click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πρώτες βοήθειες όταν «κρασάρει» το MacBook Pin Tweet Share

Πρώτες βοήθειες όταν «κρασάρει» το MacBook

11/06/2021

Δεν ανοίγει το ΜacΒook; Δεν φορτίζει το MacBook Pro; Μήπως κάνει θόρυβο το ανεμιστηράκι ή επανεκκίνηση; Ας δούμε τις πιο πιθανές αιτίες και τις πιο γρήγορες λύσεις!

Τα MacBook είναι πολύ δυνατά «εργαλεία», με αντοχή στον χρόνο και γρήγορο λογισμικό iOS. Όπως κάθε συσκευή όμως, μπορεί κάποιες μέρες να «ξυπνάει στραβά» και να προκαλεί δυσλειτουργίες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζει ένα MacBook και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. 

1. Επανεκκίνηση MacBook: Γίνεται ξαφνικά και συχνά;

Η «συμπεριφορά» αυτή ονομάζεται kernel panics, ιδίως όταν συνοδεύεται από προειδοποιητικά μηνύματα. Αν το MacBook επιμένει και κάνει επανεκκινήσεις αρκετές φορές, το πρώτο που πρέπει να ελέγξεις είναι τα περιφερειακά συστήματα. Αφαίρεσε τα για να εντοπίσεις αν είναι η πηγή «του κακού». 

Tο δεύτερο είναι να ελέγξεις αν έχεις αρκετό αποθηκευτικό χώρο στον δίσκο και να διαγράψεις μερικά αρχεία αν είναι «υπερφορτωμένος». 

Το τρίτο να κάνεις χρήση των διαγνωστικών της Apple. Ενεργοποίησε το Mac και πάτησε παρατεταμένα το κουμπί τροφοδοσίας κατά την εκκίνηση. Άφησε το κουμπί και πάτησε «Επιλογές» στο παράθυρο που θα εμφανιστεί και τέλος το Command (⌘)-D στο πληκτρολόγιο. Έτσι θα εμφανιστούν κωδικοί για να δεις εάν εντοπίζονται ζητήματα υλικού. Εδώ θα βρεις τι σημαίνει ο κάθε κωδικός.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε οδηγήσει στο πρόβλημα και επιμένει, τότε μπορείς να κάνεις επανεγκατάσταση του macOS, λύση που καλό είναι να αφήσεις για το τέλος.
 

2. Λειτουργία: Κόλλησε το Macbook

Όταν το MacBook γίνεται «υποτονικό», κινείται βασανιστικά αργά ή παγώνει, τότε το πρόβλημα ίσως βρίσκεται στη μνήμη και τον αποθηκευτικό χώρο. 

Έλεγξε πρώτα τη μονάδα δίσκου και προσπάθησε να απελευθερώσεις τουλάχιστον 10 GB, για να πάρει μια «ανάσα» και προτίμησε να εγκαταστήσεις πιο ελαφριά προγράμματα στον υπολογιστή σου, όπως Safari αντί για Chrome. Αν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του, αξιοποίησε το εργαλείο διαχείρισης δίσκων Disk Utility που σε βοηθά να κάνεις ένα τσεκ-απ του δίσκου.

Για να αποκτήσεις πρόσβαση, συνήθως πατάς Command+Space για να βρεις το Spotlight και να αναζητήσεις το “Disk Utility”. Εκεί επιλέγεις τη μονάδα δίσκου και μετά πατάς “Verify Disk”. Αν προκύψουν σφάλματα, πατάς “Repair Disk”. Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες, ανάλογα με το macOS που χρησιμοποιείς.

3. Εκκίνηση: To Macbook δεν ανοίγει

Αν δεν ανοίγει το Macbook, αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί ή σου δείχνει μαύρη οθόνη, πριν σκεφτείς να το «χτυπήσεις», καλό θα ήταν να κάνεις μία εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία. Κράτησε πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ τον ανοίγεις για να μπει σε safe mode, χωρίς να χρησιμοποιεί επεκτάσεις που ενδεχομένως να προκαλούν το πρόβλημα. Μετά προσπάθησε να κάνεις μια κανονική επανεκκίνηση.
 

4. Επιβολή τερματισμού στο Mac: To Macbook δεν κλείνει 

Αν δεν κλείνει το Mac και τελευταία δεν τα πάει καλά με το shutdown, η πρώτη σκέψη είναι πως μια εφαρμογή τρίτων στο παρασκήνιο τον εμποδίζει να κλείσει. Χρησιμοποίησε την εφαρμογή Activity Monitor (Παρακολούθηση δραστηριότητας) για να αναγκάσεις τις εφαρμογές να κλείσουν και δες ποιες δεν ανταποκρίνονται. Μετά κάνε κλικ στο κουμπί Διακοπής X στην αριστερή γωνία του παραθύρου και πάτησε Επιβολή τερματισμού.

5. Υπερθέρμανση του MacBook: Πάνω από τα συνηθισμένα

Καταλαβαίνεις ότι το MacBook σου «ανέβασε πυρετό» κάθε φορά που τον ακουμπάς στα σημεία εξαερισμού. Σε παλιότερο άρθρο «Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο υπολογιστής σου και πώς να την ελέξγεις» έχουμε καταγράψει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για θερμοκρασία της macOS συσκευής σου. Συγκεκριμένα: 

«Σε παλαιότερες συσκευές, ένα καλό app για να βρεις τη θερμοκρασία είναι το Fanny που παρέχει γενικές πληροφορίες για επεξεργαστή, ανεμιστηράκι, σκληρό δίσκο, μνήμη RAM και μπαταρία. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή Temp Monitor που σε προειδοποιεί αν κάποιος επεξεργαστής υπερθερμανθεί και διαθέτει και δυνατότητα ελέγχου του ανεμιστήρα για να δροσίσει το Mac όταν συμβεί αυτό. Για νεότερες αναβαθμίσεις, μία έμπιστη εφαρμογή επί πληρωμή είναι το iStat Menus»
 

Η υπερθέρμανση του MacBook είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να μην αγνοήσεις. Εάν υπάρχει βλάβη στους αισθητήρες ψύξης, η χρήση του μπορεί να μειώσει πολύ τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου, αφού η θερμότητα είναι από τους πιο σημαντικούς εχθρούς των κυκλωμάτων.

MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, όποιο μοντέλο κι’ αν είναι η συσκευή σου, στα iRepair μπορούμε να το φροντίσουμε με καθαρισμό και να το επισκευάσουμε με αυθεντικά ανταλλακτικά από την Apple, με ποιότητα της Apple και την εγγύηση επισκευής 6 μηνών από την iRepair.