα στο νερό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή*

Για παράδειγμα, τα iPhone 11 και 12 είναι αδιάβροχα κινητά IP68, αλλά έχουν διαφοροποιήσεις. Το iPhone 11 έχει δείκτη προστασίας IP68 και αντέχει έως 4 μέτρα βάθος για 30’ ενώ το iPhone 12 με IP68 έως 6 μέτρα βάθος για 30’.
 

Ποια είναι τα πιο «ευαίσθητα» σημεία του κινητού;

Τα περισσότερα κινητά στο εξωτερικό τους μέρος είναι ουσιαστικά αδιάβροχα. Μία ψιχάλα βροχής στο κέντρο της οθόνης ή στην πλάτη του, δεν πρόκειται να βλάψει κανένα κινητό. Η αδυναμία τους βρίσκεται στις οπές του κινητού από όπου μπορεί να εισχωρήσει το νερό. Στη θύρα USB, στα κουμπιά, το ηχείο, το μικρόφωνο, τις υποδοχές των ακουστικών και στην πλάγια ένωση μπροστά και πίσω όψης. 

Τι να προσέξεις αν ψάχνεις αδιάβροχο κινητό;

Ο πρώτος οδηγός σου είναι φυσικά το IP υπό τις προϋποθέσεις του μοντέλου. Για παράδειγμα, αν έχεις βρει ένα κινητό με IP47 και όλα τα χαρακτηριστικά του σε έχουν «πείσει» ότι είστε ιδανικοί ο ένας για τον άλλον, πρέπει να προσέξεις τα ψιλά γράμματα. Μήπως είναι ανθεκτικό μόνο σε γλυκό νερό;

Στις αξιολογήσεις IP θα βρεις το είδος του υγρού που έχει αντοχή το μοντέλο που «φλερτάρεις» για να ξέρεις αν τα πάει εξίσου καλά με το θαλασσινό νερό, τον καφέ, το αναψυκτικό. Για παράδειγμα σε αρκετές συσκευές το IP67 δεν μπορεί να μπει σε νερό πισίνας με χλώριο, ενώ το IP68 μπορεί για λίγο, αρκεί να ξεπλυθεί με φυσικό νερό μετά.  
 

 
Επίσης, στα περισσότερα αδιάβροχα κινητά αφής η αδιαβροχοποίηση υπάρχει ως άμυνα και όχι για να εξυπηρετεί καλλιτεχνικούς σκοπούς. Δηλαδή τα περισσότερα μοντέλα κατασκευάζονται για να αντέχουν το νερό και δεν μπορούν να βγάλουν υποβρύχιες φωτογραφίες το μακροβούτι σου. Γι’ αυτό υπάρχουν οι Action Cams ή τα καλοκαιρινά αξεσουάρ όπως μία αδιάβροχη θήκη, για να βγάζεις φωτογραφίες χωρίς άγχος!
 
Κινητό αδιάβροχο ανθεκτικό με καλή φωτογραφία και οικονομικό. Τα θέλεις όλα και στο iRepair Eshop μπορείς να τα έχεις. Μεταχειρισμένα αδιάβροχα κινητά, αδιάβροχα κινητά με μεγάλη μπαταρία και πολλές ακόμα επιλογές θα βρεις εδώ, σε άριστη κατάσταση και εγγύηση καλής λειτουργίας.

Αν βέβαια έχεις ήδη κινητό με χαμηλή αδιαβροχοποίηση και κάτι απρόοπτο συμβεί, δεν χρειάζεται να «πνιγείς» και εσύ σε μια κουταλιά νερό! Στα iRepair επισκευάζουμε και βρεγμένα κινητά με πιθανότητα επιτυχίας πάνω από 90%, αρκεί να το φέρεις εντός της ίδιας ημέρας! Για όλα υπάρχει λύση και ένα κατάστημα iRepair πάντα κοντά σου για να στην προσφέρει.