click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Έπεσε το κινητό σου στο νερό; Δες τι πρέπει να κάνεις Pin Tweet Share

Έπεσε το κινητό σου στο νερό; Δες τι πρέπει να κάνεις

07/05/2019

Μάλλον ο καθένας από εμάς θα πέρναγε μία μικρή κρίση πανικού αν έβλεπε το κινητό του να κάνει βουτιά στο νερό. Αν το έχεις ήδη πάθει σίγουρα είπες στον εαυτό σου «Πάει! Αυτό ήταν!! GAME OVER!!!».

Οι φωτογραφίες σου από τις καλοκαιρινές σου διακοπές; Πάνε. Τα αρχεία της δουλειάς σου; Πάνε και αυτά. Τα πρώτα σου μηνύματα με το έτερον ήμισυ; Χάθηκαν. Ποιον θα παίρνεις τώρα τηλέφωνο χωρίς τις επαφές σου;;

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να αποφύγεις όλες αυτές τις απώλειες, ειδικά άμα έχεις κάνει back up στο κινητό σου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα κινητά δεν καταστρέφονται επιτόπου από την επαφή τους με το νερό, ακόμα και αν η ζημιά είναι μεγάλη.

Πρέπει απλά να κινηθείς γρήγορα και σωστά.

Τι συμβαίνει σε ένα κινητό όταν πέφτει στο νερό;

Καταρχάς το νερό διεισδύει στις εξωτερικές πτυχές της συσκευής, δηλαδή στη θύρα φόρτισης, στη θύρα ακουστικών και στο ηχείο. Αφού μπει εκεί μετά προχωράει στο ηλεκτρικό κύκλωμα του κινητού. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το νερό, ως αγωγός, μεταφέρει ρεύμα και υπερφορτώνει το κινητό με ενέργεια, καταστρέφοντας έτσι τη μητρική πλακέτα.

Το να αφήσεις το κινητό σου να στεγνώσει από μόνο του είναι πολύ μεγάλο λάθος . Όσο το νερό μένει μέσα στη συσκευή διαβρώνει τα κυκλώματα, τα πηνία και τις αντιστάσεις λόγω των μεταλλικών στοιχείων που περιέχονται στο νερό.

Καμιά φορά, η ζημιά από το νερό δεν γίνεται άμεσα εμφανής, εκεί είναι που την πατάνε όλοι. Μπορεί το νερό να κάνει περισσότερη ώρα να εισχωρήσει στα ευαίσθητα μέρη του κινητού.

Έτσι μπορεί κάποιος που του έπεσε το κινητό στο νερό να νομίζει πως ήταν τυχερός και δεν χάλασε. Την επόμενη μέρα όμως θα έρθει αντιμέτωπος με μια πολύ κακή πραγματικότητα: δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει καν το κινητό του.

Πρέπει ακόμη να λαμβάνεις πάντα υπόψη σου το είδος του νερού που βυθίστηκε το κινητό σου. Το να σου πέσει στην τουαλέτα ή τη μπανιέρα είναι κακό, το να σου πέσει όμως μέσα στη θάλασσα είναι το χειρότερο.

Το θαλασσινό νερό είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό λόγω του αλατιού και του ιωδίου και μπορεί να καταστρέψει τα εξαρτήματα του κινητού σου, πολύ πιο γρήγορα από το απλό νερό.  Γι’ αυτό πρόσεχε πολύ την επόμενη φορά που θα βγάλεις selfie στην παραλία.

Πώς πρέπει όμως να αντιδράσεις όταν το κινητό σου αποφασίσει να κάνει βουτιά; 

Χρειάζεσαι γρήγορες κινήσεις για να σώσεις ένα βρεγμένο κινητό. 

1. Αν και προφανές, βγάλε το από το νερό όσο πιο γρήγορα μπορείς 

2.  Σκούπισε το όσο πιο καλά μπορείς με μια πετσέτα 

3. Απενεργοποίησε το

4. Βγάλε του την μπαταρία (αν γίνεται), την κάρτα SIM και τα ακουστικά (αν είναι συνδεδεμένα στο κινητό)

5. Τοποθέτησε το σε όρθια θέση αν δεν μπορείς να βγάλεις τη μπαταρία του

Για κανένα λόγο ΜΗΝ κάνεις τα παρακάτω – πολλοί όντως τα έχουν δοκιμάσει

1. Μην προσπαθήσεις να στεγνώσεις το κινητό σου στο φούρνο μικροκυμάτων – είναι πολύ επικίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και φωτιά.

2. Μην βάλεις το κινητό σου στην κατάψυξη – γιατί μόλις το βγάλεις θα λιώσει το νερό που πάγωσε. Είναι σαν να ξεκινάς πάλι από το μηδέν.

3. Μην χρησιμοποιήσεις πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσεις το κινητό σου – η ζέστη μπορεί να κάψει για τα καλά τα κυκλώματα του.

4. Το ίδιο ισχύει και αν δοκιμάσεις να το τοποθετήσεις στο καλοριφέρ.

5. Μην το βάλεις να στραγγίξει σε σακούλα με ωμό ρύζι – έρευνες και πειράματα έχουν δείξει πως αυτό το κόλπο δεν βοηθά. Ίσως καταφέρνει να απορροφήσει λίγο νερό αλλά όχι όσο γρήγορα πρέπει για να προλάβεις τη ζημιά που θα έχει ήδη προκληθεί.

 

Πήγαινε τη συσκευή σου σε ένα κέντρο επισκευών που εμπιστεύεσαι

Η αλήθεια είναι πως το να αφήσεις το κινητό σου να στεγνώσει μόνο του δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Μην ξεχνάς άλλωστε πως το νερό κάνει τη ζημιά του στο εσωτερικό της συσκευής σου, εκεί που δεν μπορείς να δεις.

Άσε λοιπόν έναν ειδικό να το αναλάβει για να εξασφαλίσεις πως η συσκευή σου θα σωθεί. Στα iRepair μπορείς να βρεις εξειδικευμένους τεχνικούς στις βλάβες από νερό. Είναι οι μοναδικοί ηλεκτρονικοί στην αγορά που επισκευάζουν μητρικές πλακέτες και εξασφαλίζουν πως δεν θα χρειαστεί να πεις αντίο στη συσκευή σου μια για πάντα.

Μπορείς να κάνεις τα παρακάτω για να προστατέψεις το κινητό σου από το νερό:

1. Πάρε κινητό ή έστω μια θήκη που να είναι ανθεκτική στο νερό – Δεν πρόκειται να βρεις κάποιο προϊόν εντελώς αδιάβροχο αλλά όσα είναι ανθεκτικά στο νερό μπορούν να επιβιώσουν μια μικρή βουτιά χωρίς καμία ζημιά. Μικρή όμως βουτιά επαναλαμβάνουμε.

2. Πρόσεχε περισσότερο το κινητό σου όταν βρίσκεσαι κοντά σε νερό. Σίγουρα την έχεις πατήσει μια φορά – ή έστω παραλίγο να την πατήσεις- γι’ αυτό κράταγε καλά τη συσκευή σου ή βάζε τη στην τσέπη σου όταν βρίσκεσαι κοντά σε νερό.

3. Σταμάτα να το παίρνεις μαζί σου στην τουαλέτα, το ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο να κόψεις μια τέτοια συνήθεια αλλά σκέψου τι είναι προτιμότερο, να το αφήσεις για λίγα λεπτά ή να αναγκαστείς να το αποχωριστείς για πολύ περισσότερο ή και για πάντα;

Μπορεί λοιπόν ένα κινητό να επιζήσει από πτώση σε νερό;

Αν υποθέσουμε ότι θα ανταποκριθείς άμεσα, ναι θα επιζήσει. Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και σίγουρα το κινητό σου θα έχει ελπίδες ακόμη και αν έχει πάθει σοβαρή ζημιά.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ίσως να αναγκαστείς να το αποχωριστείς για λίγες μέρες, όσο θα στο επισκευάζουν.